Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Ingen fortalte mig, at jeg kunne blive impotent

Mand, 40 år, hiv-smittet.

Sygeplejersken 2007 nr. 6, s. 29

Af:

Christina Sommer, journalist

"Da jeg blev indlagt første gang, spurgte lægerne meget direkte og indiskret, om jeg var bøsse. Men snakken om min seksualitet, sexliv, sikker sex - den udeblev."

Der skulle faktisk gå over 10 år, før en læge tog temaet op. Patienten blev indlagt akut som 28-årig i 1995, og efter 12 år i sundhedssystemet med sygdommen hiv har han været i kontakt med utallige læger og sygeplejersker. Han understreger, at de alle har gjort deres job fantastisk godt. På nær altså lige når det kommer til det med seksualitet.

"Der er ingen, der har talt om seksualitet med mig, før jeg for ca. halvandet år siden fik en ny læge tilknyttet. Som den første nogensinde kom han ind på emnet. Jeg har haft fast partner i næsten alle de år, jeg har været syg. Han er ikke hiv-smittet, det ved behandlerne. Alligevel har de aldrig spurgt ind til, hvordan det går, om vi kan holde fast i at dyrke sikker sex, etc. Ikke før for halvandet år siden."

Og muligheder har der været mange af, mener han. Dels fordi mange hiv-smittede kommer til tjek hver 3. måned. Desuden er hiv en sygdom, der påvirker seksualiteten enormt, bl.a. i form af rejsningsproblemer:

"Man kan blive impotent af både medicinen og psykiske årsager. Når man hver gang skal bruge kondom, kan man få præstationsangst. Det er en konstant reminder om, at jeg har en dødelig sygdom, jeg kan smitte, hvad hvis jeg ikke har fortalt det etc."

Som mange andre hiv-smittede mænd har han i mange år fået Viagra. "Da jeg fik medicinen første gang, var der ingen, der fortalte mig, jeg kunne blive impotent. Jeg blev informeret om kvalme, diarré og hovedpine - de nemme - og så opfordret til at læse indlægssedlen. Her vil det være oplagt at tage hul på snakken. Man kan ikke forvente, at sundhedspersonalet er psykologer, men det er deres opgave at berøre emnet, især hvis man ser forebyggende på det. Patienten kan jo helt fejlagtigt mene, at det har han da helt styr på, og så kommer han i hvert fald ikke selv ind på det."

Derfor gavner det på ingen måde, at personalet venter med at tage snakken.

"I værste fald kan det betyde, at folk ikke får dyrket sikker sex. Og jeg tror faktisk, at sygeplejerskerne vil være de bedste, f.eks. i forbindelse med udleveringen af medicin hver 3. måned. Her spørger de jo alligevel ind til, hvordan man har det, husker du nu at tage din medicin etc. Sygeplejersker har det her omsorgsgen. Men de trænger til et kærligt spark bagi. Det er så oplagt at italesætte seksualiteten, når man har med hiv-smittede patienter at gøre. Man gør det da også flot nogle steder, men desværre stadig de færreste steder."

Patienten har af personlige årsager ønsket at være anonym, men hans navn er redaktionen bekendt.