Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

"Er I enige i, at bedre løn til sygeplejerskerne er nødvendigt for at løse problemerne med rekruttering og fastholdelse?"

Læs. hvad 11 folketingspolitikere svarer

Sygeplejersken 2022 nr. 12, s. 44-45

Af:

Helle Emarati, journalist

Alex Vanopslagh

Alex Vanopslagh
Liberal Alliance

"Vi synes, det er uansvarligt, når politikerne blander sig i lønspørgsmål, for det er et klart brud med den danske model. Så vi vil ikke stikke sygeplejerskerne blår i øjnene og love guld og grønne skove fra Christiansborg. Til gengæld synes vi, at den enkelte sygeplejerske og alle andre i arbejde skal have lov at beholde flere af deres egne penge, og derfor foreslår vi også, at ingen skal betale skat af de første 7.000 kroner hver måned."
Foto: Steen Brogaard

Andreas Steenberg

Andreas Steenberg
Radikale Venstre

"Vi vil se på de anbefalinger, Lønstrukturkomiteen kommer med. Løn spiller uden tvivl en rolle. Men det gør generelle arbejdsvilkår også, som f.eks. manglen på kollegaer og derved manglen på tid til de vigtige opgaver, som sygeplejerskerne løser. Dét er der behov for at se nærmere på."
Foto: Steen Brogaard

Jakob Engel-Schmidt

Jakob Engel-Schmidt
Moderaterne

"Moderaterne mener, at der er behov for at give flere medarbejdergrupper i sundhedsvæsenet, herunder sygeplejerskerne, en betydelig lønstigning. En sådan kan medvirke til, at flere ønsker at arbejde fuldtid og tiltrække flere til faget de kommende år."
Foto: Steen Brogaard

Karsten Hønge

Karsten Hønge
Socialistisk Folkeparti

"Ja, for det er logik. Der er selvfølgelig en sammenhæng mellem løn- og arbejdsforhold, og lysten til at søge uddannelse og arbejde i en branche. Det er én blandt flere grunde til at forbedre forholdene."
Foto: Steen Brogaard

Mai Villadsen

Mai Villadsen
Enhedslisten

"Ja! Det er en hjertesag for os i Enhedslisten. Vores sundhedsvæsen bløder – primært pga. den akutte mangel på personale. Sygeplejersker og andre velfærdsprofessionelle i de kvindedominerede fag får for lidt i løn, specielt ift. tilsvarende mandsdominerede fag. Lønnen er selvfølgelig ikke det eneste problem i sundhedsvæsenet, men det er klart, at det gør det langt sværere at rekruttere og fastholde ansatte, når man ikke værdisætter arbejdet korrekt.

I Enhedslisten vil vi afsætte 5 mia. kr. til en lønpulje. Det er ikke nok til at rette op på problemet, og derfor skal vi samtidig have en handleplan for at sikre ligeløn på længere sigt. Men vi må og skal gå i gang nu."
Foto: Steen Brogaard

Marianne Karlsmose

Marianne Karlsmose
Kristendemokraterne

"Ja, bedre løn- og arbejdsvilkår er absolut nødvendigt for at løse udfordringerne med rekruttering og fastholdelse. Det handler både om løn, men også om arbejdsvilkår, hvor der er brug for bedre rammer, efteruddannelse, ret til fuldtid eller deltid ud fra medarbejderens behov, tillid til det faglige skøn og tid til omsorg."
Foto: Privat

Mette Abildgaard

Mette Abildgaard
Det Konservative folkeparti

"Vi vil sikre, at der går mere ind på kontoen hos sygeplejerskerne ved at lette skatten. Vi letter skatten for en almindelig familie, så den får 11.200 kroner mere til sig selv."
Foto: Steen Brogaard

Morten Messerschmidt

Morten Messerschmidt
Dansk Folkeparti

"Vi lever længere, og flere lever længere med kroniske sygdomme. Det stiller større krav til både fastholdelse, rekruttering og løbende opkvalificering af sygeplejersker, SOSU’er og andre nøglemedarbejdere i vores velfærdssamfund. Og det er klart, at attraktive løn- og arbejdsvilkår er en del af løsningen. 

