Sygeplejersken
Godt resultat af jagt på emblemer
Den historiske samling af emblemer med tilknytning til sygeplejerskeuddannelsen vokser fortsat. Men samlingen og de historiske oplysninger er endnu ikke komplette. Historiker Esther Petersen studerer et udsnit af den historiske emblemsamling.
Sygeplejersken 1998 nr. 22, s. 38-39
Af:
Kirsten Stallknecht, tidligere formand for Dansk Sygeplejeråd
Historiker Esther Petersen studerer et udsnit af den historiske emblemsamling. Foto: Mysan Arvidsson
'Sygeplejersken' nummer 5/98 bragte den sygeplejehistoriske samling en efterlysning af ældre emblemer, som har været anvendt i sygeplejeuddannelsen siden 1933.
Efterlysningen har givet et godt resultat, således at denne del af den store emblemsamling nu er oppe på 130 forskellige emblemer; med dubletter mere end 250 stykker.
Imidlertid har vi stadig nogle områder, hvor vi ikke ved, om der har eksisteret emblemer, og om de stadig findes. Resultatet fra sidst har imidlertid givet samlingen mod til at prøve endnu en gang. Vi mangler viden om og eventuelt emblemer fra følgende sygehuse med mere:
Sygehuset i Lyngby og på Nyelandsvej, Frederiksberg. Sygehusene i Skælskør, Sorø, Sæby-Høng og Nykøbing Sjælland.
I Storstrøms Amt er der usikkerhed om Stubbekøbing Sygehus, Vordingborg Sygehus og Haslev Sygehus, og så ved vi, der findes et emblem med bogstaverne NFS, men vi har det ikke i samlingen.
På Fyn mangler vi kun oplysninger om et eventuelt emblem fra Nyborg Sygehus.
I Ribe Amt er det fra Sygehusene i Brørup, Grindsted og Esbjerg, vi mangler oplysninger og eventuelle emblemer.
Århus Amt har blandt andet uddannet sygeplejersker ved sygehusene i Grenaa, Ebeltoft, Esbønderup, Hornslet og Tranebjerg. Vi ved intet om eventuelle emblemer fra disse sygehuse.
I Viborg Amt mangler vi fortsat oplysninger om Nykøbing Mors Sygehus og Thisted Sygeplejeskole i det gamle Thisted Amt.
I Nordjylland handler det om oplysninger om emblemforholdene i Brovst, Dronninglund, Hobro, Løgstør, Farsø, Fjerritslev, Hals, Nibe og Skagen.
Alle de ovennævnte sygehuse findes på en liste fra 1928, hvori Dansk Sygeplejeråd har offentliggjort, hvilke sygehuse organisationen har godkendt til at give en treårig uddannelse til sygeplejerske, og hvilke der er godkendt til at give en toårig uddannelse, som så skulle kombineres med uddannelse ved et andet sygehus.
Vi håber meget, at nogen kan hjælpe os med oplysninger om disse uddannelsessteder og deres emblemer.
Oplysningerne bedes indsendt skriftligt til: Kirsten Stallknecht, Den Historiske Samling, c/o Dansk Sygeplejeråd, Vimmelskaftet 38, 1161 København K, eller til amtskredsene, som vil være behjælpelige med videreformidlingen.
Side 39
I arbejdet med at indsamle og registrere gamle emblemer har det historiske projekt modtaget rigtig mange informationer. Blandt det, vi har modtaget, har blandt andet været en hel lille kasse med emblemer, som længe har ligget på et vaskeri, uden at ejermændene til emblemerne har meldt sig. Langt de fleste af de emblemer, der var i denne sending, har vi kunnet identificere og skaffe oplysninger om, men de emblemer, der er afbildet her, har det ikke været os muligt at finde oplysninger om.
Nu prøver vi så, om vi ad denne vej kan få hjælp med at skaffe oplysninger. Vi har emblemerne, men vil gerne vide, hvor det enkelte emblem stammer fra. Et sygehus, en forening eller andet. Vi er også interesseret i at få andre oplysninger, såsom hvornår i uddannelsesforløbet fik man eventuelt emblemet, fra hvilket tidsrum stammer det og så videre. Kan nogen af 'Sygeplejersken's læsere hjælpe os med dette, vil vi være meget glade. Foto: Bruno Løve.
Nøgleord: Dansk Sygeplejehistorisk Museum, emblemer, sygeplejehistorie.
Da Kirsten Stallknecht trådte tilbage som formand for Dansk Sygeplejeråd efter 28 år på formandsposten gik hun i gang med at samle sygehus- og skoleemblemer til Dansk Sygeplejehistorisk Museum, der åbnede i 1999.
Artikler om indsamlingen
Efterlysning af gamle sygehusemblemer
Emblemsamlingen kan ses på Dansk Sygeplejehistorisk Museum i Kolding. Du kan også se dem på museets hjemmeside