Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

"Det ender med en retfærdig løn"

Afgående DSR-kredsformand i Nordjylland, Jytte Wester, er overbevist om, at det vil lykkes for sygeplejersker at opnå en retfærdig løn. ”Men det kræver, at vi fortsat står sammen. At involvere sig og stemme ved det kommende valg er at vise, at man står sammen,” synes hun.

Sygeplejersken 2021 nr. 11, s. 52-53

Af:

Henrik Boesen, journalist

sy11-2021_jytte-wester

logo_kb-lf_valgKonflikten hen over sommeren som følge af sygeplejerskernes massive nej til mæglingsforslaget får ikke den garvede kredsformand for DSR Kreds Nordjylland, Jytte Wester, til at miste troen på, at sygeplejerskerne vil opnå at få en retfærdig løn.

Men det kan tage tid. Og det er nødvendigt, at sygeplejerskerne står sammen for at nå målet, pointerer hun og fastslår:

”Politisk arbejde kræver tålmodighed,” har hun erfaret. Med 20 år i bagagen som kredsformand ved hun, hvad hun taler om.

”Det er et langt sejt træk, der venter. Og ingen kan gøre det alene, vi er ikke en enmandshær,” fastslår hun endnu engang.

Jytte Wester har besluttet sig for ikke at genopstille ved det kommende kredsbestyrelsesvalg. Og på vejen ud af det mangeårige fagpolitiske arbejde vil hun gerne bidrage med en sidste opfordring til at stå sammen.

Fakta
  • På dsr.dk/stilop kan du frem til den 30. september anmelde dit kandidatur, hvis du ønsker at stille op som kandidat til enten en kredsbestyrelse eller Lederforeningens bestyrelse.
  • Næste udgave af Sygeplejersken, nr. 12/2021, bringer en oversigt over alle opstillede kandidater.
  • Den 25. oktober begynder valghandlingen, som slutter den 8. november.

”Vigtigt at give sin mening til kende”

Hendes opfordring til sygeplejerskerne om at stå sammen kommer med særlig vægt lige netop nu, hvor Dansk Sygeplejeråd gør klar til at gennemføre valgene til kredsbestyrelserne og til Lederforeningens bestyrelse.

Frem til torsdag den 30. september er der frist til at stille op som kandidat til alle posterne i hhv. kredsbestyrelserne og i Lederforeningens bestyrelse.

Og senere, i to uger i oktober/november, kan medlemmerne stemme på lige nøjagtigt den formands-, næstformands- og kredsbestyrelseskandidat, som de oplever, repræsenterer deres holdning.

Ud af resultatet af disse valg sammensættes de fem kredsbestyrelser samt Dansk Sygeplejeråds øverste myndighed, kongressen, og hovedbestyrelsen for de kommende fire år. 

”Derfor er det utrolig vigtigt at give sin mening til kende, enten ved at stille op som kandidat eller ved at stemme. Der er faktisk meget kort vej til som medlem at få indflydelse på alt, hvad Dansk Sygeplejeråd skal arbejde med og stå for,” synes hun.

”Vi er ikke så forskellige”

Jytte Wester er ikke blind for det faktum, at såvel hovedbestyrelsen som kongressen i forbindelse med overenskomstforhandlingerne anbefalede medlemmerne at stemme ja til mæglingsskitsen – hvad de massivt undlod at gøre. Så hvordan er det lige med overensstemmelsen mellem medlemmernes holdning på den ene side og kongressens og hovedbestyrelsens på den anden?

”Jeg erkender, at medlemmerne stemte massivt nej, selv om hovedbestyrelse og kongres anbefalede et ja. Men jeg ser det som, at vi har forskellige måder at vurdere, hvilken vej vi skal gå. Grundlæggende er vi ikke forskellige i forhold til det fælles mål: at få en retfærdig løn.”

Og så henviser Jytte Wester igen til, at det at arbejde politisk er et langt sejt træk! 

Man får indflydelse

Så til trods for uenighederne kan Jytte Wester kun opfordre til som minimum at deltage i valghandlingen – stemme – når det bliver muligt fra den 25. oktober.

”Ved at stemme får man indflydelse på, hvem der sidder i kredsbestyrelsen, i kongressen og i hovedbestyrelsen de kommende fire år. En høj stemmedeltagelse er det bedste afsæt for en kommende kredsbestyrelse og et kommende formandskab. Det er utrolig vigtigt, at de valgte ved, at der er opbakning til, hvad de gør. Derfor – jo flere medlemmer, der stemmer, jo bedre står de,” fremhæver hun.

Arbejder for lokale forhold

Ud over, at kredsbestyrelsen før hvert hovedbestyrelsesmøde i Dansk Sygeplejeråd drøfter indholdet af dagsordenen, omfatter arbejdet i kredsbestyrelsen først og fremmest forskellige forhold og aktiviteter for medlemmerne i de enkelte kredse.

”I kredsbestyrelsen drøfter vi en mangfoldighed af emner og sager med betydning for faget og for sygeplejerskers arbejdsliv,” siger Jytte Wester og remser op: 

”Vi udarbejder strategier på forskellige områder, bl.a. løn og arbejdsmiljø. Den seneste periode har vi arbejdet med såkaldte ”politiske vinduer”, og her kan jeg nævne ligeløn som et konkret eksempel. Vi forholder os til og følger dagsordener i Regionsrådet og i kommunalbestyrelser og beslutter forskellige tiltag for at få vores budskaber sendt til politikerne. Vi kombinerer også faglige aktiviteter for medlemmerne med det sociale – f.eks. medlemsmøder med et fagligt oplæg, der følges op med at vise en spillefilm om det valgte emne.”

Kredsbestyrelsen har endvidere besluttet, at medlemmer efter ansøgning kan få støtte til lokale initiativer på arbejdspladsen.

”Ikke store beløb, men pengene er der,” lover hun.

Masser at tage fat på

Nu, hvor Jytte Wester har besluttet sig for ikke at genopstille ved det kommende kredsbestyrelsesvalg, slutter mere end 20 års fagpolitisk arbejde. En ny må tage over i det nordjyske. Og der er masser af opgaver at tage fat på, både lokalt og på landsplan:

”Den største udfordring lige nu ligger i at få samlet hele organisationen efter sommerens konflikt. Det bliver en stor opgave. Der er en vrede og en frustration blandt medlemmerne over, hvad der skete hen over sommeren. Jeg tror på, at sygeplejerskerne ender med at få en retfærdig løn – men det kræver, at vi står sammen,” fastslår Jytte Wester.

At involvere sig og deltage i organisationens demokratiske processer er for Jytte Wester med til at gøre en fagforening stærk og en forudsætning for at skabe resultater.