Leder: 985 ledige uddannelsespladser er en katastrofe

"Der er brug for tydelig politisk handling."
Foto: Claus Bech

Tallene for optaget på sygeplejerskeuddannelsen er dystre: Flere uddannelsesinstitutioner melder om ledige studiepladser i et hidtil uset omfang. Sammenlignet med 2019 er der 18 pct. færre optagne ansøgere til sygeplejerskestudiet, og 32 pct. færre ansøgere har sygeplejerske som deres første prioritet.

Konsekvensen er ikke til at tage fejl af: Der bliver ikke uddannet nok kvalificerede sygeplejersker til at understøtte det danske sundhedsvæsen – et sundhedsvæsen, der pga. manglen på sygeplejersker allerede er i knæ. 

Årsagen til det faldende antal ansøgere og sygeplejerskemanglen er løn og arbejdsvilkår. Eller som FTR på Aarhus Universitetshospital, Marianne Østerlund Madsen, meget præcist har sagt det i et interview til TV2 Østjylland: ”Så længe lønnen ikke kommer op og honorerer den uddannelse og det ansvar, sygeplejersker står med, så vil vi se denne tendens”. 

Faldet i antal ansøgere til sygeplejerskestudiet er desværre en del af en større tendens. Også inden for de øvrige velfærdsuddannelser såsom socialrådgivere, pædagoger og lærer ses der fald i antal ansøgere. Dansk Sygeplejeråd støtter op om formanden for Danske Professionshøjskolers forslag om en national rekrutteringsplan, så de unges uddannelsesveje passer bedre til det velfærdssamfund, vi ønsker.

Sundhedsvæsenets krise kommer klart til udtryk i meningsmålingerne forud for det kommende folketingsvalg. Igen er sundhed og sundhedsvæsenet det, der betyder mest for danskerne, når der skal vælges til Folketinget. Der er brug for tydelig politisk handling.

Læs "Markant færre vil være sygeplejerske" i dette nummer af Sygeplejersken

Emneord: 
Sygeplejerskeuddannelsen