Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Athena Prisen går til astmaopsporing og en kateterbuks

Sundhedsplejersker i Randers Kommune og en nyuddannet, innovativ sygeplejerske i Nordjylland modtager den 19. november de to Athena Priser for at gøre FN´s bæredygtige verdensmål til hverdagsmål.

Sygeplejersken 2021 nr. 13, s. 57-59

Af:

Susanne Bloch Kjeldsen, journalist

sy13-2021_athenaprisen
Athena Prisen

Athena Prisen er opkaldt efter Florence Nightingales ugle. Athena er også navnet på den græske gudinde for visdom, og samtidig symboliserer uglen klogskab. Prisen uddeles hvert år. 

Læs mere om de indstillede, de nominerede og vinderne på dsr.dk/athena

Tidlig opsporing af astma i Randers Kommune og udvikling af en kateterbuks til mænd i Nordjylland er det faglige indhold i to sygeplejeindsatser, der hædres med den faglige pris, Athena Prisen – gør verdensmål til hverdagsmål.

Prisen uddeles på arbejdspladserne den 19. november, hvor Dansk Sygeplejeråds formand Grete Christensen overrækker statuetter og diplomer, mens Bauta Forsikring uddeler en check på 50.000 kr. til hver indsats. 

”Vi er glade for at modtage prisen. På børnenes vegne håber jeg, at vores projekt kan inspirere andre kommuner, for der er virkelig brug for tidlig opsporing af astma,” siger sundhedsplejerske Tanja Koch fra Randers Kommunes sundhedspleje, som sammen med sin kollega Helle Lund modtager den ene af Athena Priserne 2021.

Astmaindsatsen handler om FN´s verdensmål nr. 3 om sundhed og trivsel og verdensmål nr. 10 om mindre ulighed.

Annelie Ottesen, som blev uddannet i februar 2021, modtager også en pris.

Hun har på sygeplejerskeuddannelsen i Hjørring opfundet en kateterbuks, der gør det mindre smertefuldt og skamfuldt at have kateter.

Det handler om FN´s verdensmål nr. 3 om sundhed og trivsel, verdensmål nr. 5 om ligestilling mellem kønnene og verdensmål nr. 12 om ansvarligt forbrug og produktion. 

De to indsatser er lige gode

Der kom i alt 11 indstillinger til Athena Prisen 2021, og fem af dem blev nominerede.

Næstformand i Dansk Sygeplejeråd Dorthe Boe Danbjørg, som er med i bedømmelsesudvalget, mener, at det er to gode indsatser, som modtager priserne. 

”Vi har valgt to indsatser, der afspejler essentielle dele af sygeplejen og måden at udvikle på i sygepleje. De er begge udtryk for en systematik i forhold til innovation i praksis – hvor de tager alt det med, der er udfordringer, og får dem sat i spil til en god løsning. De to indsatser er lige gode på hver deres måde,” siger Dorthe Boe Danbjørg. 

Læs artiklen om Annelie Ottesens udvikling af kateterbuksen 'Ny buks giver mindre skam og smerte' i dette nummer af Sygeplejersken

Læs artiklen om Tanja Kochs og Helle Lunds astmaindsats i næste udgave af Sygeplejersken, nr. 14/2021.