Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Kører 130 km hver arbejdsdag

Lader op. Sygeplejerske Sine Riberholt regnede ikke med, at hun skulle være pendler, da hun flyttede ud af Hovedstaden. Men hun kunne ikke undvære sit job på Bispebjerg Hospital.

Sygeplejersken 2008 nr. 4, s. 16-16

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen, journalist

SY-2008-04-15bFoto: Søren Holm

For sygeplejerske Sine Riberholt er der kun én afdeling, der virkelig trækker. Hun har valgt at pendle mellem to og tre timer om dagen i bil for at beholde sit arbejde på mave-tarm-kirurgisk afdeling på Bispebjerg Hospital, selvom hun bor 65 km væk i Haslev på Sydsjælland. Det indebærer bl.a., at hun skal op kl. 5 om morgenen og ikke når at sige godmorgen til sine tre børn, inden hun skal af sted.

"Jeg har prøvet at arbejde på andre mave-tarm-kirurgiske afdelinger, men der er ikke andre steder, hvor man arbejder på samme måde med primærsygepleje. Jeg har ikke lyst til at sidde på et kontor, dosere medicin og kun se patienterne til stuegang," siger Sine Riberholt.

Et pendlerliv er svært at forene med at være forælder til mindre børn. Flere gange i løbet af de otte år, Sine Riberholts familie har boet i Haslev, har hun forsøgt sig med job, der lå lidt tættere på. 

Hun har været på mave-tarm-kirurgisk afdeling på både Roskilde og Køge Sygehuse, og hun har været på medicinsk afdeling på Næstved Sygehus, men ingen af jobbene kunne matche det, hun var rejst fra. Derfor var hun indimellem tilbage på mave-tarm-kirurgisk afdeling på Bispebjerg for at prøve, om det kunne gå.

"Dengang var børnene bare mindre, og jobbet indebar, at jeg skulle arbejde hver anden weekend. Det kunne jeg ikke få til at hænge sammen," siger hun.

Postbud eller pendler

På et tidspunkt overvejede Sine Riberholt helt at droppe sygeplejen, og hun tog arbejde som pædagogmedhjælper og som postbud.

"Men så valgte jeg alligevel at komme tilbage til Bispebjerg. Det, der gjorde forskellen denne gang, var, at jeg fik arbejde på korttidskirurgisk afsnit, hvor jeg kun har weekendvagt hver tiende weekend."

Hun arbejder 32 timer om ugen og har fået en særordning, så hun møder en halv time tidligere om morgenen og går tilsvarende tidligere om eftermiddagen. På den måde kan hun styre uden om den værste myldretid på motorvejen.

"Jeg slapper af i bilen og lytter f.eks. til De Sorte Spejdere eller Kanonkongen i radioen. Når jeg møder på arbejde, kan jeg nogle gange slet ikke huske selve køreturen. Vejen hjem fra nattevagt kan dog føles lang. Jeg har ikke prøvet at falde i søvn bag rattet, men for at holde mig vågen tager jeg som regel et pitstop på tankstationen i Karlslunde for at få lidt at spise," siger Sine Riberholt.

Hun kan kun nå at hente børnene to gange om ugen, de andre dage bliver de hentet af hendes mand, af hendes forældre eller svigerforældre. De bor nemlig også i Haslev. Alt i alt fortryder Sine Riberholt ikke sit valg.

"Jeg tænker, at det er bedre at være en glad mor, der kan lide sit arbejde, end at gå og være utilfreds," siger hun.  

Af de 5.074 sygeplejersker, der arbejder i Århus, bor omkring syv ud af 10 i Århus Kommune. Resten kommer f.eks. fra:

Syddjurs Kommune: 194

Randers Kommune: 90

Aalborg Kommune: 5