Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Historisk: Hørlagener, håndsving og loftslifte løfter sygeplejen

Et hejseapparat bygget af jernrør var i 1912 en landvinding inden for sygeplejen. I dag kan lifte diskret monteres i loftet og trækkes derhen, hvor der er brug for dem.

Sygeplejersken 2013 nr. 11, s. 15

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen, journalist

Læs som PDF - gå til side 15

SY-2013-11-15aDengang

En hjemmesygeplejerske beretter i Tidsskrift for Sygepleje nr. 9/1912, hvordan brugen af sygehuslæge Dr. Borries såkaldte ”løfteplan” kan lette arbejdet med at få en immobil patient ud af sengen for f.eks. at komme over på bækken eller for at kunne skifte forbinding ved decubitus.

I Tidsskrift for Sygepleje nr. 9/1912 er Dr. Borries Løfteplan forklaret sådan: Med kroge sættes løfteplanet let i forbindelse med de fra hejseapparatet nedhængende løse trisser. Opstilling og patientens anbringelse kan let udføres på ca. 15-20 minutter. Foto: Tidsskrift for Sygepleje nr. 9/1912

Fremgangsmåden lyder: To stærke hørlærredslagner lægges én gang sammen på langs og lægges på tværs over sengen under patienten og hovedgærdet. Lagnerne afpasses, så de lader et rum på ca. 7 tommer (ca. 18 cm) frit på sengens midte. Rammen samles og lægges på madrassen uden om patienten, og lagnerne fungerer som løfteplan, hvor patienten hviler under ophejsningen, som foregår ved hjælp af håndsving.

Når lagnerne skal skiftes, hejser man patienten, lægger nye lagner på sengen og dækker dem med voksdug. Så hejses patienten ned igen, og man trækker de brugte lagner ud ved hjælp af den glatte voksdug.

SY-2013-11-15bLøfteplanet var bygget af jernrør og bestod af tre dele, der kunne samles i løbet af få minutter. Dengang kunne man leje et løfteplan i C. Nyrops Etablissement. Prisen var 10 kr. månedligt, og med i prisen var inkluderet en mand, som kom og stillede apparatet op.

Nu

Når liften er monteret i loftet, kan man trække den lige derhen, hvor man skal bruge den i et rum. Loftslifte optager ikke gulvplads, og i hverdagen gør de det nemmere for personalet på f.eks. en intensivstue at bevæge sig rundt.

Liftene bliver ikke kun brugt til at forflytte patienter, men f.eks. også til at holde patienternes ben ved forbindsskift og sengebad. Den gammeldags voksdug er skiftet ud med glidestykker og spilerdug.

En moderne lift kører lydløst med glidende start og stop. Sikkerheden bliver overvåget under løfteprocessen, og liften kan f.eks. veje patienten. Nogle lifte kan løfte patienter, der vejer op til 350 kilo.

En gruppe medarbejdere bliver undervist i at bruge en loftslift til en bariatrisk patient. Foto stammer fra en øvelse på Sygehus Lillebælt. Foto: Charlotte Dahl

Dansk Sygeplejehistorisk Museum

sygeplejemuseum%20vinter%20200x200

Dansk Sygeplejehistorisk Museum i Kolding viser beretningen om sygeplejens historie og sygeplejens betydning for det danske sundhedsvæsen.

Besøg museet og museets hjemmeside