Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Medinddragelse og rolig proces giver FAM succes

Etableringen af en fælles akutmodtagelse kræver stor fleksibilitet hos medarbejderne. Hvis projektet skal lykkes, skal processen ikke gå for hurtigt, og medarbejderne skal inddrages undervejs. Sådan lyder erfaringerne fra Kolding.

Sygeplejersken 2013 nr. 4, s. 21

Af:

Annette Hagerup, journalist

SY-2013-04-21aErfaringerne på Akutafdelingen på Kolding Sygehus viser, at det ikke nytter ikke at have en færdig model, som man trækker ned over hovedet på folk, men at man lettest får personalet med sig, hvis processen ikke går for hurtigt, og de ansatte bliver inddraget undervejs. På billedet modtager sygeplejerske Christian Schrøder en hjertepatient med brystsmerter på Akutmodtagelse Kolding. Ambulancebehandlerne Axel og Maibrit hjælper med at flytte patienten. Foto: Palle Peter Skov

Akutafdelingen (FAM) i Kolding er nået langt i bestræbelserne på at skabe en fælles faglig identitet på tværs af specialer, siden Sygeplejersken besøgte afdelingen for 2½ år siden.

Men det har ikke været problemfrit, fortæller den tidligere oversygeplejerske på Akutafdelingen Helle Madsen, der i dag har titel af FAM-konsulent.

”Vi er heller ikke gået fri af store personaleudskiftninger i sygeplejerskegruppen,” fortæller Helle Madsen.
Helle Madsen er ikke i tvivl om, at sygeplejerskerne føler sig pressede pga. de mange forandringer i deres personalegrupper og i deres vante arbejdsrutiner. De må også løbende erhverve sig nye kompetencer og påtage sig nye opgaver på tværs af faggrænser.

”Det kræver stor fleksibilitet hos medarbejderne, for dét de bliver ansat til i dag, er ikke det, de skal arbejde med i morgen,” siger Helle Madsen.

Drop færdig model ned over ansatte
Det er hendes erfaring, at man lettest får personalet med sig, hvis processen ikke går for hurtigt, og de ansatte bliver inddraget i overvejelserne undervejs.

”Det nytter ikke at have en færdig model, som man trækker ned over hovedet på folk.”

Kolding Sygehus var et af de første sygehuse i Danmark, som fulgte op på Sundhedsstyrelsens anbefalinger fra 2007 om at samle det akutte beredskab. Et akut modtageafsnit, AMA, så allerede dagens lys i august 2008 i forbindelse med, at sygehusets medicinske visitationsafsnit blev nedlagt.

”Den fælles akutmodtagelse er det største paradigmeskift, der er sket på hospitalerne i årtier. Vi skal bryde med den traditionelle søjletankegang, hvor hver søjle har udgjort et speciale med sin helt egen kultur og selvforståelse. Vi skal lære at tænke horisontalt frem for vertikalt. Men der eksisterer ikke noget færdigt koncept for, hvordan FAM-tankegangen skal implementeres, og hvordan man får medarbejderne til at arbejde sammen på tværs af gamle faggrænser,” fortæller Helle Madsen og fortsætter:

”Når det er gået godt her hos os, er det fordi, det er sket i et tempo, folk har kunnet følge med i. Folk reagerer forskelligt på forandringer, og det kræver ledelse tæt på medarbejderne, hvis det skal gå godt. Vi har tilstræbt en naturlig udvikling på vej mod den store fælles akutmodtagelse,” siger hun og giver et eksempel:

F.eks. fusionerede vi 1. januar 2012 med skadestuen, som indtil da var en del af ortopædkirurgisk afdeling. For at forberede fusionen både organisatorisk og på medarbejderplan, havde vi i FAM’s ledelse gennem hele 2011 et tæt samarbejde med den ortopædkirurgiske afdelingsledelse.”

FAM Kolding havde ved starten i 2008 i alt ca. 40 sygeplejersker. I dag tæller staben af sygeplejersker omkring 100.

Hvad er FAM?

En fælles akutmodtagelse samler skadestue og tidligere enkeltafdelingers modtagelser i en fælles lokalitet. Der vil således kun være én indgang til sygehuset i tilfælde af akut sygdom/skade.

Grundlaget for sygehusenes fremtidige akutte beredskab er fastlagt i Sundhedsstyrelsens rapport ”Styrket akutberedskab” fra 2007. Heraf fremgår bl.a., at der skal ske en samling af antallet af akutmodtagelser på sygehusene til omtrent det halve. Samtidig skal det præhospitale beredskab styrkes.

ABCDE

 
En akutsygeplejerske kan sin ABCDE på rygmarven. Alle akutte patienter skal have checket følgende parametre:

A = airway (luftvejene skal være frie)
B = breathing (vejrtrækning)
C = circulation (blodtryk og puls)
D = disability (indre eller ydre skader)
E = exposure/environment (forgiftning, forurening)