Læserbrev: Eutanasi i Danmark - hvorfor ikke?

"Det var hans største ønske at komme herfra uden for megen lidelse og med værdigheden i behold."

Min 77-årige svigerfar i Holland fik et aortaaneurisme i august 2019 og overlevede på mirakuløs vis.

Efterfølgende fik han komplikationer i form af stomi og nedsat kredsløb i højre ben – men alt i alt var hans livskvalitet i orden.

Mentalt var hans intelligens, humor og varme personlighed intakt. Han støttede sig til rollator og hjalp til i huset. Læste dagligt avisen, havde været skolelærer og skrevet bøger om vadehavet og fyrtårne – en interesse, der fulgte ham til det sidste.

I maj 2021 fik han konstateret leverkræft med spredning til lunger og ryg. Der var ingen behandlingsmuligheder – de tilbød lindrende kemobehandling, men svigerfar afslog, da der var ubehagelige bivirkninger uden udsigt til helbredelse.

Med udsigt til smerter, stærkt ubehag generelt og uendelig træthed besluttede han sig for at få eutanasi, når tiden kom.

Svigermor, min mand og hans to søstre støttede op om denne beslutning.

Hjemmesygeplejersken kom dagligt til personlig pleje og medicinering – det gik nu stærkt ned ad bakke. Min mand tog til Holland for at være hos sin far den sidste tid og støtte sin mor og søstre. Alt foregik altså i hjemmet!

Svigerfar var nøgtern omkring sin situation, afklaret, tapper og ikke bange. Han fik mulighed for at få "ryddet op", mødt de mennesker, han ønskede at sige farvel til, og være omgivet af sin elskede familie.

Dato og klokkeslæt blev fastsat – den 21. juli 2021 kl. 17.00! Forinden havde der været diverse protokoller m.m., der skulle opfyldes og accepteres.

Lægen, som skulle udføre eutanasien, kom dagene inden og talte indgående med svigerfar, så lægen var klar over, at hans standpunkt stod ved magt.

Kl. 17.00 får han sin første sprøjte (sedativ), lidt efter den anden sprøjte (muskelafslappende), hvor døden indtræffer. Udramatisk og roligt.

Det var hans største ønske at komme herfra uden for megen lidelse og med værdigheden i behold. 

Denne personlige oplevelse har virkelig fået mig til at tænke på, om det ikke ville være etisk korrekt at indføre eutanasi i Danmark?

Else Riisbjerg Boomstra er hjemmesygeplejerske i Varde Kommune.

Emneord: 
Dødshjælp