Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Ukendt i Danmark, folkehelt i Armenien

Anmeldelse af Matthias Bjørnlund: "På Herrens mark – Nødhjælp, mission og kvindekamp under det armenske folkedrab"

Sygeplejersken 2016 nr. 5, s. 41

2016-5-anmeldelse-herrens-markMatthias Bjørnlund
På Herrens mark – Nødhjælp, mission og kvindekamp under det armenske folkedrab
Kristelig Dagblads Forlag 2015
266 sider – 300 kr.

 

Her er et væsentligt historisk dokument om nogle danske kvinders hjælpeindsats under det armenske folkedrab 1915-18, og om hvordan dansk nødhjælpsarbejde begyndte. Hovedpersonerne er to veluddannede kvinder, sygeplejersken Maria Jacobsen og lærerinden Karen Jeppe, som blev udsendt af hver sin nyoprettede nødhjælpsorganisation med direkte sigte på at hjælpe de kristne armeniere. Disse organisationer åbnede helt nye muligheder for kvinder for karriere, lederskab, indflydelse og eventyr. Vel at mærke kun for veluddannede kvinder og helt uden om de mere militante kvindesagsorganisationer.

Begge viede deres liv til at redde armenierne og hjælpe de få overlevende til et nyt liv. De var troende, men det var først og fremmest behovet for nødhjælp og udviklingshjælp, der drev dem.

Bogen er en påmindelse om, at hele historien gentager sig, mens man læser den. Men det gør nødhjælpsarbejdet heldigvis også. Der er direkte paralleller mellem de to kvinders indsats for 100 år siden og de sygeplejersker, som i dag uddanner sig for at bruge deres liv i verdens brændpunkter. 

Maria Jacobsen, sygeplejerske fra Sundby Hospital, er sørgeligt ukendt herhjemme, men hun er en folkehelt i Armenien. Hun burde indstilles til en posthum Florence Nightingale-medalje i Danmark. Bedre sent end aldrig.

Af Gunilla Svensmark, sygeplejerske MPA, MI, faglig leder, Dansk Sygeplejehistorisk Museum.

Gitte Fangel

{ På mit natbord } Florence Nightingale holder stadig

Hvad læser du lige nu?
”Helt ærligt, så læser jeg mest indstillinger og beslutningsoplæg til programstyregruppen i Sundhedsplatformen. Men jeg er også i gang med ”Livsfarlig ledelse” af Christian Ørsted, som handler om de mekanismer, der styrer det moderne arbejdsliv, og om, at den måde, man skaber motivation og anerkendelse på, kan være rigtig slidsom både for lederen og for dem, der bliver ledet. Bogen er et hint til ledere om at sætte nogle rammer og til medarbejdere om at sætte dem for sig selv.” 

Hvilken bog burde alle sygeplejersker læse?
“Florence Nightingales ”Notes on Nursing”. Den er både meget konkret, og så kan jeg godt lide, at den er så eviggyldig. Der kommer så mange nye idéer op hele tiden, men i virkeligheden handler sygepleje jo om et møde mellem et sygt menneske og en hjælper, og det har jo grundlæggende ikke ændret sig.”

Hvilken bog fik du aldrig læst helt til ende?
”For seks-syv år siden var det en overgang meget oppe i tiden at læse amerikanske bøger om patientsikkerhed. Den bølge af storytelling bøger blev jeg lidt træt af. De lignede hinanden for meget i måden, de blev skrevet på. Egentlig var det banale gentagelser – gammel vin på nye flasker.”
 

Gitte Fangel er sygeplejerske og programdirektør i Sundhedsplatformen