Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

"Hun forvaltede sit pund på fornemste vis"

Kirsten Stallknecht blev bisat fra Lillerød Kirke i Nordsjælland fulgt af familie, nære venner og tidligere samarbejdspartnere i begrænset antal pga. corona-restriktionerne.

Sygeplejersken 2021 nr. 7, s. 16-17

Af:

Henrik Boesen, journalist

sy7-2021_ks-bisaettelse_1

" Vi, der har kendt Kirsten, ved, at hun forvaltede sit pund på fornemste vis.” 

Annette Brønnum Nystrup, forhenværende hospicepræst på Sankt Lukas Hospice og mangeårig ven med Kirsten Stallknecht, forestod bisættelsen af Dansk Sygeplejeråds tidligere formand, som døde den 4. maj.

Hun tog i sin prædiken udgangspunkt i forfatteren Tove Ditlevsens smukke digt ’Der bor en ung pige i mig, som ikke vil dø’, hvor forfatteren slutter af med at spørge ”Hvordan er mit pund forvaltet i årenes kæde?”

Og Annette Brønnum Nystrup fortsatte: ”Kirsten var en gæv, gæv kvinde med en sjælden styrke og kraft. Hun havde gå-på-mod og var sej og udholdende lige til det sidste. Og så kunne man altid få et godt råd af hende. Man kunne stole på hendes vurdering og ærlighed. Hun talte ikke folk efter munden og var ikke til small-talk men gerne til fortrolige samtaler.”

”Kamp og Kærlighed.” En sidste hilsen på båndet ved kransen fra Dansk Sygeplejeråd.
Caption 
”Kamp og Kærlighed.” En sidste hilsen på båndet ved kransen fra Dansk Sygeplejeråd.
Attribution 
Foto: Hans Henrik Dietz
Kun få kunne sige farvel

Den lille nordsjællandske kirke i Lillerød var ikke fyldt til bristepunktet på kirkebænkene, for coronarestriktionerne satte en begrænsning på antallet, som kunne sige Kirsten Stallknecht et sidste farvel i kirken.

Ud over den nærmeste familie var nære venner af afdøde indbudt, og det samme var en række personer fra det politiske og organisatoriske Danmark. Her havde Kirsten Stallknecht sin gang både under og efter sin 28 år lange formandsperiode, og her etablerede hun sammen med sin livsledsager Anker Christoffersen tætte personlige relationer til bl.a. tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen og nuværende medlem af Folketinget, Marianne Jelved. De var begge til stede.

Nær ven bar kisten

Dansk Sygeplejeråd var repræsenteret af næstformand Anni Pilgaard, som trådte til, da formand Grete Christensen måtte isolere sig på grund af en positiv coronatest.

Med til at bære kisten ud af kirken sammen med familiemedlemmer var den nære ven, tidligere formand for Dansk Sygeplejehistorisk Selskab, Susanne Malchau Dietz, og Dansk Sygeplejeråds fane blev ført af tidligere direktør i Dansk Sygeplejeråd, Peter Damgaard.

Susanne Malchau Dietz og Kirsten Stallknecht delte en fælles stor passion for sygeplejens historie, og Peter Damgaard blev i sin tid ansat af Kirsten Stallknecht som cheføkonom, den første politiske konsulent i direktionssekretariatet. Da Peter Damgaard stoppede i Dansk Sygeplejeråd i 2001, var det som direktør.

Alt aftalt på forhånd

Alt vedrørende sin egen bisættelse var på forhånd aftalt mellem Kirsten Stallknecht og Annette Brønnum Nystrup. Således også valget af salmer og sange, der fulgte hende på den sidste færd, afsluttet med trompetsolo af ”What a Wonderful World,” da kisten blev båret ud af kirken. 

Kranse og blomster fyldte godt op på familiegravstedet, hvor Kirsten Stall-knechts urne skal nedsættes. Den blå krans ved stenen til højre for kransen fra Dansk Sygeplejeråd er en hilsen fra SSN, Sammenslutningen af Sygeplejersker i Norden.
Caption 
Kranse og blomster fyldte godt op på familiegravstedet, hvor Kirsten Stall-knechts urne skal nedsættes. Den blå krans ved stenen til højre for kransen fra Dansk Sygeplejeråd er en hilsen fra SSN, Sammenslutningen af Sygeplejersker i Norden.
Attribution 
Foto: Hans Henrik Dietz

Læs også

Sidste hilsener fra nær og fjern