Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Fem til ferien

Nogle sygeplejersker har ferie i julen, andre har ikke. Det ved vi godt, men håber, I vil bære over med ”Fem til ferien” og finde inspiration til læsning i kommende ferier og ikke tolke overskriften alt for bogstaveligt. Her er under alle omstændigheder fem forslag til gode gaver eller til læsning med og uden direkte forbindelse til sygeplejen

Sygeplejersken 2014 nr. 14, s. 44-45

Af:

Jette Bagh, cand.cur., fagredaktør

5rf_genialeElena Ferrante
Min geniale veninde
C&K Forlag 2014
384 sider – 250,74 kr.

Venskab. Vi har alle sammen erfaringer med fænomenet og grubler måske også over, hvad det er. Hvornår er man venner? Hvad ødelægger et venskab? I denne bog er vi i Napoli i 50’erne, og vi følger to unge kvinder, Elena og Lila, deres kammerater og deres familier i en fattig by med vold, kriminalitet og uuddannede forældre, der ikke kan forstå deres døtres lyst til og kamp for uddannelse.
Den ene af bogens hovedpersoner, Elena, bliver mønsterbryder, med alt hvad det indebærer af manglende forståelse, misundelse og fremmedgørelse, den anden, Lila, får ikke lov til at uddanne sig og må derfor finde sin helt egen strategi for at få et tåleligt liv. En lærerinde spiller en afgørende rolle for de to piger, hun vælger på et tidspunkt kun at støtte den ene, hvilket får konsekvenser for dem begge. Bogens fortæller er den nu midaldrende Elena, og bogen starter med en opringning fra Lilas søn, som fortæller, at hans mor er forsvundet og har slettet alle spor af sin eksistens, endda også klippet sig selv ud af alle familiebilleder.  Den oplysning kan man bære med sig i den videre læsning.

5f_historienElena Ferrante
Historien om et nyt navn
C&K Forlag 2014
560 sider – 207,95 kr.

Romanen begynder, hvor den første i serien om to veninder, Elena og Lila, sluttede. Lila har for at overleve sin families konstante pres for et giftermål i en alder af 16 år giftet sig med en rig ung mand – ikke den mand, hendes forældre ønskede – men allerede under bryllupsfestlighederne indtræffer en afgørende begivenhed, der får ægteskabet ud af kurs. Elena, bogens fortæller, og Lilas nære veninde kan mærke, at ægteskabet er forbi samme dag, som det blev indgået.
Elena uddanner sig og bevæger sig bort fra Napoli, hvor hun er vokset op, Lila befinder sig i en helt anden social situation, afhængig af en mand, hun ikke elsker, og som er hende utro. Hun får et barn og holder ved venskabet med Elena. De to er tæt forbundne trods deres meget forskellige tilværelse.
Der er yderligere to romaner i serien om to kvinders venskab og genvordigheder fra otteårsalderen, til de bliver gamle. Nummer tre udkommer i 2015.
 

5f-godhavnIben Monsrud
Godhavn
Gyldendal 2014
263 sider – 241,46 kr.

Hvis man er, har været eller overvejer at arbejde som sygeplejerske i Grønland, er bogen et godt og velskrevet supplement til fagbøgerne, men den kan absolut også bare læses for det, den er: En god bog.
En familie tager til Qeqertarsuaq eller Godhavn, som byen hed engang, for de voksne vil prøve at leve på en anden måde. Familiens tre børn, Bjørk, Knut og Hilde, er med, og scenen er sat for en fortælling om livet i Grønland, som det udspillede sig for en dansk familie i et fangersamfund engang i 70’erne. Qeqertarsuaq ligger på Diskoøen ved Grønlands vestkyst. Jeg har været til kaffemik hos Abel og Lene der engang i sommer, og det var et rart besøg. Men denne families tre børn skal vænne sig til lidt af hvert, bl.a. tab af venner, når de danske rejser hjem igen og de grønlandske, når skolen adskiller danske og grønlandske børn i hver deres klasse.
Det er de tre børn, deres indbyrdes relationer og liv, der er i fokus i bogen. ”Godhavn” indeholder fine beskrivelser af de mennesker, der rejser til Grønland for at slikke deres sår efter skilsmisse og anden ballade i Danmark, og af natur, liv og død. Slædehundene og deres gemyt er ofte nævnt, og det forstår jeg godt, for man kan høre dem overalt, når de af uransagelige årsager giver sig til at hyle eller gø.

f5_mtbSøren Svendsen
Mtb
Mountainbike for novicer og nørder
Forlaget Indblik 2014
166 sider – 249 kr.

Mange af Sygeplejerskens læsere ved, hvem Søren Svendsen er, for han har fotograferet for bladet i rigtig mange år. Da jeg først mødte ham, var det en BMW motorcykel, der var kæledyret, nu er det så en eller rettere flere mountainbikes. Jeg er ofte ved at blive kørt ned af sådan nogle, når jeg løber eller går tur ved den lokale sø, men det skal ikke komme bogen til skade. Bogen indeholder i øvrigt et kapitel med titlen ”Emma Gad i skoven” om god opførsel på to hjul. Må det blive læst af mange. Bogen er en opslagsbog for både novicer og nørder, og den giver blod på tanden for en ikke-kører som mig. Jeg prøvede at cykle Mtb i alperne sidste sommer og syntes, det var sværere, end jeg havde regnet med. Men da havde jeg jo heller ikke en bog. Mtb er naturligvis fuld af dejlige billeder, taget af forfatteren, den er morsom og nyttig til mænd og kvinder, hvad enten de er novicer eller nørder.

5f_leverDavid Wagner
Lever
Gyldendal 2014
264 sider – 299,95 kr.

En selvbiografisk roman om en ung mand, som behøver en ny lever. Han lider af en livstruende leversygdom, autoimmun hepatitis, og en transplantation er nødvendig, hvis han skal overleve.
Derfor hedder bogen lever, et organ, men også et verbum. Forfatteren har været syg siden barndommen, og bogen indeholder velskrevne erindringsglimt fra indlæggelser, sygehusophold, lægesamtaler og ikke mindst refleksioner over at modtage et andet menneskes lever, mens donors øvrige organer befinder sig i andre modtagere.  Forfatteren er god til at registrere livet omkring sig og har humor nok til at samle på absurde avisudklip, som er gengivet i bogen. De er groteske, handler om voldsomme dødsfald, ofte mord. Som modtager af et organ fra en afdød bliver forfatteren opfordret til at skrive et takkebrev til familien. Anonymt. Absurditeten fortsætter.