Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Hørt: Sundhedsplejen forskelsbehandler

Pga. en ny øremærket barselsordning går en masse fædre og medforældre på barsel. Det kalder på ændringer i sundhedsplejen, mener sundhedsplejerske Emilie Grønfeld Wille.

Sygeplejersken 2022 nr. 9, s. 17

Af:

Diana Mammen, journalist

sy9-2022_hoert_emilie-groenfeld-wille_0

ikon-hoert”Der er behov for et markant opgør med den måde, hvorpå vi yder sundhedspleje, hvis vi fortsat skal legitimere vores centrale plads i de danske familier.” 

Sådan skriver sundhedsplejerske Emilie Grønfeld Wille i et debatindlæg i Politiken. For som det ser ud nu, er al kommunikation fra sundhedsplejen henvendt til mødrene. Alle tilbud er rettet mod mødrene, og når sundhedsplejersken er på besøg, foregår al dialog primært med mødrene.

Det skal være slut, mener hun.

”Vi skal starte en debat, hvor vi sætter fokus på, at der altså er forskelsbehandling i sundhedsplejen. Med den kommende barselsordning er det vigtigt som aldrig før, at vi får øget ligestillingen mellem forældrene,” siger hun og henviser dermed til et nyt EU-direktiv om barsel til fædre og medforældre, som trådte i kraft den 2. august.

Husk begge forældre

To ting skal der til for at gøre op med den ulige behandling, der er mellem mor og far/medforældre, mener Emilie Grønfeld Wille: 
Sundhedsplejen skal målrettet inkludere begge forældre i besøg og kommunikation om barnet samt gøre mere opmærksom på de barselstilbud, der er rettet mod begge forældre. 

”Når vi tænker ligestilling ind i den kommunale sygepleje, er der grobund for at skabe de absolut bedste vilkår for de børn, vi er sundhedsplejersker for,” siger Emilie Grønfeld Wille, som i sit debatindlæg også slår fast, at en ny tilgang vil gavne både børnene, de fremtidige generationer og mindske ulighed i sundhed.

Klar til en kulturændring

Som ung og nyuddannet sundhedsplejerske var 29-årige Emilie Grønfeld Wille nervøs for, hvordan hendes kolleger ville tage imod hendes synspunkter.

”På min første dag var debatindlægget blevet hængt op. Så mine kolleger har været positive, og de er blevet opmærksomme på nogle mønstre, man kan ændre,” fortæller hun og nævner, at det bl.a. er at få kontaktinformation på fædrene ved det første besøg, indhente information fra føde- og barselsgangen om fædrene samt have fokus på, at det ikke kun er moderen men begge forældre, der er den primære omsorgsperson. 

Hun mener også, at det er et tegn på, at sundhedsplejen er parat til en kulturændring. 

”Der er et stort generationsskifte på vej i sundhedsplejen, og vi er klar til at tage opgøret med de traditionsbundne måder at gøre tingene på. Jeg prøver f.eks. altid at planlægge mine besøg, så partneren kan deltage, og jeg har kommunikationen med både mor og partner,” siger Emilie Grønfeld Wille om nogle af de ting, hun allerede nu gør for at sikre sig ligestilling.