Sygeplejersken
Anmeldelser
I denne udgave af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: "Deliruim Grundbogen", "Tænk ikke på mig", "For Danmark den ultimative pris. Hvem fik vi hjem? Er Danmark for dem?" og "Global sundhed i dansk perspektiv".
Sygeplejersken 2022 nr. 14, s. 40-42
Delirium som tværfaglig pris
Klog bog om teenagelivet med en mor, der skal dø
Traumer skal tages alvorligt og håndteres
Danske øjne på global sundhed
Sanne Gantzhorn Hildebrand
En bid af himlen
62 sider – 99,95 kr., Forlaget Mellemgaard 2022
Det sætter dybe spor at miste sit ufødte barn. Med sin egen historie i centrum får vi forfatterens indblik i ubærlighedens overvældende sorg. En fortælling, som er drevet af, hvad forfatteren selv manglede af støtte i sit forløb. Måske det havde været godt at tale med én, som selv havde prøvet at miste et barn. Jordemoderen, der hjælper og guider og insisterer på et navn. Kalle, der er så lille, at han kan ligge i en skotøjsæske. Tanker på tværs af religioner og spiritualitet. Udfordringer fra omgivelserne i ”at være i det svære”, hvor den danske kultur, opdragelse og væremåde udmønter sig i kommentarer som ”det skal nok gå”. I stedet for at blive mødt med spørgsmålet: ”Hvordan har du det?” så man selv kan afgøre, hvor meget eller lidt, der skal bringes på banen. Erfaringerne med omgivelserne, netværket og arbejdspladsen er blevet til en lille fin omsorgsguide til den, der mister.
Julie Eistrup-Esplat
Biografturen som fjerner fobier . En smertefri metode, der hjælper dig af med fobier og traumer
47 sider – 129,95 kr., Skriveforlaget 2022
Frygt er defineret af en ubehagelig følelse forårsaget af troen på, at nogen eller noget er farligt, sandsynligvis forårsaget af smerte eller en trussel. Den følelsesmæssige reaktion, vi oplever, når vi føler frygt, foregår i sindet og kan føre til traumer og fobier som en slags overreaktion. Biografturen som metode lægger sig mellem hypnose og eksponeringsterapi, som er den mest anerkendte metode til at fjerne fobier. Helt forsimplet handler det om at huske tilbage på den episode, der har fremkaldt angsten, og ved hjælp af værktøjer omdanne den til en film, som skal spilles for sin indre biograf. Forfatteren til bogen, cand.scient. i biologi og master i NLP (Neuro Linguistic Programming), har sammensat allerede kendte metoder til ”biografturen”, som man kan følge som en guide, step by step igennem bogens letlæselige sider. Det gør den anvendelig, men svagheden er også, at den er helt uden kildehenvisninger til evidensen bag metoden.
Jean-Baptiste Del Amo
Sønnen
256 sider – 249,95 kr., Gutkind 2022
Er ondskab nedarvet eller et resultat af dårlig trivsel? Er det ondskabens fysiognomi, vi her præsenteres for i historien om en mor og hendes søn, og hvad der sker, da faren vender hjem efter at være forsvundet i flere år? Som i al god litteratur får vi her dilemmaer beskrevet, som vi som læsere selv må tage stilling til. Bogen manifesterer sig ved lyriske naturbeskrivelser og detaljerede personbeskrivelser, der aftegner menneskers psykiske univers, som rummer kærlighed, magt, jalousi, frygt og overlevelse. Her stilles spørgsmål om arv og miljø, og der trækkes tråde til Løgstrups skelnen mellem moral og etik. Vi følger, hvordan en udvikling kan gå fra tryghed til ængstelse, og hvordan denne ængstelse forplanter sig i et barn. Francois-Eric Grodins oversættelse og sproglige bearbejdning er fremragende (Jens Bydam, sygeplejerske, cand.phil., står for denne omtale af ’Sønnen’).