Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Dilemma: Folk har ret til et privatliv

Sygeplejersken 2006 nr. 8, s. 41

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør

SY-2006-08-41aIllustration: Bodil Molich 

Ulrik er 48 år og skal indlægges på en kirurgisk afdeling for at få fjernet en polyp i tyktarmen. Han er selvstændig jurist og en travl og selskabelig mand, som bor i en forstad til København og har kone og tre halvvoksne børn.

Lone arbejder på kirurgisk afdeling på sjette år. Hun skal være Ulriks kontaktsygeplejerske, og fem uger inden han skal indlægges, taler hun med ham om forløbet og afholder indlæggelsessamtale. I afdelingens evidensbaserede retningslinjer for operationen står der, at Lone bl.a. skal tale med Ulrik om, hvor mange genstande han drikker dagligt og om eventuelt at holde op med at drikke alkohol fire uger før operationen.

Da Lone spørger, om Ulrik drikker alkohol, og hvor meget han drikker, lyder svaret:  "Jeg får til husbehov, det er vel omkring en genstand hver dag. Når bølgerne går højt, får jeg måske to genstande dagligt." 

Lone fornemmer, at bølgerne måske ofte går lidt højt. Hun baserer fornemmelsen på Ulriks mave og hans lidt rødmossede udseende. Men hun synes også, det er svært at gå tættere på ham. Folk har jo ret til at have et privatliv, og spørgsmålet er, hvor meget vi skal blande os i, mener hun.

Synes du, Lone skal gå tættere på Ulrik og hans alkoholforbrug? 

Kommentar i Sygeplejersken nr. 9 2006 

Stol på fornemmelsen

Lone har en fornemmelse, der oftest ligger til grund for et kvalificeret sygeplejefagligt skøn. Denne fornemmelse er baseret på dels erfaring og teoretisk viden, dels de sanseindtryk hun får i den relation, hun indgår i med Ulrik.

I denne situation bør hun vælge at stole på sin fornemmelse og gå i dialog med Ulrik om, hvorfor hun stiller disse spørgsmål. Hun skal fortælle ham, at hun ved denne indlæggelsessamtale ønsker at få så udbytterig en samtale som muligt, og at hun ønsker at tale med Ulrik om, hvorledes han på bedst mulig måde kan opretholde sin sundhed inden operation, for at han på den måde kommer så godt igennem indlæggelsen som muligt.

I denne samtale skal hun tage afsæt i Ulriks forudsætninger og have sundhedsfremme for øje. Måske kan de ad denne vej naturligt berøre et eventuelt alkoholforbrug, og måske ikke. Men det er Lones opgave at skabe mulighed for en sådan dialog.

Malene B. Jakobsen, kirurgisk sygeplejerske, ansat på Aalborg Sygehus Syd.