Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Boganmeldelser

I denne udgave af Sygeplejersken anmeldes følgende bøger: 'Valborg Hjort - Sygeplejerske ved Øst- og Vestfronten', 'Generation 7/7', 'Fagligt samarbejde i sundhedssektoren. Grundbog i sygepleje' og 'At tænke med hjertet. En grundbog i eksistentiel praksisfænomenologi'.

Sygeplejersken 2023 nr. 2, s. 46-48

Fantastisk fortælling om krigssygeplejerske

Valborg Hjort - Sygeplejerske ved Øst- og Vestfronten

Jakob Seerup
Valborg Hjorth – Sygeplejerske ved Øst- og Vestfronten
Hakon Holm Publishing 2022, 216 sider – 275 kr. 

OBS: I papirudgaven af Sygeplejersken står anført ved denne anmeldelse af bogen om Valborg Hjorth, at bogen sælges med 25 pct. rabat til medlemmer af DSR. Det er en fejl. Bogen kan intetsteds købes med rabat. Redaktionen beklager den fejlagtige oplysning.

Læseren føres åndeløst gennem faglige udfordringer og svære menneskelige lidelser, fra usle rejser i blodig uniform til overdådige fester og mødet med konger og dronninger i sygeplejersken Valborg Sofie Hjorths (1884-1970) erindringer. Den særdeles læseværdige bog er skabt af kulturhistoriker Jacob Seerup, som har været i Dansk Sygeplejehistorisk Museums arkiv. 

Den historiske kontekst er flot fortalt gennem introduktioner af de enkelte kapitler, hvorefter Valborgs fortælling taler for sig selv kun suppleret af relevante fodnoter og en rigdom af fotografier.

Bogen dækker den periode på knap 10 år, hvor Valborg var udsendt som krigssygeplejerske under 1. Verdenskrig ved såvel Øst- som Vestfronten. Hun var som flere af sine samtidige mere rejselysten end giftelysten, så efter afsluttet uddannelse på Næstved sygehus i 1911 ville hun ud at se verden. Hun tog ansættelse på en privat klinik i Bruxelles. 

Klinikkens ejer var professor Antoine Depage (1862-1925). Han tog Valborg under sine vinger, for hun var en dygtig operationssygeplejerske. 

I 1912 brød Balkankrigen ud og Depage bad hende om at tage med sig til et belgisk Røde Kors-lazaret i Konstantinopel. Derfra fortæller Valborg kapitel efter kapitel, hvordan den ene opgave som krigssygeplejerske fulgte den anden. 

1. Verdenskrig brød ud i 1914, og i 1915 tog hun til Vestfronten og senere samme år gik turen til Rusland gennem Dansk Røde kors. Hun vendte tilbage til Danmark i 1916, og fra 1917 nød de godt af hendes erfaringer i krigsfangelejrene i Hald ved Viborg og Horserød i Nordsjælland. 

Arbejdet i fangelejrene indebar bl.a. farlige rejser med udveksling af fanger. I 1917 var hun på en sådan rejse til Dvinsk (Letland) og blev på hjemrejsen ramt af den spanske syge. Hun var mildt ramt og kunne derfor yde en stor indsats, da epidemien ramte. 

Valborg holdt kun få pauser mellem sine rejseeventyr, men i 1920 vendte hun hjem til sin fødeø Bornholm, hvor hun frem til pensionsalderen var ansat på et tuberkulosesanatorium.
Valborg skrev sine erindringer til en kollega, der lå alvorligt syg efter 1. Verdenskrig. 

Så vi går fra det ene eventyr til andet og lærer så ufattelig meget om praktisk sygepleje under ubeskriveligt svære betingelser, menneskelig lidelse, der skal forvaltes professionelt og empatisk, og et sygeplejefag, der prøver at få fodfæste. 

Valborg demonstrerer i sin fortælling en evne til at være fordomsfri og rummelig i skiftende kulturer, en skarp iagttagelsesevne for kvindens position i datiden og en stor evne til at løse faglige problemstillinger. Dertil kommer, at hun er en guddommelig formidler. 

Læs om udstillingen om krigssygeplejersker på Dansk Sygeplejehistorisk Museum 

Susanne Malchau Dietz, sygeplejehistoriker, ph.d. 

Hvad tænker skilsmissebørn?

