Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Pårørendeinddragelse rundt omkring i verden

Mange andre steder end i Danmark arbejder man i sundhedsvæsenet med at inddrage den ressource, pårørende kan være for både patienter og plejepersonale. Nogle steder er det som i Norge indskrevet direkte i loven, mens det andre steder har form som et mål eller en anbefaling. Det betyder, at arbejdet med inddragelse af pårørende har mange forskellige former og indgangsvinkler, der kan tjene som inspiration.

Sygeplejersken 2017 nr. 3, s. 32-33

Af:

Britt Lindemann, Journalist

Canada

Calgary Family Assessment and Intervention-modellen, der har været til inspiration i Vejle, er bare én af de måder, man arbejder med pårørendeinddragelse på i Canada.

En lang række af materiale med alt fra refleksionsspørgsmål til how to-guides er samlet på Canadian Foundation for Healthcare Improvement, en non-profit organisation grundlagt af den canadiske regering.

www.cfhi-fcass.ca

Norge

I Sundhedsstyrelsens vejledning om pårørende i sundheds- og omsorgsvæsenet er det klart beskrevet, at der er pligt til at inddrage pårørende på den ene eller anden måde: "Sundheds- og omsorgsvæsenet skal have systemer og procedurer, der letter information, samtale og dialog med pårørende. Det gælder, hvad enten den pårørende har rollen som informationskilde, repræsentant for patienten/brugere, som omsorgsgiver eller som støtte for patienten/bruger, eller at den pårørende selv er berørt og har behov for støtte. Rammer og muligheder for dialog med den enkelte pårørende er ledelsens ansvar og skal kommunikeres til patienter, brugere og pårørende."

Involvering af pårørende kan ske gennem patient- og pårørenderåd, deltagelse i åbne afdelingsmøder, arbejdsgrupper, forslagskasse m.fl. Alle med det fælles mål at bidrage til bedre forståelse og samarbejde på tværs af personale, patienter og pårørende.

I Norge arbejder man desuden aktivt med at give personalet mulighed for at blive klædt på til at involvere sig i samarbejdet med pårørende. "Pårørendeprogrammet – fra usynlig til inkludert" er et e-læringskursus, der bl.a. indeholder 18 cases, der giver mulighed for refleksion og giver anbefalinger til praksis.

Læs mere på www.parorendeprogrammet.no

Skotland

I Skotland er inddragelsen af pårørende en del af et større projekt med at højne kvaliteten i sundhedsvæsenet på en række parametre, "The Health Care Quality Strategy for NHS Scotland" (2010). En af tre udvalgte kvalitets-ambitioner er at skabe "gensidigt fordelagtige partnerskaber mellem patienter, deres pårørende og sundhedsvæsenet, respektere individuelle behov og værdier og demonstrere medfølelse, kontinuitet, klar kommunikation og fælles beslutningstagning".

Det har udmøntet sig i et fokus på programmet Person-Centred Health and Care (patienten i centrum), som man har lavet flere forsøg med på hospitaler i Skotland, bl.a. også med pårørenderåd. Det store fokus ligger dog på toolkits (værktøjskasser), der kan være med til at give personale og sundhedsvæsenet vigtige oplysninger om, hvordan både patienter og pårørende kan få en bedre oplevelse.

Læs mere på www.kingsfund.org.uk

Sverige

I Sverige står der i patientloven kapitel 5, § 3 om inddragelse: "Patientens pårørende skal have mulighed for at blive inddraget i formen og gennemførelsen af plejen, hvis det er muligt og regler om fortrolighed og tavshedspligt ikke står i vejen." Det betyder bl.a., at der er fokus på så vidt muligt at inddrage pårørende i den plan, der lægges for behandlinger, og hvordan den udføres.

Psykiatrien i Stockholm Syd har ligesom mange andre steder oprettet et pårørenderåd, hvor repræsentanter for medarbejderne, patienter og pårørende mødes månedligt. På møderne er det muligt for pårørende og patienter at tage emner op, som har særlig betydning, men også Psykiatrien i Stockholm Syd kan sætte punkter på dagsordenen. To brugerinddragelseskoordinatorer er desuden ansat til at holde fokus på patienter og pårørendes deltagelse og indflydelse i sundhedsvæsenet.

På Misbrugscenter Stockholm er pårørendeinddragelsen fokuseret omkring patientens individuelle plejeplan, så både patient og pårørende har mulighed for at påvirke og deltage aktivt i den behandlingsplan, der bliver lavet. Målet er at skabe en koordineret individuel plejeplan, der involverer alle omkring patienten, såsom pårørende og f.eks. socialarbejdere. Flere klinikker under Misbrugscenteret har også oprettet patient- og pårørenderåd.

 

2017-3-tema

TEMA: DER ER BRUG FOR PÅRØRENDE

Brugerinddragelse har i flere år stået højt på dagsordenen i sundhedsvæsenet. Både patienter og pårørende presser på for at blive hørt. De pårørende vil ikke kun ses som arbejdskraft, men også inddrages som rådgivere. En ny undersøgelse viser, at sygeplejersker er positive over for at inddrage de pårørende, men i praksis holder de sig tilbage for ikke at åbne for nye problemer, mener sundhedsforsker.