Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Ansigtsløftning i Bangkok

Globalisering. Stadigt flere danskere tager til udlandet for at få foretaget kosmetiske operationer. Sidste år tog mindst 3.500 danskere til udlandet for at blive behandlet for egen regning.

Sygeplejersken 2007 nr. 11, s. 23

Af:

Britta Søndergaard, journalist

En returbillet til Bangkok eller Istanbul kombineret med ophold på et femstjernet hospital. Her udfører erfarne plastikkirurger ansigtsløftninger, fedtsugninger, øjenoperationer og opstramninger af maveskindet. Sådan lyder tilbuddet fra en håndfuld danske rejsebureauer, der inden for de seneste år har specialiseret sig i patientturisme.

Et kirurgisk indgreb i Thailand koster ofte omkring halvdelen af, hvad der skal betales i Vesteuropa. Samtidig danner den thailandske hovedstad rammen om nogle af Asiens føren-de hospitaler med læger, der er uddannet i USA og England.

Ligesom Indien, Colombia og Singapore er Thailand blevet et mekka for patientturisme. Det skønnes, at en million vesterlændinge hvert år valfarter til Thailand for at få foretaget kosmetiske operationer og andre indgreb. Der findes ikke noget samlet overblik over, hvor mange danskere, der hvert år rejser udenlands for at betale en operation af egen lomme, men tallet løber op i mindst 3.000.

Firmaet Beauty Health Care Danmark, der har eksisteret i tre år, sendte sidste år 1.200 privatbetalende danske patienter til Thailand.

"Australierne har opsøgt behandling på thailandske hospitaler i 25 år, og nu er danskerne også begyndt. To tredjedele af kunderne er kvinder, og vi får stadigt flere kunder over 60 år, der gerne vil have en ansigtsløftning," fortæller firmaets direktør Birger Tordrup.

Kirurgirejser er det største bureau på markedet i Danmark. Ifølge direktør Atef El-Kher sender firmaet hvert år et par tusind danskere af sted til fedmeoperationer i Belgien og Tyskland, kosmetiske operationer i Polen og særlige øjenoperationer i Tyrkiet.

"Standarden for operationer er mindst lige så høj som i Danmark. Men prisen for f.eks. en fedmeoperation i Belgien er ca. det halve af det, der skal betales på et dansk privathospital," fortæller Atef El-Kher.

Den 33-årige cand.merc. Martin Filskov Olsen er en anden af de rejsebureauarrangører, der har gjort det til en forretning at formidle skønhedsoperationer til især danskere og australiere. Siden årsskiftet har hans firma, Hygeia Beauty, sendt 150 danskere til behandling i Thailand. Martin Filskov Olsen spår, at markedet vil vokse de kommende år.

"Befolkningen bliver ældre og ældre, og derfor skal mange have skiftet reservedele som hofter og knæ. På længere sigt kunne man forestille sig, at danske patienter vil få foretaget den slags operationer i Thailand til en langt billigere pris end hjemme," lyder det fra Martin Filskov Olsen. Han pointerer samtidig, at mange danskere er skeptiske over for idéen om at lade sig behandle på et udenlandsk hos-pital.

"Danskerne stiller mange flere spørgsmål end vores australske kunder om behandlingens kvalitet, og hvad der sker, hvis det går galt."  

PATIENTTURISMENS PLUSSER

Det er billigere at få foretaget en operation i udlandet.

Indgrebene foretages ofte af veluddannede læger med meget stor erfaring.

Det er muligt selv at vælge tidspunkt for en operation.

Kilde: Den canadiske tv-station, CBC.

PRISEKSEMPEL

På en af de førende klinikker i Thailand koster et brystløft under fuld narkose og 2-3 dages indlæggelse 17.800 kr. På et dansk privathospital koster et tilsvarende indgreb fra 32.000 kr. og opefter.

PATIENTTURISMENS MINUSSER

Patienten opholder sig kun nogle få dage i det land, hvor behandlingen foregår. Efterbehandlingen bliver derefter hjemlandets ansvar.

I mange af de lande, der tilbyder billige operationer, er det meget kompliceret at få erstatning i tilfælde af fejloperation.

I fattige lande er det et problem, at rige privathospitaler tiltrækker sundhedspersonalet på bekostning af de fattige offentlige hospitaler.

Det kan være risikabelt for patienten at flyve langt efter en operation, og risikoen for sårinfektioner er større i fattige tropiske lande.

Kilde: Den canadiske tv-station, CBC, som har lavet en større kulegravning af patientturisme.