Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Rejsende i eget liv

Forebyggelse. "Travellers" er et nyt evidensbaseret projekt for unge, som ønsker at komme væk fra spiseforstyrrelser. Sygeplejersker har mulighed for at henvise unge til projektet.

Sygeplejersken 2006 nr. 10, s. 21

Af:

Agnete Lyngbye Kramme, projektleder

Antallet af unge med psykiske problemer er ifølge WHO stigende i den udviklede del af verden. Dette afspejles bl.a. i forekomsten af spiseforstyrrelser, som inden for de sidste 30-40 år har været øget i Danmark. Sundhedsstyrelsen anslår i en befolkningsundersøgelse, at 25,7 pct. af alle unge kvinder under 20 år har en adfærd med risiko for at udvikle en spiseforstyrrelse, og at der blandt disse unge ses dårligt helbred, et lidt større medicinbrug og en højere grad af stress sammenlignet med jævnaldrende.

Sygeplejersker i bl.a. børne- og ungdomspsykiatrien, på de medicinske afdelinger og i skadestuen samt sundhedsplejersker på skolerne vil sandsynligvis møde disse unge og har nu mulighed for at henvise dem direkte til Center for Selvmordsforsknings nye interventionsprojekt "Travellers".

Travellers er et newzealandsk forsknings- og evidensbaseret projekt, som nu udbydes gratis til alle landets unge mellem 13-25 år, som enten viser tegn på eller er behandlede for spiseforstyrrelser. Indledningsvis udbydes Travellers som et pilotprojekt på Fyn, men inden 2008 vil projektet være udbredt til hele landet.

Unge med tegn på spiseforstyrrelser er udvalgt til projektet, fordi netop disse unge er særligt sårbare, da de befinder sig i en gråzone mellem at have det dårligt og endnu ikke være mulige at diagnosticere. Unge, der henvender sig, vil blive interviewet med henblik på optagelse, så alle i projektet er inden for målgruppen.

Ideen bag projektet er at få de unge til at forestille sig, at de er rejsende i deres eget liv, hvor de uundgåeligt vil møde forhindringer og forandringer. Via forskellige aktiviteter i Travellers støttes de unge i at finde, tilegne sig og udvikle nye konstruktive copingstrategier, som kan hjælpe dem med at komme gennem livets vanskeligheder. Der er tale om vidt forskellige aktiviteter som f.eks. spil, film, tegneaktiviteter, ordlege, tankeaktiviteter samt udarbejdelse af bl.a. livskort og dagbog. Yderligere uddybning af programmet kan ses og bestilles eller downloades på www.selvmordsforskning.dk under Faktaserien nr. 15: "Travellers - en interventionsmetode væk fra spiseforstyrrelser."

Travellers er ikke et terapeutisk behandlingsforløb, og der fokuseres ikke på spiseforstyrrelsen. Projektet forløber i grupper a ca. otte unge og foregår i nærheden af de unges bopæl én gang om ugen i 1-1½ time i otte uger.

Center for Selvmordsforskning håber med Travellers at kunne bidrage positivt til forebyggelse af de unges mentale sundhedsproblemer og deraf mulige selvmordsadfærd.

Agnete Lyngbye Kramme er ansat på Center for Selvmordsforskning.