Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Ny buks giver mindre skam og smerte

Annelie Ottesen har opfundet en kateterbuks, der gør det mindre smertefuldt og mindre skamfuldt at have kateter. Især for mænd. “Det er efterhånden gået op for mig, at de her bukser potentielt kan hjælpe rigtig mange mennesker.”

Sygeplejersken 2021 nr. 13, s. 58-59

Af:

Nana Toft, journalist

sy13-2021_athena_ny-buks_annelie-ottesen
Særlige features ved kateterbukserne
  • Bukserne forhindrer, at mænd med kateter a demeure (kateter, der bliver i urinrøret i længere tid, red.) får træk og ryk i kateterslangen, fordi bukserne sikrer, at både slanger og pose sidder, som de skal – ved hjælp af en særlig fikseringsløsning til slangen i linningen. 
  • Bukserne er nemme at åbne op i siderne, hvilket gør det nemt at tømme posen. 
  • Der er vandtætte inderlommer til opsamlingsposen, der også gør det til en diskret løsning – hvilket mindsker en mulig skamfølelse over at have kateter.
  • Strammer ikke og giver derfor ikke tryksår. 
  • Øger mobiliteten hos patient og borger med kateter. 

Kateterbukserne vandt desuden Roblon Fondens Uddannelsespris i 2020.

Kateterbukserne og FN’s verdensmål 
Ifølge indstillingen fra Annelie Ottesens leder lever kateterbukserne op til FN’s verdensmål om bæredygtighed, ligestilling samt sundhed og trivsel.

Kilde: Sygeplejerske Annelie Ottesen

Det er genialt det der.”

 Sådan siger Annelie Ottesens kolleger, når de ser og hører om de kateterbukser, hun udviklede på en innovationscamp med både sygeplejerskestuderende og maskinmesterstuderende i januar 2020. 

“Det der tænder mig er, at bukserne ikke kun afhjælper fysiske problemer, men også en skamfuldhed, som mange med kateter går rundt med,” fortæller Annelie Ottesen, der udover sygeplejerske nu også kan kalde sig selv for opfinder og iværksætter.

Fra prototype af skraldesække til reel produktion

Siden innovationscampen for godt et halvt år siden er opfindelsen af de såkaldte kateterbukser gået fra at være en prototype lavet af sorte affaldssække og gaffatape til nu at være på sin fjerde prototype og ganske få skridt fra reel produktion. 

Drømmen er at sælge bukserne ind til vaskerierne, der så lejer dem ud til hospitalerne.

For hver buks, der bliver solgt, får Annelie Ottesen en procentsats, og for de penge vil hun sætte yderligere en produktion i gang. Denne gang til private. 

“Jeg blev sygeplejerske for at gøre en forskel, og det er efterhånden gået op for mig, at de her bukser potentielt kan hjælpe rigtig mange mennesker,” lyder det fra Annelie Ottesen. 

Særligt målrettet mænd 

Der er særlige detaljer ved bukserne, der gør, at selvom bukserne både kan bruges af mænd og kvinder, er de særligt målrettet mænd.

For hvor kvinders urinrør er helt lige, og kateteret derfor kan hænge løst, laver mænds urinrør et ”lille hop på vejen”, som Annelie Ottesen formulerer det. 

“Det gør, at penis helst skal pege opad. Mine bukser har en fæstningselastik, der sikrer en helt præcis vinkel på kateteret,” forklarer Annelie Ottesen. 

Kateterbuks - Annelie Ottesen
Caption 
Annelie Ottesen tilpasser et par kateterbukser
Attribution 
Foto: Det Nordjyske Mediehus
Inderlommer i kateterbukserne gør desuden, at posen og ikke mindst slangerne, der ellers har for vane at komme i klemme og blive hevet i – med store smerter til følge – også ligger godt fast.

Lommerne er desuden vandtætte, så hvis posen skulle finde på at lække, bliver væsken i lommen.

Og så kan posen, i de bukser der er særligt designede til private, tømmes ved at lyne op i siden af bukserne. I hospitalsudgaven kommer bukserne med knapper.

“I dag kan posen tydeligt ses gennem ens egne bukser, der skal helt af, hvis posen skal tømmes. Min løsning gør dét at have kateter mindre skamfuldt,” forklarer Annelie Ottesen. 

Annelie Ottesen, 26 år 

Uddannet sygeplejerske i 2021, arbejder på akutmodtagelsen på Aalborg Universitetshospital. 

Hun er den første sygeplejerskestuderende, der har fået lov til at få Next Step som valgfag. Next Step er et program for iværksættere, som Professionshøjskolen UCN tilbyder.

Annelie Ottesen er i dag en del af iværksætterfællesskabet Next Women og har fået tildelt en mentor, der har hjulpet med bl.a. designbeskyttelse og møder med samarbejdspartnere.

Med far i værkstedet 

Selvom Annelie Ottesen længe har drømt om at blive sygeplejerske, har hun måske ikke opfindergenet fra fremmede. I hvert fald er hun vokset op med en far, der tog hende med ud i værkstedet, fra hun var ganske lille. 

“Jeg har været med til at bygge alt fra sæbekassebiler til alt, hvad du kan forestille dig, der kan laves i gips. Så på den måde har jeg vel fået skudt noget kreativt og legesygt ind med modermælken,” siger Annelie Ottesen, der blev ret overrasket, da hendes leder ringede og sagde, hun havde indstillet hende til prisen. 

“Det er jo i bund og grund bare nogle bukser med inderlommer, så jeg blev meget rørt. Hun overbeviste mig dog om, at de bedste idéer indimellem er ret simple. Det vigtigste for mig er som sagt også, at de kan gøre en forskel,” siger Annelie Ottesen. 

Flere opfindelser på vej

Noget tyder desuden på, at det ikke bliver den sidste opfindelse, vi kommer til at se fra Annelie Ottesens side. I hvert fald afslører hun, at hun går og ruger på endnu en sygeplejefaglig idé. Som hun dog ikke kan fortælle mere om på nuværende tidspunkt.

“Jeg kan sige, at det er noget med tekstiler, og så kan jeg sige, at det ligesom med kateterbukserne er noget, der afhjælper et problem. Noget, der serverer en bedre løsning,” fortæller Annelie Ottesen, der lover at råbe højt, når hendes nye opfindelse tåler dagens lys. 

Lige foreløbig handler det dog først og fremmest om at få kateterbukserne ud til så mange som muligt, og skulle Annelie Ottesen blive den heldige vinder af Athena-prisen og de 50.000 kr., ved hun godt, hvad pengene skal gå til. 

“Så går jeg i gang med at producere bukserne til det private. Når nu bukserne faktisk er en bedre løsning end det, der bliver tilbudt i dag, så er det jo bare at komme i gang,” siger Annelie Ottesen. 

Læs også: Athena Prisen går til astmaopsporing og en kateterbuks