Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Først her fortryder de uvaccinerede

De uvaccinerede fylder mest på Lungemedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital, hvor sygeplejerskerne oplever både skamfuldhed og fortrydelse hos især yngre covid-patienter.

Sygeplejersken 2021 nr. 14, s. 38-39

Af:

Nana Toft, journalist

sy14-2021_covid19_vaccine_fortryder

Der lyder en voldsom hosten inde fra en af stuerne. Høje, susende lyde fra et iltapparat blander sig med lydene fra en mandlig patient i smerter. Han må have hevet i ringeklokken, for pludselig kommer to sygeplejersker løbende hen ad gangen og ind på patientstuen.

“Kan du hoste?” spørger den ene sygeplejerske. 

Manden hoster igen. 

“Jeg synes, det lyder som om, slimen sidder længere nede. Lad os også lige tjekke. Hvor meget ilt får han?” 

Det er i begyndelsen af december, og klokken har netop passeret 11 om formiddagen, og vidste man ikke bedre, kunne man tro, at det var en forholdsvis normal dag på Lungemedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital. 

Det er det bare ikke. 

Mere voldsomme forløb

For spørger man afdelingssygeplejerske Aslaug Jørgensen er situationen i de her dage mere end almindelig travl. Sidste uge var det anderledes, men i tre døgn har hun og hendes kolleger haft mange usædvanligt dårlige patienter. 

Stort set alle er uvaccinerede og flere af dem i øvrigt ganske unge; oftest i alderen 25 til 45 år.

Aslaug Jørgensen pointerer, at de også modtager patienter, der er vaccinerede, men at disse patienter stort set alle enten er multisyge, lider af overvægt, astma eller diabetes.

“Det er desuden de uvaccinerede, der får de mere voldsomme forløb. Det er dem, der har lange indlæggelser, og det er dem, der oftest dør,” forklarer Aslaug Jørgensen.

Usædvanlige uvaccinerede

“Aslaug. Visiterende.” 

Telefonen ringer. Igen. Det gør den mange gange denne formiddag. Aslaug Jørgensen drejer kontorstolen og vender hovedet mod computerskærmen. 

“Ok. Uh. Har vi plads? Øjeblik. For ja, vi må jo hurtigst muligt finde en to-sengsstue til dem, så han kan tage afsked. Det er virkelig synd.”

Et ældre ægtepar er begge smittet med covid, og den ene af ægtefællerne er nu så syg, at det kun er et spørgsmål om timer.

Aslaug Jørgensen er blevet spurgt, om de kan finde to-sengsstue, så ægteparret kan samles.

“Vi har faktisk en enkelt to-sengsstue. Så jeg tror, det kan lade sig gøre, ja.”

Aslaug Jørgensen lægger på.

“De er begge uvaccinerede. Det er faktisk ganske usædvanligt i den her aldersgruppe,” siger hun.

Respekterer individuelle valg

På lungemedicinsk afdeling har Aslaug Jørgensen normering til to semi-intensive sengepladser. Derfor er mange af de lungemedicinske sygeplejersker specialtrænede i semi-intensiv sygepleje.

En af dem er Karoline Dahm Frederiksen, der fortæller, at langt de fleste uvaccinerede patienter, der har haft et hårdt forløb, fortryder, at de ikke havde fået vaccinen.

“De er meget skamfulde, og banker ofte sig selv i hovedet. Jeg har netop haft en patient med et moderat forløb, der erklærede, at han ville gå ud og sige til alle, hvor væsentlig vaccinen var,” fortæller Karoline Dahm Frederiksen. 

Hun fortæller, at hun naturligvis ville ønske, at alle lod sig vaccinere, da det både ville skabe mildere forløb og lægge et mindre pres på sundhedsvæsenet. Men at en del af hendes sygeplejefaglighed også handler om at respektere alle menneskers individuelle valg. 

“Jeg kan være uforstående over for de mennesker, der har røget sig selv til KOL, ligesom jeg kan være uenig med de mennesker, der ikke tager imod vaccinen. Men det gør intet for mig i forhold til, hvilken sygeplejefaglig behandling, de får. Den er ens for alle,” understreger Karoline Dahm Frederiksen.

Folk dør ikke nær så kærligt

Hun er først og fremmest berørt af, at så mange af hendes patienter er unge. For det er ikke normalen på Lungemedicinsk Afdeling.

“Vi er på lungemedicinsk, så det er ikke uvant, at folk dør. Men de dør værdigt, og jeg sætter en stor ære i, at vi er dygtige til at palliere. Lige for øjeblikket dør folk ikke nær så kærligt. Det går stærkt, og både patienterne og de pårørende er efterladte mere uforstående,” fortæller Karoline Dahm Frederiksen. 

Både hun og Aslaug Jørgensen peger på, at der næsten er lige så mange smittede nu, som der var i første bølge. Forskellen er, ifølge dem, at hele samfundet i dag er åbent.

Og så mangler der sygeplejersker. Især til landets intensivafdelinger.

Hvilket bl.a. bekræftes af lægelig direktør Bjarne Dahler-Eriksen fra Odense Universitetshospital, der for nylig udtalte til TV2, at der manglede 40-45 sygeplejersker på deres intensivafdeling. 

Handler stadig om omsorg

Aslaug Jørgensen understreger, at der kun er få personaler, der har sagt op på Lungemedicinsk Afdeling på Hvidovre Hospital. Tværtimod tager de ekstra vagter og har gjort det længe.

“Alle stempler ind. Alle knokler. Alle står sammen. For ingen ønsker at lade deres kolleger være alene, og ingen ønsker at lade patienterne dø,” pointerer Aslaug Jørgensen. 

Hendes oplevelse er, at jo mere det spidser til, jo mere stiller personalet skarpt på faglighed. 

“Lige nu har vi mange, der ikke er vaccinerede, men det handler stadigvæk om omsorg og sygepleje. Og om lige adgang til sundhed,” konstaterer Aslaug Jørgensen, der understreger, at der er forståelse og lydhørhed hele vejen op til hospitalsledelsen. 

“Jeg oplever ikke, at vi står alene. Tværtimod. Alle forsøger at trænge igennem til regeringen og få dem til at forstå alvoren af det her. For der er dage, hvor vi alle skal kæmpe ekstra hårdt for at sikre patientsikkerheden,” konstaterer Aslaug Jørgensen.