Læserbrev: Lønnet orlov til fastansatte

"Men mens vi venter på ligeløn, har jeg et forslag om en måneds betalt orlov om året til fastansatte på hospitalerne."

Vi mangler sygeplejersker på offentlige hospitaler og i hjemmeplejen. Det er svært at ansætte dem, og det er svært at holde på dem. Det er der mange grunde til, og jeg mener, at ligeløn er det vigtigste skridt til at stoppe flugten fra sundhedsvæsenet. 

Men mens vi venter på ligeløn, har jeg et forslag om en måneds betalt orlov om året til fastansatte på hospitalerne. Kommunerne kan følge trop, når de kan se, at det virker.

Jeg ser for mig, at man som fastansat optjener en måneds betalt tjenestefrihed om året. Den kan udbetales i orlov fra din arbejdsplads efter tre eller fire års fastansættelse. Afhængigt af, om du arbejder fuld- eller deltid, svarer den lønnede orlov til din gennemsnitlige månedsløn. 

Som sygeplejerske ved jeg, hvor voldsomt man kan have brug for frihed og tid væk fra sin arbejdsplads, og hvor svært det er at få mere end 2-3 ugers sammenhængende ferie. Samtidig elsker mange deres arbejde, kolleger og patienter og ser gerne sig selv holde både 5-, 10- og 25-års jubilæum.

Jeg tænker, at en orlov vil være en gulerod af en fornuftig størrelse – et fastholdelsestillæg i form af frihed med løn til at vokse og lære og komme tilbage til sine kolleger med ny viden og lyst til at give den en skalle igen. Ja, det koster penge, men vi kan spare på vikarer og FEA, når der pludselig er fast personale, der ikke er på vej videre, og orloven skal ikke udbetales på samme tid. 

I dag er der kæmpe udskiftning blandt sygeplejersker allerede efter et års hospitalsansættelse. Og efter fem år søger mange andre jobs og uddannelser end sygepleje. Det koster også samfundet dyrt. 

Ikke alle har lyst til at blive i en ansættelse for enhver pris, men dem, der vil mindst fire år, får en værdsættelse og frihed, som kan betyde, at de ikke siger op i morgen og tager et vikarjob, men bliver og er en ressource for afdelingen, som vi står og mangler så hjerteskærende lige nu.

Stine Roldgaard er sygeplejerske i Københavns Kommune og medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden (SF).