Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Esbjerg holder på personalet

Alle sygeplejersker får en dosis ”blå blink”, og alle skal deltage i plejeopgaverne på FAM i Esbjerg. Efteruddannelse og medinddragelse er nøgleordene for en afdeling, der har rekordlavt sygefravær og er præget af korpsånd.

Sygeplejersken 2013 nr. 4, s. 22-24

Af:

Annette Hagerup, journalist

SY-2013-04-22aa
Den Fælles Akutmodtagelse, FAM , på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg har kun udskiftet 4 pct. af sit personale. På billedet ses sygeplejerske på FAM , Stine Friis. Drengen Mikkel har slået hovedet i skolen og hans far holder hånd, mens Stine Friiis vasker såret. Foto: Palle Peter Skov.

Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg er klassens duks, når det handler om at holde på sine sygeplejersker på Den Fælles Akut Modtagelse, FAM.

Mens Den Fælles Akutmodtagelse på OUH i 2012 har haft en personaleafgang på 36 pct. og et sygefravær på 7,3 pct., har FAM i Esbjerg kun udskiftet 4 pct. på personalesiden og haft et sygefravær på 2,6 pct.

Afdelingen blev etableret i 2010, og det kan tælles på én hånd, hvor mange medarbejdere der siden har forladt afdelingen. Ifølge den ledende oversygeplejerske på Fælles Akut Modtagelse, FAM, på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg, Christian Jørgensen, skyldes den personalemæssige succes, at man fra ledelsens side har spillet ærligt ud fra starten.

”Vi har gjort det klart, at man som sygeplejerske er ansat i hele FAM’en. Til gengæld bliver man uddannet og iklædt de kompetencer, der er nødvendige for at have en basistilgang til den akutte patient. Indenfor alle sygdomskategorier,” siger han.

Han fortæller, at afdelingens arbejde bygger på anbefalingerne i Region Syddanmarks rapport om fælles akutmodtagelser (FAM). FAM-tankegangen hviler på to søjler. Dels at alle akutte patienter kommer ind ad samme dør. Dels at den fælles akutmodtagelse skal være bemandet med teams af specialister, som er i tjeneste døgnet rundt. Afdelingen har samtlige specialer på FAM, inklusive kardiologi og neurologi.

”Rapporten er vores bibel, og principperne i den er den kontekst, vi befinder os i. Kan man ikke acceptere de præmisser, er det nok ikke her, man skal arbejde,” siger Christian Jørgensen, så det ikke kan misforstås. Han tilføjer:

”Der er ingen, der er rejst på den konto.” I 2012 er kun en enkelt sygeplejerske rejst til en anden afdeling for at arbejde i dagvagt, mens to sygeplejersker er gået på pension.

Prestige og dynamik i skadestuen

Christian Jørgensen forklarer en del af succesen med, at man har kunnet håndtere den udfordring, det kan være at få trænede skadestuesygeplejersker til at deltage i rene plejeopgaver.

”Der er nok en tendens til, at de gamle skadestuesygeplejersker kan føle sig ”truet” i FAM-skabelonen. De har følt en vis prestige i at være skadestuesygeplejersker og være en del af den særlige dynamik, der hersker på en skadestue. De har valgt at specialisere sig i behandling af bl.a. traumer. Og så trigger det deres faglighed at skulle passe hele paletten af patientkategorier. Jeg har selv været skadestuesygeplejerske og kan godt genkalde billedet og tankesættet, hvilket er helt naturligt, når man føler sig dedikeret til skadestuearbejdet. Hvis man opretter sin fælles akutmodtagelse i et skadestuespor og i et regulært sengeafsnit, så har man efter min mening allerede opdelt plejepersonalet i et A- og et B-hold,” siger Christian Jørgensen.

”Vi har i stedet sagt, at vi har en FÆLLES FAM, og på den FÆLLES afdeling har vi en række FAM-teams.
Vi har indrettet os sådan, at alle sygeplejersker får en dosis ”blå blink” og bliver udfordret rent fagligt. Her hos os skal ALLE kunne modtage akutte patienter, og ALLE bliver uddannet til at modtage akutte patienter. Men ALLE er også med til at passe patienterne, der kan være indlagt her på FAM i op til 48 timer. Herefter skal de enten videre til en specialafdeling eller udskrives.”

