Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Scanner og inseminerer ufrivilligt barnløse

Insemination. På Fertilitetsklinikken på Herlev Hospital er fire sygeplejersker blevet oplært i at scanne og inseminere ufrivilligt barnløse. Dermed kan de yde den totale pleje til patienten fra start til slut.

Sygeplejersken 2009 nr. 20, s. 24-25

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen, journalist

SY-2009-20-18c
"Jeg tror, at patienternes helhedsindtryk af behandlingen er bedre, fordi de slipper for at skulle gentage beskeder til flere forskellige fagpersoner.” Birgit Olkjær, sygeplejerske på Fertilitetsklinikken, Herlev Hospital. Foto: Thomas Tolstrup

Fertilitetsklinikken på Herlev Hospital er en af de få offentlige klinikker, hvor sygeplejersker står for at scanne og inseminere de ufrivilligt barnløse. Det har betydet, at lægerne har fået bedre tid til at prioritere andre opgaver som IVF-behandling, samtidig med at sygeplejerskerne har fået videreudviklet deres kompetencer.

På fertilitetsklinikken oplæres nye sygeplejersker til at kunne varetage opgaverne. I dag er der fire, der er certificerede til at kunne udføre behandlingen, men to mere er på vej.

For at blive certificeret skal man oplæres over en periode på 12 måneder, og man skal have udført superviserede scanninger på 50 patienter dokumenteret med scanningsbilleder. Sygeplejerskerne følger en grundig instruks udarbejdet i sygeplejerske- og lægegruppen, og behandlingen er stramt styret i forhold til uregelmæssigheder og kritiske afvigelser. Tilrettelæggelse af behandlingsforløb og ordination af behandling er fortsat lægens ansvar.

Birgit Olkjær er en af de erfarne sygeplejersker, der foretager scanninger og insemination.

Hun har sine kompetencer fra et tidligere job på et gynækologisk ultralydsafsnit.

"Når man har arbejdet i sit fag i længere tid, bliver man mere nysgerrig og får lyst til at udvikle sig. Mange arbejdsopgaver er spændende at udføre, og jeg kan rigtig godt lide at scanne. Det betyder også, at jeg er sammen med patienten hele vejen gennem behandlingen og kan følge op på patientens spørgsmål undervejs," siger Birgit Olkjær.

Bedre sammenhæng

Birgit Olkjær oplever også, at patienterne har fordel af, at det er sygeplejersker, der står for scanning og insemination, fordi det giver bedre kontinuitet.

"Jeg snakker typisk meget med patienterne undervejs og fortæller, hvad jeg kan se på scanningsbillederne. Jeg tror, at patientens helhedsindtryk af behandlingen er bedre, fordi de slipper for at skulle gentage beskeder til flere forskellige fagpersoner. Og der opstår ikke så megen tvivl om, hvad det er, der er blevet sagt," siger hun.

Den nye arbejdsdeling mellem sygeplejersker og læger har gjort det muligt at undgå ventetid til IUI- eller IVF-behandling, hvilket ikke havde kunnet ladet sig gøre, hvis den eksisterende lægegruppe skulle stå for begge dele.

Største fordel:

Personligt er det en stor tilfredsstillelse at kunne udvikle sig og få ansvar for den totale pleje af patienten.

Største ulempe:

Vi har fået flere opgaver, og så længe ikke alle sygeplejersker er oplært, kan det gøre afdelingen sårbar, når der mangler sygeplejersker. Det kræver tid at lære nye sygeplejersker op.

Konsekvenser for patienterne:

Større kontinuitet i behandlingen og bedre information til patienten.