Airbag skal forhindre hoftebrud

Aarhus Kommune vil i samarbejde med udvalgte borgere nu teste en såkaldt hofteairbag, der skal forhindre hoftebrud.

Hvert år får 9.000 danskere over 50 år et hoftebrud, hvoraf flere end halvdelen bliver gangbesværede som følge af deres skader.

Derfor vil Aarhus Kommune i samarbejde med udvalgte borgere nu teste HipGuard – en såkaldt hofteairbag, der skal forhindre hoftebrud.

HipGuard ligner en bæltetaske og spændes om livet. De to airbags er placeret på siden af kroppen og udløses automatisk ved et fald, så trykket fordeles, når man rammer jorden.

Foreløbig har laboratorietests fra Frankrig vist, at HipGuard både folder sig ud rettidigt og er tilstrækkeligt stødabsorberende til at forhindre hoftebrud.

På Aarhus Kommunes velfærdsteknologiske udviklingslaboratorium DokkX ser leder Kirsten Rud Bentholm frem til at samarbejde med borgerne om at teste HipGuard:

”Vi arbejder i forvejen meget med faldforebyggelse, og der findes alarmer, man kan bruge, når man allerede er faldet. Nu vil vi undersøge om hofteairbaggen kan give brugeren tryghed og motivere til et mere selvstændigt liv med f.eks. motion og aktiviteter.”