Bag om trepartsforhandlingerne
Regeringen har i 2023 inviteret til trepartsforhandlinger om samlet 3 mia. kr. i 2030 til løn og arbejdsvilkår i den offentlige velfærdssektor. DSR deltager i forhandlingerne.
Trepartsforhandlinger er en del af den danske model
Trepartsforhandlinger er en del af den danske model og betyder, at arbejdsmarkedets parter og regeringen sætter sig sammen om at løse væsentlige samfundsudfordringer.
En trepartsforhandling er – som navnet antyder - mellem tre parter: regeringen, fagbevægelsen og arbejdsgiverne.
I de konkrete trepartsforhandlinger om ekstra lønmidler er forhandlingerne mellem:
- Regeringen
- KL og Danske Regioner
- FH og AC
DSR er en del af FH-delegationen.
Penge til løn og arbejdsvilkår
Regeringen har afsat midler til trepartsforhandlinger om en ekstraordinær ramme på 1 mia. kr. i 2024 stigende til 3 mia. kr. i 2030. Pengene skal gå til løn og arbejdsvilkår i den offentlige velfærd.
Reelt forhandles der om lidt mere end 6 mia. kr., men da sygeplejersker og andre offentligt ansatte betaler skat af deres løn, ender slutregningen på 3 mia. kr. for statskassen. Du vil derfor både høre beløbet 3 og 6 mia. kr. i den offentlige debat. Men det er altså over 6 mia. kr., der skal deles ud, når pengene er fuldt indfaset i 2030.
Trepartsforhandlingerne skal løse manglen på arbejdskraft
Formålet med trepartsforhandlingerne er at løse de store fastholdelses- og rekrutteringsudfordringer flere steder i den offentlige sektor. Regeringen har erkendt, at mere attraktive løn- og arbejdsvilkår er nødvendige for at løse problemet.
Til en forhandling skal alle parter bringe noget til bordet, og regeringen mener derfor samtidig, at mere i løn til bl.a. sygeplejerskerne skal modsvares af, at de fx skal være mere fleksible eller have færre muligheder for deltid og mere lokal løndannelse.
Foto:
Nikolai Linares
Det mener DSR
De ekstra lønmidler til sygeplejerskerne og andre velfærdsfag er en sejr for lønkampen. Det er første gang, en regering har givet lønmidler ud over den ordinære ramme til overenskomstforhandlingerne
Regeringens trepartsforhandlinger et centralt skridt på vejen til, at sygeplejerskernes lønefterslæb mindskes, og vi som samfund kommer tættere på ligeløn.
Den ekstraordinære løsning med trepartsforhandlingerne er også en forudsætning for at løse den krise, manglen på bl.a. sygeplejersker har skabt i den kommunale og regionale velfærd. Målet er, at flere sygeplejersker vil vende tilbage til det offentlige sundhedsvæsen, og vi gør det attraktivt at blive for de sygeplejersker, der er der.
Læs nyheder om trepartsforhandlinger
04. december 2023
Trepartsaftale på plads
1,3 milliarder kroner afsat til ekstra lønramme for hospitalsansatte sygeplejersker. ”Jeg er glad for, at vi har la...
Afsender
DSR-C
Emneord
26. september 2023
”Vi skal være bedre til at passe på dem, der passer på os.”
Regeringen præsenterede sine målsætninger for de kommende trepartsforhandlinger om højere løn til offentligt ansatt...
Afsender
DSR-C
Emneord
24. september 2023
Du vil jo heller ikke have en hoftekirurg til at behandle din blodprop, bare fordi det er lørdag
DEBAT: Skal vi løse sundhedsvæsenets mange udfordringer, skal vi først og fremmest sikre flere sygeplejersker alle...
Afsender
DSR-C
Emneord
24. september 2023
Regeringen skal passe rigtig meget på med at presse en i forvejen udmattet faggruppe
DEBAT: Vi er nødt til at lytte til de sygeplejersker, der har problematiseret vagtarbejdet og på grund af privatliv...
Afsender
DSR-C
Emneord
Læs mere om mangelsituationen
Mangel på sygeplejersker truer sundhedsvæsenet
Der mangler sygeplejersker i Danmark, og det er den største udfordring i det danske sundhedsvæsen. Det udgør en risiko for patienterne og sy...
Flere sygeplejersker nu
Mangel på medarbejdere er den absolut største udfordring i det danske sundhedsvæsen lige nu. Læs DSR's 19 anbefalinger til at skaffe flere s...
Løn er afgørende, hvis vi skal løse krisen i sundhedsvæsenet
Nyhed
DEBAT: Der er fortsat uligeløn for de kvindedominerede fag, viser Lønstrukturkomiteens rapport. Den viser også, at sygeplejerskernes løn ude...