Generation 7/7

Emilie Stein Thorsen
Generation 7/7
Gyldendal 2022, 208 sider – 229,95 kr.

”Min lillebror og jeg skulle holde jul hos vores fars familie. Vores mor havde købt gaverne fra os, fordi vi var små. Og imens hele familien kiggede, pakkede vores far sin gave op – det var en bog om børneopdragelse. Resten af aftenen brugte de så på at tale om, hvor stor en idiot min mor var.” 

Bogen er et rørende vidnesbyrd fra 25 børn og unge, som fortæller om deres oplevelser som skilsmissebørn. Bogen er et vedkommende og aktuelt nedslag i unge voksnes perspektiver og undgår herved at gøre bogen til et anklageskrift, som børn kan slå deres skilte forældre i hovedet med. Bogen har bl.a. lært mig:

  • At når et barn har to hjem, så bliver genstande utroligt symbolske og betydningsfulde. F.eks. ekstranøglen eller hvordan barnets værelse bliver anvendt, når barnet ikke er der.
  • Det har stor betydning for børn, om forældrene forbliver venner.
  • En del børn trives fint med at have to hjem og to juleaftener.
  • Ligesom det gør sig gældende for sprog, uddannelse m.m., tyder forskning også på, at man kan arve skilsmissevaner fra sine forældre (kilde til dette er ikke oplyst i bogen).

Trods emnets tyngde og alvor er der både fortællinger om forældres opblomstring efter skilsmissen og morsomme nedslag.

Anja Kreutzmann, sundhedsplejerske, ansvarshavende redaktør, Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker.

Godt opslagsværk om fagligt samarbejde

Fagligt samarbejde i sundhedssektoren

Ditte Høgsgaard (red.)
Fagligt samarbejde i sundhedssektoren. Grundbog i sygepleje
FADL’s Forlag 2022, 262 sider – 349,95 kr.

Særdeles velskrevet bog med høj faglighed giver en dybdegående indføring i samarbejdsstrukturen i det danske sundhedsvæsen. Vigtige emner, perspektiver og etiske dilemmaer kombineres med viden, der kan fremme godt fagligt samarbejde. Lærebogen er målrettet sygeplejestuderende og andre med interesse i samarbejdets vilkår og betingelser. 

Bogen kan stærkt anbefales som et opslagsværk, da viden er tætpakket, tema-erne er overskueligt opdelt, og der ofte er sammenfatninger efter endt afsnit. 

At skulle læse bogen fra ende til anden synes dog at være en uoverskuelig opgave. Der er fokus på viden, og selvom der er mange nye og vigtige ting at lære, brænder tingene sig desværre ikke rigtig fast i hukommelsen, da informationerne står i kø linje for linje, hvormed der ikke er efterladt mange pauser med mulighed for reflektion og praksis-kontekstualisering. 

De adskillige forfattere gør læsevenligheden vekslende, ligesom brugen af refleksionsspørgsmål og sammenfatninger ikke er konsekvent. 

Kan vi ikke snart gøre op med, at lærebøger skal være søvndyssende, for at de er fagligt aktuelle? At faglitteratur i højere grad kan bruges til både undervisning og underholdning for i højere grad at engagere læseren og skabe huskeværdigt materiale. 

Men når det er sagt, er relevansen og fagligheden ej at betvivle.

Kamilla-Emilie Nørgaard Abramsson, sygeplejerske og cand.cur.

Som kaninhullet i Alice i Eventyrland

At tænke med hjertet

Ann Charlotte Thorsted, Finn Thorbjørn Hansen
At tænke med hjertet. En grundbog i eksistentiel praksisfænomenologi
Klim 2022, 378 sider – 249,95 kr

Som kaninhullet i ’Alice i Eventyrland’, hvor Alice bare må ned for at se mere! En sådan nysgerrighed og senere betagelse, dragning og forundring har eksistentiel fænomenologi til ethvert fænomen.

Bogen lader fænomenets egen stemme få plads og fylde sammen med evnen til at undres. Med reference til ’Den lille prins’, hvor erfaringen af det uudsigelige og ubegribelige, men ikke desto mindre stærkt meningsgivende og forundringsvækkende, er et modspil til at tænke med hjernen, det kognitive og bevidsthedsmæssige. 

