Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken Årgang 2018 nr. 2

Læs online Download
0218_forside - magasinforsiden

I HVERT NUMMER

5 minutter med ... Line Axelsen

"Jeg blev sygemeldt med stress og gad godt, at nogen havde sagt til mig, at jeg skulle huske at reflektere indimellem og bruge tid på andre ting end arbejde.”

Fuldt fortjent: "Det virker uvirkeligt"

Fire årtier synes som lang tid, når man ser fremad, men når sygeplejerske og underviser Kirsten Vest Hansen ser tilbage, er det ikke til at forstå, hvor tiden er blevet af.

Skiftedag: Jeg har ændret mig

Fysiske mén efter tortur, psyko-somatiske krigstraumer og familier, der fordufter efter afslag på asyl. Mødet med de mange skæbner på Frederikshavn Asylcenter har givet Kristina Holst Rye et nyt billede af flygtninge.

Tema: Medicinsk cannabis

Søg viden og snak med kolleger

Når patienterne selvmedicinerer med cannabis, kan der opstå etiske dilemmaer for sygeplejerskerne, som bliver i tvivl om, hvad de må, kan og bør.

Medicinsk cannabis - en miniguide til sygeplejersker

Det kan være svært at finde ud af, hvad der er op og ned, når det gælder medicinsk cannabis, og man kan stå i situationer, hvor patienter forventer gode råd og vejledning. Derfor kan du på denne side finde en miniguide, hvor du bl.a. kan få svar på, hvad medicinsk cannabis er, hvilke bivirkninger det kan give, og hvad jeg må sige og gøre som sygeplejerske

Medicinsk cannabis verden rundt

Danmark er langtfra det første land, hvor medicinsk cannabis er kommet på prøve. En lang række andre lande har også, med varierende regler og undtagelser, legaliseret medicin med den omtalte plante.

Debat

Hørt: Lad forældrene være i fred

Det er ikke rimeligt, at forældre bliver beskyldt for at være curlingforældre, mener sundhedsplejerske Ellen Eldrup, som oplever, at forældre mister deres overskud, når de hele tiden får anvisninger på, hvad de skal og ikke skal.

Telemedicin

Fremtiden byder på telemedicin

Telemedicin. Ved udgangen af 2019 skal telemedicin udbredes i hele landet til borgere med KOL. Med tiden skal det også bruges til borgere med bl.a. diabetes og hjertesygdomme. I Hjørring Kommune er man allerede i gang, og både sygeplejersker og borgere er begejstrede.

Telemedicin blot ét af mange KOL-tilbud

Telemedicin. Mange kommuner og hospitaler benytter sig allerede af telemedicin. Et af dem er Regionshospitalet Horsens, men udviklingssygeplejerske Karen Bagger Ersgard påpeger, at der er en bred vifte af andre tilbud til borgere med KOL

Kræver nye kompetencer

Telemedicin. Sygeplejerskerne Nuka Mortensen og Helle Jensen har arbejdet med telemedicin i mange år, og gradvist gik det op for dem, at de udførte en ny form for sygepleje.

Psykiatri

Patientens mål er omdrejningspunktet

Psykiatri. I snart 20 år har Afdeling M på Sct. Hans behandlet patienter med alvorlige psykiske lidelser og et samtidigt misbrug med gode resultater. Kodeordene er en tværfaglig tilgang, et kompetent personale og patientens egne mål som omdrejningspunkt for behandlingen.

Bedre behandling og mindre vold og tvang

Psykiatri. 150 nye psykiatriske sengepladser til patienter med dobbeltdiagnoser samt en handlingsplan med en helt ny model for visitation og betaling skal give patienterne et bedre liv og formindske antallet af voldelige konflikter på bosteder.

Anmeldelser

Boganmeldelser

I dette nummer af Sygeplejersken anmeldes "Sygeplejebogen 1-3", "Ny sygeplejerske - uden panik", "En ronkedors bekendelser" og "Svækling".

Den gyldne tråd 2018

Sygehuset kommer hjem til patienten

Nær pleje. En ny type akutteam i Esbjerg har modtaget initiativprisen ”Den Gyldne Tråd 2018” for en effektiv brobygningsmodel mellem sygehus og kommune. 

Kommuner opruster sygeplejen

Nær pleje. I disse år ansætter mange kommuner flere sygeplejersker i hjemmesygeplejen, akutteams og på plejecentrene. Det skyldes især den øgede kompleksitet i opgaverne og målet om den bedst mulige kvalitet i pleje og behandling til borgerne.

Arbejdsmiljø

Gratis hjælp pustede nyt liv i arbejdsglæden

Arbejdsmiljø. Over 200 arbejdspladser har søgt og fået hjælp fra SPARK, som er et gratis tilbud til kommunale arbejdspladser med ondt i det psykiske arbejdsmiljø. To af dem fik hjælp pga. hhv. trusler mod personalet og rådvildhed efter en sammenlægning.