Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

En lille lur skærper din præstation

Sygeplejersken 2008 nr. 4, s. 24-25

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen, journalist

SY-2008-04-24aDe 29 minutters hvilepause i fysioterapirummet betyder, at nattevagterne på Frederiksberg Hospitals akutmedicinske modtageafsnit, AMA, nu kan klare fire nattevagter i træk pr. måned mod før to gange to vagter. Når man samler flere vagter i træk, får man færre skift i døgnrytmen. Foto: Simon Knudsen

Det er en god idé at tage et forebyggende hvil før en nattevagt. Det fremgår af danske og internationale forskningsstudier om søvn og arbejdstidssystemer, som Dansk Sygeplejeråd har gennemgået.

Studierne viser bl.a., at når man reducerer antallet af sammenhængende vågne timer, øger man samtidig sin årvågenhed og præstationsevne.  

SY-2008-04-24bDen lille lur på nattevagten - powernap - er efterhånden udbredt blandt danske sygeplejersker. Nye tal fra 2007 viser, at lidt over halvdelen af alle nattevagter powernapper hver nat eller i hvert fald de fleste nætter. Kun hver femte har aldrig mulighed for at sove.

Tallene stammer fra en stor spørgeskemaundersøgelse blandt 6.000 medlemmer af Dansk Sygeplejeråd. Den indgår i den løbende kortlægning af sygeplejerskers arbejdsmiljø, trivsel og helbred (SATH). 

LÆG STRATEGIEN FOR DIN POWERNAPPING

  • En powernap skal være kort, ca. 20 min., så du ikke falder i dyb søvn.
  • Find et passende tidspunkt, for din indre døgnrytme påvirker, om du kan sove. Det bedste tidspunkt under vagten er mellem kl. 3 og 6.
  • Vær opmærksom på, at selv efter 15-20 min. vil du opleve søvninerti og have svært ved at vågne. Lav evt. lidt gymnastik for at få gang i muskler og blodomløb, det hjælper på døsigheden.
  • Rummet, du hviler dig i, skal være komfortabelt, mørkt og uden støj.
  • Sov ikke i arbejdstiden som erstatning for din søvn derhjemme. Powernapping fungerer bedst, når den er ekstra sovetid.

Læs mere om søvn og powernapping i rapporten "Søvn og powernapping ved vagtarbejde" og pjecen "Gode råd til nattevagten om søvn og powernapping" på www.dsr.dk.