Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

ICN-kongres: Fokus på covid-19 og sygeplejerskemangel

Covid-19 og manglen på sygeplejersker var tilbagevendende temaer på International Council of Nurses-kongres, der blev afholdt online den 2.-4. november.

Sygeplejersken 2021 nr. 13, s. 14

Mindst fem millioner mennesker er døde af covid-19, viser nyeste tal fra WHO. Mindst. Og ca. 150.000 af dem er sundhedsmedarbejdere. De hårde fakta fra WHO var med til at sætte rammen på ICN-kongressen på åbningsdagen den 2. november.

”Data fra september viser, at kun en ud af 10 sundhedsmedarbejdere er blevet vaccineret i Afrika,” lød det fra Maria Van der Kerkhove, der er covid-19 Technical Lead i WHO.

Kongressen, der blev holdt online, havde temaet ’Nursing around the World’. Med 5.500 tilmeldte sygeplejersker fra hele verden har der aldrig været flere deltagere.

Sygeplejersker i front uden beskyttelse

Netop covid-19 var et gennemgående tema for kongressens mange oplæg.

Og selv om skæv fordeling af vacciner og værnemidler har betydet stor ulighed, har mange forhold også været ens for verdens sygeplejersker.

F.eks. har sygeplejersker i økonomisk velstillede lande også været tvunget ud i hjemmelavede løsninger i et forsøg på at beskytte sig selv.

Den nyvalgte præsident for ICN, Annette Kennedy, var tydeligt oprørt på alle sygeplejerskers vegne.

”Hvis man sender soldater i krig, forventer man ikke, at de drager afsted uden udstyr. Man sendte sygeplejerskerne i frontlinjen uden værnemidler,” sagde hun og tilføjede:

”De er udbrændte, de er udmattede, og de er stressede. Og de føler sig ikke værdsat.” 

Hun udtrykte bekymring over, at verdens regeringer ikke lytter. I forvejen er der nemlig stor mangel på sygeplejersker, og en stor andel er på vej på pension de kommende år. Den situation har covid-19 kun gjort værre.

Sygeplejersker som ledere

Som noget nyt på kongressen var der også en række regionale sessioner. Bl.a. en europæisk session, som Dansk Sygeplejeråd havde været med til at planlægge.

Den foregik under overskriften ’Nursing leadership form Parliament to Practice: Covid-19 and Beyond’.

Her kunne der bl.a. hentes inspiration fra Finland, som har mange års erfaring med en national chefsygeplejerske til at rådgive regeringen, en såkaldt CNO (Chief Nursing Officer). En rolle, som indtil for nylig blev varetaget af den nu pensionerede sygeplejerske og ph.d. Marjukka Vallimies-Patomäki.

Hun fortalte, hvordan hun både har været med til at forbedre uddannelsen af sygeplejersker og styrke den primære sundhedssektor med evidensbaseret sygepleje, samarbejde og netværk.

Derudover har coronapandemien vist betydningen af sygeplejersker, også som ledere på nationalt niveau, og hun anbefalede, at der i alle lande etableres CNO-stillinger.