Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Fag & Forskning

Almindelige symptomer og gener

Overgangsalderen sættes ofte i forbindelse med en lang række af forskellige symptomer, gener og følgevirkninger. Blandt de mest almindelige og bredt anerkendte symptomer er:

Fag & Forskning 2022 nr. 1, s. 17

Af:

Helle Lindberg, journalist

livmoder_691x461

Blødningsforstyrrelser

Blødningsforstyrrelser i form af uregelmæssige og langvarige og/eller kraftige menstruationer er ét af de mest normale symptomer på overgangsalder. Det skyldes, at æggestokkenes naturlige produktion af det kvindelige kønshormon progesteron falder. 

Progesteron er det hormon, som kun findes i kroppen fra ægløsning til menstruation, og som forbereder livmoderen på at modtage et befrugtet æg. Det er således manglen på progesteron, der gør blødningerne uregelmæssige.

Nogle kvinder begynder at opleve blødningsforstyrrelser allerede omkring 40-årsalderen. Det er imidlertid normalt sådan, at menstruationerne bliver mindre hyppige jo tættere man kommer på menopausen.

Hede- og svedeture

Pludselige hedeture, hvor kroppen koger, og sveden hagler, er et andet meget almindeligt symptom på overgangsalder. De kaldes også for vasomotoriske symptomer og skyldes faldet i æggestokkenes produktion af det kvindelige kønshormon østrogen.

Når mængden af østrogen i kroppen bliver mindre, bliver man mere følsom overfor temperatursvingninger.

Det betyder, at selv små ændringer i temperaturen vil være nok til, at kroppen vil forsøge at komme af med varmen. Hedeture optræder hyppigst om natten, hvilket kan give søvnproblemer hos en del kvinder i overgangsalderen.

Før menopausen kan hedeturene optræde lige før eller i forbindelse med menstruationen. Efter menopausen er hedeturene mest udtalte det første år, hvorefter de gradvist aftager.

Slimhindeforandringer

Faldet i østrogenproduktionen har også den effekt, at slimhinderne i skeden forandrer sig. De bliver tyndere og mere sårbare, hvilket kan føre til tørhed, øget følsomhed og større risiko for at udvikle blærebetændelse.

Slimhindeforandringer i skeden kaldes også for vaginal atrofi. Symptomerne på vaginal atrofi er kløe, irritation, svie og smerter ved samleje.

(Kilde: 2)