Korpsånd

Fællestillidsrepræsentant for sygeplejerskerne på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg, Helle Kruse Hansen, fortæller, at FAM’s succes bygger på både efteruddannelse og medinddragelse af sygeplejepersonalet.

”Alle sygeplejersker har været på kursus, så de føler sig trygge ved de opgaver, de bliver stillet overfor. Alle i teamet kan varetage de basale akut- og plejefunktioner. Og der er altid mulighed for at tilkalde en medarbejder med specialviden. Det er også mit indtryk, at de trækker meget på hinandens erfaring og ikke er bange for at bede en kollega om hjælp,” fortæller hun og tilføjer:

”Samtidig er afdelingen præget af en helt egen korpsånd. Etableringen af FAM har været grundigt forberedt, og ledelsen har været lydhør overfor personalets ønsker. F.eks. arbejder medarbejderne primært i en dagvagt/aftenvagt eller dagvagt/nattevagt. Ingen går i fast treholdsskift. Sygefraværet er det laveste på hele sygehuset. Arbejdsmiljøet er generelt godt, og man kan mærke på personalet, at de vil det her.”

Kan lide kombination af akut og helhed

Skadestuesygeplejersken fortæller:

Bente Lundgaard er erfaren skadestuesygeplejerske og har valgt at arbejde på FAM i Esbjerg, fordi hun kan lide kombinationen af den hurtige kontakt og den helhedsorienterede behandling. Hun har sammenlagt været sygeplejerske i 23 år, heraf 10 år som skadestuesygeplejerske på skadestuen i Esbjerg.
 
”Erfaring med skadestuearbejde gør absolut overgangen til arbejdet på en fælles akutmodtagelse meget lettere,” fortæller Bente Lundgaard. Hun ser det som en meget stor fordel, at hun har været vant til at modtage alle typer af patienter.

”På skadestuen er det hurtigt ind og hurtigt ud. Der er et stort patientflow, og de fleste patientkontakter er korte. Der er en helt særlig dynamik, som man skal kunne lide for at trives dér,” siger hun.
 
Bente Lundgaard har samtidig den fordel, at hun tidligere i karrieren har været på en medicinsk afdeling og er vant til at passe patienter, der er indlagt i længere tid.
 
”På skadestuen handler det primært om at redde liv og behandle et traume eller anden livstruende tilstand. På FAM har vi derimod muligheden for at se patienten som et helt menneske. Når fru Jensen er kommet ind med en brækket hofte, gælder det ikke kun om at sætte hoften sammen igen, men også om at sætte fru Jensen i centrum og gøre hende klar til det liv, hun skal hjem og leve. Den proces er en kæmpe udfordring.”

FAM på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg

Har på årsbasis godt 51.000 patienter. Tallene for 2012 ser således ud:

Skadestuen: 32.372 skadestuebesøg
Akut kirurgiske indlæggelser: 7.962
Akut medicinske indlæggelser: 12.609

FAM blev etableret i 2010, da man lagde skadestuen og den kirurgiske modtagelse sammen med sygehusets medicinske modtagelse. Den Fælles Akutmodtagelse er normeret med ca. 250 fuldtidsstillinger, heraf 121 sygeplejersker og 22 sosu-assistenter

Personaleafgang og sygefravær på fælles akutmodtagelser i Region Syddanmark i 2012

Personaleafgang

FAM Odense: 36 pct.
FAM Svendborg 43 pct.
Akutafdeling Kolding: 17 pct.
FAM Esbjerg: 4 pct.
Akutcenter Aabenraa: 15 pct.
Somatiske sygehuse i alt: 9 pct.
 
Kilde: Region Syddanmark. (Tallene er estimerede)

Sygefravær

FAM Odense: 7,3 pct.
FAM Svendborg 3,8 pct.
Akutafdeling Kolding: 4,6 pct.
FAM Esbjerg: 2,6 pct.
Akutcenter Aabenraa: 3,9 pct.
Somatiske sygehuse i alt: 4,2 pct.