Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

De kigger hinanden over skulderen

Indførelsen af bl.a. en tjekliste til at opnå ”sikker kirurgi” har været en udfordring på to operationsgange på Kolding Sygehus, men til gavn for personale og patienter.

Sygeplejersken 2012 nr. 9, s. 22

Af:

Tine Glindvad Polat, journalist,

Birgit Brunsted, journalist

SY-2012-09-22
På operationsgangene på Kolding Sygehus har man haft god gavn af at få skrevet de cases ned, hvor tjeklisten har medvirket til, at en patient undgik en komplikation eller en utilsigtet hændelse.

På Kolding Sygehus lægger man vægt på at arbejde i team som et led i Patientsikkert Sygehus, og en af de afdelinger, som er kommet langt i arbejdet med at undgå utilsigtede skader på patienterne, er Operationsgang 1 og 2.

Her har man taget konsekvensen af, at man arbejder med et område, hvor mange faggrupper hele tiden er afhængige af hinanden, og har nedsat et team med ansvar for at få gennemført ”Kirurgi-pakken”.

Operationssygeplejerske Michala Bech Hertel-Jørgensen og narkosesygeplejerske Mette Haagen er begge dybt involverede i projektet: ”Vi brænder for det, fordi det er så patientrelateret. Det giver mening, fordi fokus er at gøre det bedre og mere sikkert for patienten,” siger Mette Haagen.

De fortæller, at det nu er i orden at tjekke op på hinanden og huske hinanden på at gøre ting. ”Før havde vi hvert vores arbejdsområde. Vi er tre faggrupper samlet på et sted, men vi gik ikke ind over hinandens opgaver. Nu arbejder vi som et team, der skal få patienten igennem på den bedste måde,” forklarer Michala Bech Hertel-Jørgensen.

Kræver opbakning fra ledelsen

En sådan ændring i arbejdsgangene er en kæmpe udfordring og kulturforandring, der kræver opbakning fra ledelsen og ikke mindst fra kirurgerne, som er den faggruppe, der har haft sværest ved at se fordele i de nye skematiske tjeklister og procedurer. Men i flere tilfælde har det vist sig, at de, som var skråsikre på, at de havde husket det hele, blev ”fanget” i det modsatte. Og det har haft effekt.

”Vores ”Sikker kirurgi”-tjekliste er gammel viden og noget, vi altid burde gøre. Men nu er det systematiseret, og vi har haft god gavn af at få skrevet de cases ned, hvor tjeklisten har medvirket til, at en patient undgik en komplikation eller en utilsigtet hændelse,” siger Michala Bech Hertel-Jørgensen.