Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Udfordringen: Medicinsk afdeling afskaffede overbelægningen

Problemoptrævling. Stigende sygefravær var kun det yderste lag i et garnnøgle af problemer for Medicinsk afdeling F, Gentofte Hospital.

Sygeplejersken 2008 nr. 15, s. 26-27

Af:

Kirsten Bjørnsson, journalist

sy-2008-15_1
Illustration: Lars Andersen

Det startede egentlig med en indsats mod det stigende sygefravær på Gentofte Hospital. I Medicinsk afdeling F faldt sygefraværet med 1,5 pct., men ledende oversygeplejerske Birgitte Degenkolv var alligevel ikke tilfreds."Vi var stadig en stor medicinsk afdeling med stort personaleflow, høje belægningsprocenter og lange indlæggelsestider," fortæller hun.  "Vores liggetider måtte ned, det var helt afgørende. Hvis der er noget, der dræner personalet for kræfter, så er det konstant overbelægning."

I AMA, det akutte modtageafsnit, var der f.eks. lange perioder med en belægning omkring 130 pct., fortæller afdelingssygeplejerske Helle Christensen. "Og mens de gamle sygeplejersker bare løb hurtigere, havde vi et stort flow af sygeplejersker, der kun holdt et par måneder i afdelingen."

De lange liggetider skyldtes bl.a. færdigbehandlede patienter, som kommunerne ikke var klar til at modtage. Men andre årsager var interne, konstaterede afdelingsledelsen. Det handlede på flere måder om at bryde vanetænkningen. "Der var en stiltiende accept af overbelægningen. Den var der bare, og så var det afdelingssygeplejerskens og oversygeplejerskens opgave at dække ind med personale," siger oversygeplejersken.

"Vores fokus på det akutte gjorde også, at vi hele tiden var et skridt bagefter med at planlægge, hvad der skulle ske efter indlæggelsen."

På mange fronter

For at stramme og forbedre visitationen gav afdeling F en af lægerne fast ansvar for denne funktion, og der er ansat en koordinerende sygeplejerske til at planlægge patienternes hjemkomst. Hun går ind, hver gang en patient med svære funktionstab eller forudgående kontakt til hjemmeplejen bliver indlagt. Samtidig er der gennemført en række organisatoriske ændringer i ambulatorium, AMA og sengeafsnit.

I ambulatoriet er der oprettet faste reservationer på subakutte tider, så flere patienter kan udredes og behandles ambulant. Der er oprettet faste akuttider til røntgen, som afdeling F selv kan disponere over, og Biokemisk afdeling leverer nu prøvesvar inden kl. 13, så man allerede om eftermiddagen kan tage stilling til, hvad der videre skal ske med patienten.

I AMA er der indført tavlemøde hver dag fra 8.30 til 8.45. Her deltager samtlige sygeplejersker i AMA, den koordinerende sygeplejerske og samtlige læger fra de medicinske afdelinger. AMA modtager nemlig ikke kun patienter til afdeling F, men også til Medicinsk afdeling C. Kl. 12.30 holder AMA et nyt møde for at samle op på de patienter, der endnu ikke er afklaret.

I sengeafsnittet er det nu kun speciallæger, der går stuegang, og den ligger fast mellem 8.45 og 10.00. Nu kan vigtige beslutninger tages på stedet, og sygeplejerskerne kan komme tilbage til patienterne og nå deres opgaver bagefter.

"Stuegang er jo vigtig for os. Den er, hvad kniven er for kirurgien," siger afdelingssygeplejerske Lone Aaskov.
"Men det var ret frustrerende før i tiden, når den varede hele dagen, og sygeplejerskerne ikke kunne blive færdige."

Kl. 10.30 bliver alle patienter i sengeafsnittet gennemgået på et tværfagligt tavlemøde. Patienter, der har ligget en uge eller mere i afsnittet, bliver markeret med rødt - en påmindelse om, at deres situation er kompliceret og måske kræver særlig opmærksomhed. Tilsvarende er tallet 28 en vigtig markør. Der er 30 senge i afsnittet, men hvis patienttallet når op på 28, begynder lamperne at blinke.

"Vi har sat meget fokus på dagens tal," fortæller Birgitte Degenkolv. "Alle skal vide, hvor mange patienter man har, og hvis man når over 28, har alle et ansvar for at finde løsninger."

Travlt på den gode måde

I dag er det igen blevet sjovt og spændende at være sygeplejerske på Medicinsk afdeling F. "Vores flow har været lavt i lang tid, men nu er vi inde i en periode, hvor flere af vores sygeplejersker er blevet headhuntet," fortæller afdelingssygeplejerske på AMA, Helle Christensen. "Det er ærgerligt, men der er forskel på, om de rejser, fordi de er kede af det, eller fordi de vil have nye udfordringer."

På sengeafsnittet har afdelingssygeplejerske Lone Aaskov fået plads til de faglige projekter, som skal fastholde og tiltrække erfarne sygeplejersker. "Der er stadig travlt, men det er sjovt, når der er et godt flow i patientgruppen. Og det er sjovere at gå stuegang med erfarne læger end med de unge, man hele tiden skal oplære."

Det stramme program har givet sygeplejerskerne en meget travl morgen, men en vis kompensation har de fået. En servicemedarbejder fylder op på hylder og depot, og køkkenpersonalet har overtaget det praktiske i forbindelse med mad og drikke. Og så har ansættelsen af den koordinerende sygeplejerske givet en mærkbar lettelse. "Hun tager meget af kontakten til kommunerne, så sygeplejerskerne er fri for at sidde og vente i røret som nummer to i køen," siger Lone Aaskov.

Birgitte Degenkolv indrømmer, at hun er endda rigtig stolt af at være en medicinsk afdeling uden overbelægning.
"Det har så stor afsmittende virkning på personaleflow, sygefravær osv. Det giver også mig som leder bedre muligheder for at sige: Nu skal vi se på ernæringsscreening. Den slags er svært at nå, hvis man bare kæmper for at få hverdagen til at hænge sammen." 

Udfordringen

Udfordringen: Overbelægning, lange liggetider, stort sygefravær og personaleudskiftning.

Afdelingen: Medicinsk afdeling F, Gentofte Hospital.

Det gjorde de: I første omgang blev der sat fokus på trivsel og en stringent sygefraværspolitik. I anden runde fokus på belægningsprocent og liggetider: En af lægerne fik ansvaret for visitationen, der blev ansat en koordinerende sygeplejerske til at planlægge udskrivelser, og arbejdsgange blev ændret i akut modtageafsnit, sengeafsnit og ambulatorium.

Det har de opnået: På to år faldt den gennemsnitlige belægning i AMA fra 120,3 pct. til 94,4 pct., og belægningen i sengeafsnit 825 faldt fra 103,9 pct. til 91,1 pct. (2005-2007).

På to år faldt personaleudskiftningen fra 48 pct. til 21 pct. (2004-2006). På ét år faldt sygefraværet fra 7,5 pct. til 6,0 pct. (2006-2007).

Det er de stolte af: At være en medicinsk afdeling uden overbelægning og patienter på gangene.

Det slås de stadig med: En meget travl morgen for sygeplejerskerne i sengeafsnittet.

Mere information

Læs mere: Artiklen "Koordinerende sygeplejerske på medicinsk afdeling", Sygeplejersken nr. 2/2008.