Er det så nyt, at der er væsentlige perspektiviske forskelle mellem fænomenologi og andre videnskabsfilosofiske paradigmer? Nyt er det ikke, men derimod er det nye, at den på en yderst vellykket, velunderbygget og velskrevet facon beskriver komplekse og sammenfattede forhold inden for eksistentiel fænomenologi på en forståelig og imødekommende måde. En praktisk grundbog, der på pædagogisk vis inviterer den nytilkomne ind i den fænomenologiske verden og nogle væsentlige dimensioner i den fænomenologiske tanke og praksis. 

Bogen viser, hvordan eksistentiel praksisfænomenologi teoretisk set adskiller sig fra andre kvalitative analysetilgange. Den henvender sig til studerende på universiteter og professionsuddannelser samt til professionelle klinikere, der ønsker indsigt i, hvordan fænomenologien som en særlig tilgang og måde at tænke på kan inspirere både i forskning og praksis. 

Det er en fordel at læse bogen fra en ende af, da man som læser derved bliver taget med på en forunderlig (dannelses)rejse, men det vil også være muligt at anvende bogen til opslag. Bogen opfordrer til, at vi indimellem slipper vores intentionelle og kognitive greb om verden og os selv og giver os hen til det, som øjeblikket kalder på: Der hvor sagen selv fører og leder på vej. 

Malene Missel, seniorforsker, klinisk sygeplejespecialist, Lungekirurgi, Rigshospitalet.

Fagredaktørens udvalgte

 

Bente Klarlund Pedersen
Dit helbreds bedste ven – immunsystemet
256 sider – 279,95 kr., Gyldendal 2023

Jeg er fan af Bente Klarlund. Hendes banebrydende forskning og formidling står lysende klart med sigende udsagn som ”Type 2 diabetes er en muskelinaktivitetssygdom”. Gennem årtier har hun forsket i danskernes sundhed. Her vender hun tilbage som infektionsmediciner i en hyldest til immunsystemet. Fra celleniveau til sundhedsråd, som altid er forskningsbaserede. Vejen gennem en mandsdomineret forskningsverden og en ode til immunsystemet: Ja tak til feber, ingen kvikke fix, spise sundt, motionere, sove godt, være glad, se venner, undgå stress, ikke skabe misstemning, ikke nære bekymring, aldrig være ligeglad, lunken, passiv, opgivende, udeltagende og uinteresseret. Måske ikke altid lige nemt. Under alle omstændigheder: Omfavn dit immunsystem. Ingen panodil-politik her.

 

Katrine Marie Guldager
Birgithe med TH
186 sider – 199,95 kr., Gyldendal 2023

Rigtig mange kvinder vil kunne identificere sig med den samspilsramte Birgithe i en spot on-fortælling, som er tragikomisk godt fortalt. Birgithe er fyldt op af harme, indignation, ansvar og omsorgsarbejde. Hun er mor til tre, en uhyggeligt dårlig bilist, rasende og temperamentsfuld over samfundsmaskinens amokløb. Hun har altid skullet holde sammen på familien, og nu da moderen er død, er det derfor Birgithe og ikke hendes psykisk skrøbelige søster, der skal stå for det hele. Hun vil tømme huset og brænde alt af på et bål i haven, men sorgen melder sig, og fortiden banker på. En roman om at være på krigsstien på jobbet, i familien, i supermarkedet og i trafikken, og forsøget på at forsone sig med sorgen, vreden og egen historie.

 

Hanne Sindbæk
August og Marie – dansk videnskabs glemte stjerner
440 sider – 350 kr., Politikens Forlag 2022

Den 12. december 1922 bragte ægteparret August og Marie Krogh insulinen til Danmark. To år tidligere havde August Krogh modtaget Nobelprisen, og Marie Krogh var den fjerde kvinde i Danmark med en doktorgrad i medicin. På 100-årsdagen for en af deres store bedrifter udkom bogen om de glemte videnskabsstjerner. August og Maries ægteskab var præget af et forhold, hvor de var hinandens bedste sparringspartnere på alle planer. Historien er derfor både en kærlighedshistorie, men også et stykke danmarkshistorie som endelig bliver fortalt. Hør om den omfattende research til bogen i podcasten. ’Danmarks oversete power couple’, Mellem linjerne, Radio4, Ivoox.