Dansk Folkeparti anerkender desuden, at Tjenestemandsreformen fra 1969 har skabt et uacceptabelt løngab mellem de fag, som primært beskæftiger kvinder, og de typiske mandefag. Derfor har Dansk Folkeparti bl.a. også stemt for borgerforslag vedrørende en afskaffelse af Tjenestemandsreformen."
Foto: Steen Brogaard

Rasmus Stoklund

Rasmus Stoklund
Socialdemokratiet

"Vi er nødt til at se hele vejen rundt. Det handler om indretningen af vores uddannelser. Er de attraktive nok? Det handler om indretningen af vores offentlige sektor: Hvordan tager vi for alvor livtag med bureaukratiet? Så der bliver mere tid til patienten og ikke papirarbejdet. Men det handler også om arbejdsvilkår – og ja, løn. Det er en svær debat. For der er mange balancer og hensyn.  

Først og fremmest er det afgørende, at de konkurrenceudsatte private erhverv fortsat sætter rammen for lønudviklingen. Det skal også stadig være sådan, at løn aftales mellem arbejdsmarkedets parter. At det ikke er Folketinget, der fordeler kronebeløb til udvalgte faggrupper. Men vi er nået til den erkendelse, at vi ikke kan lade som om, at løn slet ikke har en betydning."
Foto: Steen Brogaard

Sophie Løhde

Sophie Løhde
Venstre

"Løn er helt afgjort en vigtig faktor, og vi mener derfor, at regionerne i højere grad skal bruge løn som et instrument til at rekruttere og fastholde medarbejdere i de funktioner, der er særligt udfordrede. Det bør være et fokusområde i de kommende overenskomstforhandlinger, at løninstrumentet fremover bruges til at løse specifikke fastholdelses- og rekrutteringsproblemer.

I Venstre vil vi bl.a. afsætte 1 mia. kroner ekstra til landets sygehuse med det klare formål at bekæmpe de lange ventelister til udredning og behandling. Pengene skal bl.a. gå til at fastholde medarbejdere, herunder de anæstesisygeplejersker, der er så hårdt brug for for tiden. Vi peger på, at en del af de midler f.eks. kan gå til lokale løntillæg, men hvordan midler konkret skal udmøntes, må bero på en drøftelse med de relevante parter.

Venstre vil desuden gøre det mere attraktivt at arbejde fuldtid, blandt andet ved at give en ret til fuldtid for deltidsansatte på de store velfærdsområder i kommunerne – f.eks. sygeplejersker, ligesom vi har foreslået en skattelettelse til personer i fuldtidsbeskæftigelse på 3.000 kr. årligt.

Det er også vigtigt at sige, at Venstre støtter den danske model for løndannelse, hvor arbejdsmarkedets parter forhandler løn."
Foto: Steen Brogaard

Sikandar Siddique

Sikandar Siddique
Frie Grønne

"Ja. Vi støtter sygeplejerskerne 1000 pct. i alle deres krav. Vi har allerede fremsat forslag i Folketinget om at afskaffe Tjenestemandsreformen. Vi mener, der skal investeres massivt i omsorgsfagene. Vi er af den holdning, at vi ikke behøver mere forskning og flere komitéer på området. Vi ved, hvad der skal til. Vi skal bare gøre det."
Foto: Steen Brogaard

Title

Nye Borgerlige, Danmarksdemokraterne og Alternativet har ikke svaret på redaktionens henvendelser.

Læs også politikernes svar på disse to spørgsmål:

"Vil I følge op på Lønstrukturkomitéen med penge fra Christiansborg?"

"Vil I afsætte penge til vækst i sundhedsvæsenet udover øgede udgifter pga. demografiske ændringer?"

Læs også

Mange partier mener, at sygeplejersker skal have mere i løn