Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Så lær dog af det

Reaktion. Allergiramt sygeplejerske efterlyser opfølgning fra ledelsen for Hillerød Hospitals onkologiske afdeling.

Sygeplejersken 2008 nr. 7, s. 19-19

Af:

Katrine Birkedal Christensen, journalist

Da sygeplejerske Tine Woldby sidste sommer fik konstateret allergi over for kemostoffet Etoposid, forventede hun en reaktion fra ledelsens side. Ledelsen meldte hendes sag til hospitalets arbejdsmedicinske afdeling, men Tine Woldby håbede, at den også ville se hendes allergi som en anledning til at gennemgå og måske ændre sikkerhedsinstruktionerne eller arbejdsgangene.

"Det forbavser mig, at der ingen handling er. Jeg er virkelig dybt rystet," siger Tine Woldby i dag og tilføjer: "Jeg er bitter over, at de ikke reagerede på det. Lær dog af det, så andre sygeplejersker kan undgå at ende med samme allergi som jeg."

Efter at Tine Woldby fik konstateret allergi over for Etoposid, oplevede hun og flere kollegaer, at der opstod bekymring på afdelingen.

Vi taler ikke om det

"Jeg bliver bekymret for mit helbred, og det bekymrer mig, at jeg ikke ved, hvad der sker. Man burde tjekke alle de ansatte, der har symptomer på allergi. Men det er ikke noget, vi taler om på afdelingen. Folk bryder sig ikke om at tale om det," siger en af de forhenværende kollegaer, som Sygeplejersken har talt med.

Ledende overlæge Niels Henrik Hollander og ledende oversygeplejerske Ulla Nielsen fra onkologisk afdeling på Hillerød Hospital vil ikke kommentere den konkrete sag eller afdelingens håndtering af sagen, som de opfatter som en personalesag.

Dog tilføjer Ulla Nielsen og Niels Henrik Hollander i en email til Sygeplejersken, at "afdelingen er ikke bekendt med andre, der har klaget over mulig allergi over for cytostatika. Opstår der mistanke om allergi hos en medarbejder, henvises personalet til arbejdsmedicinsk vurdering. Afdelingen og apoteket vil være behjælpelig med, at der foretages allergitest med de mulige cytostatika."

Onkologisk afsnit på Hillerød Hospital består af både et ambulatorium og et sengeafsnit med samlet ca. 40 sygeplejersker ansat.

Tillidsmanden på afdelingen ønskede ikke at udtale sig til Sygeplejersken.

KEMO ER CELLEGIFT

Cytostatika er lægemidler, der har en celleødelæggende og/eller cellevæksthæmmende virkning på både syge og raske celler. De egenskaber kan forårsage bivirkninger, der ikke bare kan ramme patienten, der behandles med lægemidlet, men også kan udgøre en risiko for de ansatte, der arbejder med cytostatika, hvis lægemidlet optages i kroppen.

Præparatet Etoposid er en cellegift, som gives til patienter via vener i væskeform. Det er en kur, der gives dagligt i serier med ugers mellemrum.

Patienten optager cytostatika i kroppen og udskiller rester af lægemidlet i urin, afføring, spyt, opkast, blod og sved. Cytostatika kan optages gennem huden, ved indånding og ved indtagelse.

Kilde: Arbejdstilsynets vejledning om arbejde med cytostatika fra december 2004 og arbejdsmedicinsk afdelingslæge Harald Meyer, Hillerød Hospital.