Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Fødselsforberedelse på tysk, engelsk og fransk

Fremmede fødsler. Som på mange andre hospitaler har nogle af jordemødrene på Gentofte Hospital hvert deres speciale, f.eks. tvillingefødsler eller engelsk-, fransk- eller tysktalende kvinder, som også benytter sig af private tilbud som fødselsforberedelse på engelsk.

Sygeplejersken 2008 nr. 25, s. 19

Af:

Christina Sommer, journalist

>

En forestående fødsel kan være skræmmende, men hvis den samtidig skal finde sted i et fremmed land med en anden kultur, er det kun naturligt, at den vordende mor bliver ekstra nervøs og usikker. Det prøvede zoneterapeut og homøopat Britta Ludvigsen selv på egen krop, da hun kom til Danmark fra Schweiz for 13 år siden og skulle være mor for første gang. Hun har derfor siden hen taget det irske kursus i fødselsforberedelse "Birthing from Within" og tilbyder udenlandske kvinder fødselsforberedelseskurser på engelsk, tysk eller fransk, bl.a. via opslagstavlen på Svangreambulatoriet på Gentofte Hospital.

"Fødselskulturerne er meget forskellige fra land til land. F.eks. fortæller amerikanske kvinder mig ofte, at de har hørt, at man i Danmark føder helt uden epidural og ikke får særlig meget smertelindring. Det gør dem nervøse, og det kan tage lang tid at flytte deres overbevisninger," siger Britta Ludvigsen, der løbende bliver kontaktet af udenlandske kvinder, dog er der tit for få til at samle et helt hold, hvorfor det ofte ender med privatundervisning for et eller to par til en pris på 500 kr. for to timer.

"Der er typisk tale om meget veluddannede kvinder, som er i Danmark for en kortere periode i forbindelse med, at de selv eller deres mand er udstationeret her i landet. Uanset om de er førstegangsfødende eller skal føde for første gang i Danmark, har de et stort behov for at få at vide, hvordan en fødsel forløber på et dansk sygehus, og hvilke tilbud og hvilken hjælp de har krav på," siger Britta Ludvigsen, der bl.a. også rådgiver de udenlandske kvinder om amning, de danske sundhedsplejersker, og hvilke tilbud og netværk for udlændinge der findes i Danmark.

Vicechefjordemoder Marianne Tolstrup på Gentofte Hospital anslår, at Fødeafdelingen hvert år har omkring 100 engelsktalende kvinder, som netop er i landet i forbindelse med deres eget eller deres mands job. De bliver alle tilknyttet en jordemoder, der kan tale engelsk, ligesom afdelingen også har jordemødre, der kan tale fransk og tysk.