Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Åbner Danmarks første afsnit for multisyge

Nyt afsnit for multisyge i Slagelse vil skabe et samlet tilbud til patienterne. ”Målet er, at det ikke kun bliver et afsnit for multisyge, men også et afsnit for multikompetencer,” forklarer afdelingssygeplejerske Trine Benzner.

Sygeplejersken 2020 nr. 14, s. 12

Af:

Nana Toft, journalist

_8500374

Den 1. december 2020 åbnede dørene for Danmarks første afsnit for multisyge på Slagelse Sygehus. 

Et afsnit med et dagshospital og 16 sengepladser. Region Sjælland har over 250.000 multisyge borgere. 

“Multisyge borgere oplever at blive henvist til mange forskellige specialer. De cykler rundt i systemerne. Det, vi ønsker her, er at lave et samlet tilbud, hvor fagprofessionerne kommer til patienterne. Ikke omvendt,” forklarer afdelingssygeplejerske Trine Benzner.

For hende er det ambitionen, at det nye afsnit skal virke forebyggende, så man undgår de mange overgange, flyt og genindlæggelser, der er kendetegnende for gruppen af multisyge. 

“Det handler om livskvalitet,” pointerer Trine Benzner. 

Nu løber vi med stafetten

Allerede før den officielle åbning af det nye afsnit tyvstartede man i dagshospitalet og havde en række patienter i løbet af både oktober og november. Da Sygeplejersken er på besøg i slutningen af november, er 43-årige Monica Sonne kommet forbi for at få målt sit blodtryk. 

“Jeg har været i Søborg og i Slagelse. I Ringsted og på Hamlet. Jeg har været et utal af gange hos egen læge og til gynækolog. Ingen har kunnet finde ud af, hvad jeg fejlede,” forklarer Monica Sonne og rækker armen ud, så sygeplejerske og souschef Mie Sofia Valsted kan måle hendes blodtryk. 

“Nu løber vi med stafetten. Målet er at skabe et afsnit, der sikrer, at patienter som Monica har én kontakt og ikke otte,” forklarer Mie Sofia Valsted. 

15 nye sygeplejersker søges

Men at skabe et afsnit for multisyge patienter stiller krav til sygeplejen, til organiseringen og ikke mindst til det tværfaglige samarbejde. Der sættes ind med en klinisk sygeplejespecialist, der sikrer oplæringsprogrammer og kompetenceløft samt en individuel mentorordning. 

Multisyge patienter kræver dog samtidig en meget bred medicinsk faglighed, så jagten er samtidig sat ind på 15 nye sygeplejersker. Med vidt forskellige fagligheder. 

“Vores håb er at sammensætte en personalegruppe med forskellige specialer. Og alt efter hvilket hold, vi får sat, sætter vi ind med kompetenceudvikling,” fortæller Trine Benzner. 

“Er du garvet sygeplejerske, vil der være nye sygdomme, du skal læres op i. Er du ny, har du andre behov. Målet er, at vi ikke kun bliver et afsnit for multisyge, men også et afsnit for multikompetencer,” forklarer Trine Benzner. 

Læs tema om multisygdom i dette nummer af Sygeplejersken