Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

På mit natbord: Fokus på recovery

"Vi er nødt til at forstå patienternes valg for at kunne udøve ordentlig sygepleje"

Sygeplejersken 2021 nr. 7, s. 43

Af:

Michael Holbek, journalist


Theis Dyrlund Amundsen
Theis Dyrlund Amundsen
Theis Dyrlund Amundsen
Psykiatrisk special­sygeplejerske og klinisk sygeplejespecialist afdeling R1, Psykiatrisk Center Sct. Hans.

Hvad læser du lige nu?
"Jeg læser ’Recovery-orienterede praksisser i velfærdsinstitutioner og civilsamfund’, redigeret af Jeppe Oute & Kim Jørgensen."

Hvordan har den inspireret dig?
"Den sætter fokus på et meget komplekst område inden for mit eget felt. Recovery reduceres ofte til enten at være en rent personlig proces eller til at være klinisk recovery, altså fravær af symptomer. Bogen anlægger et tiltrængt bredere perspektiv. Den beskæftiger sig både med, hvad recovery vil sige, og hvordan det kan fremmes."

Hvilken bog burde alle sygeplejersker læse – og hvorfor?
"Alle sygeplejersker burde læse Arthur Kleinman. I ’Rethinking psychiatry’ udfolder Kleinman, i hvor høj grad kultur påvirker diagnose, behandling og forståelse af sygdom. Arthur Kleinman, der er både psykiater og antropolog, har generelt et meget inspirerende forfatterskab. For mere somatisk interesserede vil jeg anbefale en anden af hans bøger: ’The Illness Narratives’. Vi er nødt til at forstå patienternes valg for at kunne udøve ordentlig sygepleje, og en vej til forståelse er narrativer."

Hvilken bog fik du aldrig læst helt til ende?
"Jeg har aldrig gjort Ernest Hemingways ’Hvem ringer klokkerne for’ færdig. Jeg har ellers forsøgt to gange, men måske skulle jeg prøve igen, når jeg engang får tid."