Økonomisk hæder til 108 erfarne sygeplejersker

For 100 år siden oprettede kendt industrimand legat til minde om sin datter, som døde ung af sygdom. Før påske blev legatet uddelt for sidste gang..
Bodil Kjær Sørensen er en af de 108 sygeplejersker, der modtog legatet på kr. 10.000,-. Bodil blev indstillet af sine kolleger på Sydvestjysk Hospice i Esbjerg.
Foto: Nikolaj Linares

108 erfarne sygeplejersker fra hele landet blev før påske hver beriget med 10.000 kr. Pengene stammer fra ’Grethe Foss’ legat for sygeplejersker’. Med uddelingen blev legatformuen tømt – og legatet dermed uddelt for sidste gang.

Oprettet på trist baggrund

Legatet blev for 100 år siden indstiftet på en trist baggrund af en af landets førende industrimænd, ingeniøren, diplomaten og politikeren Alexander Foss (1858 – 1925). Som erhvervsmand og politiker havde han succes, men skæbnen var hård ved ham.

Selv blev han ramt af en hjerneblødning, hans datter Grethe døde af sygdom som 13-årig, og han mistede sin kone kort efter datterens død.

Han var dybt taknemmelig over skiftende sygeplejerskers indsats for familien i forbindelse med hændelserne, og med oprettelsen af et legat ville han takke og hjælpe aldrende sygeplejersker, som ofte ikke havde en pension at leve af.

Alexander Foss, Grethe Foss’ legat, Grete Christensen, Jette Søe, Ettie Castenskiold
Caption 
Foran maleriet af legatets stifter Alexander Foss, ses Grete Christensen, Jette Søe, tidligere formand for Dansk Sygeplejeråd og bestyrelsesmedlem i Grethe Foss’ legat samt Ettie Castenskiold, formand for legatbestyrelsen og oldebarn af Alexander Foss.
Attribution 
Foto: Nikolaj Linares

Formuen spist

Legatformuen udgjorde ved oprettelsen, hvad der i dag ville svare til omkring 3 mio. kr. Men i erkendelse af, at diverse omkostninger til administration af legatet efterhånden havde spist formuen, besluttede legatbestyrelsen at nedlægge legatet på 100-års dagen for dets oprettelse og udbetale restbeløbet. Det rakte til 10.000 kr. til hver af i alt 108 sygeplejersker.

Alexander Foss legat, sygeplejersker, prismodtagere
Caption 
Sygeplejersker fra hele landet var sammen med deres familier inviteret til sammenkomst i Industriens Hus i København for hver især at modtage legatet på kr. 10.000,-, hvorefter legatformuen var tømt og legatet nedlagt.
Attribution 
Foto: Nikolai Linares

Nedlæggelsen af legatet blev markeret før påske ved en festlighed i Industriens Hus på Rådhuspladsen i København, hvortil legatmodtagere ledsaget af familiemedlemmer og kolleger var inviteret.

Alexander Foss legat, sygeplejersker, prismodtagere, reception
Caption 
Deltagerne blev i forbindelse med legatuddelingen tilbudt en overdådig buffet.
Attribution 
Foto: Nikolai Linares