Sygeplejersken
Boganmeldelser
I denne udgave af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: 'Valborg Hjort - Sygeplejerske ved Øst- og Vestfronten', 'Generation 7/7', 'Fagligt samarbejde i sundhedssektoren. Grundbog i sygepleje' og 'At tænke med hjertet. En grundbog i eksistentiel praksisfænomenologi'.
Sygeplejersken 2023 nr. 2, s. 46-48
Fantastisk fortælling om krigssygeplejerske
Hvad tænker skilsmissebørn?
Godt opslagsværk om fagligt samarbejde
Som kaninhullet i Alice i Eventyrland
Bente Klarlund Pedersen
Dit helbreds bedste ven – immunsystemet
256 sider – 279,95 kr., Gyldendal 2023
Jeg er fan af Bente Klarlund. Hendes banebrydende forskning og formidling står lysende klart med sigende udsagn som ”Type 2 diabetes er en muskelinaktivitetssygdom”. Gennem årtier har hun forsket i danskernes sundhed. Her vender hun tilbage som infektionsmediciner i en hyldest til immunsystemet. Fra celleniveau til sundhedsråd, som altid er forskningsbaserede. Vejen gennem en mandsdomineret forskningsverden og en ode til immunsystemet: Ja tak til feber, ingen kvikke fix, spise sundt, motionere, sove godt, være glad, se venner, undgå stress, ikke skabe misstemning, ikke nære bekymring, aldrig være ligeglad, lunken, passiv, opgivende, udeltagende og uinteresseret. Måske ikke altid lige nemt. Under alle omstændigheder: Omfavn dit immunsystem. Ingen panodil-politik her.
Katrine Marie Guldager
Birgithe med TH
186 sider
– 199,95 kr., Gyldendal 2023
Rigtig mange kvinder vil kunne identificere sig med den samspilsramte Birgithe i en spot on-fortælling, som er tragikomisk godt fortalt. Birgithe er fyldt op af harme, indignation, ansvar og omsorgsarbejde. Hun er mor til tre, en uhyggeligt dårlig bilist, rasende og temperamentsfuld over samfundsmaskinens amokløb. Hun har altid skullet holde sammen på familien, og nu da moderen er død, er det derfor Birgithe og ikke hendes psykisk skrøbelige søster, der skal stå for det hele. Hun vil tømme huset og brænde alt af på et bål i haven, men sorgen melder sig, og fortiden banker på. En roman om at være på krigsstien på jobbet, i familien, i supermarkedet og i trafikken, og forsøget på at forsone sig med sorgen, vreden og egen historie.
Hanne Sindbæk
August og Marie – dansk videnskabs glemte stjerner
440 sider – 350 kr., Politikens Forlag 2022
Den 12. december 1922 bragte ægteparret August og Marie Krogh insulinen til Danmark. To år tidligere havde August Krogh modtaget Nobelprisen, og Marie Krogh var den fjerde kvinde i Danmark med en doktorgrad i medicin. På 100-årsdagen for en af deres store bedrifter udkom bogen om de glemte videnskabsstjerner. August og Maries ægteskab var præget af et forhold, hvor de var hinandens bedste sparringspartnere på alle planer. Historien er derfor både en kærlighedshistorie, men også et stykke danmarkshistorie som endelig bliver fortalt. Hør om den omfattende research til bogen i podcasten. ’Danmarks oversete power couple’, Mellem linjerne, Radio4, Ivoox.