Lemp ikke tretimersreglen igen

I lyset af covid-19-smitten har Dansk Sygeplejeråd opfordret beskæftigelsesministeren til at sikre de rette værnemidler. ”Vi skal ikke risikere igen at skulle lempe tretimersreglen for brugen af FFP-masker,” siger næstformand Anni Pilgaard.

Covid-19 er igen en samfundskritisk sygdom, og derfor har næstformand i Dansk Sygeplejeråd, Anni Pilgaard, sendt et brev til beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye (S) med opfordring til at sikre sygeplejerskers arbejdsmiljø. Det handler ikke mindst om covid-afdelinger, hvor sygeplejersker ofte anvender FFP2/3-masker for at opnå tilstrækkelig beskyttelse mod smitte.

”Vi skal ikke igen stå i en situation, hvor sygeplejerskers arbejdsmiljø tilsidesættes,” skriver Anni Pilgaard i brevet til arbejdsgiverne.

Uacceptabelt at lempe tretimersregel

Fra januar til april 2021 blev tretimersreglen, der angiver, hvor længe man må arbejde med FFP-maske, nemlig lempet. Dansk Sygeplejeråd appellerer til beskæftigelsesministeren om ikke igen at lempe tretimersreglen.

”En sådan midlertidig lempelse blev tilladt i en periode, hvor hensynet til at sikre nok kvalificeret personale på covid-afdelingerne blev sat over hensynet til sygeplejerskernes helbred. Det var helt uacceptabelt og må ikke ske igen,” skriver Anni Pilgaard.

Gener af mundbind og FFP-masker

Sygeplejersker oplever ofte gener ved brug af FFP-maskerne i form af hovedpine, hudgener, åndedrætsproblemer, svimmelhed og træthed. Det viste en rundspørge blandt Dansk Sygeplejeråds arbejdsmiljørepræsentanter i 2020.

Et alternativ til FFP-masker er turboenheder. I Arbejdstilsynets vejledning fremgår det, at hvis arbejdet strækker sig ud over tre timer, skal der allerede fra arbejdets begyndelse benyttes enten filtrerende åndedrætsværn med turboenhed eller luftforsynet åndedrætsværn.

Emneord: 
Medicoteknisk udstyr