Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Det gode praktiksted

Hvad kendetegner det gode praktiksted? Det ved Kirsten Adamsen, som var i praktik på Svangre- og Barselsafsnittet ved Regionshospitalet i Herning. Praktikforløbet var så godt, at afdelingen vandt Sygeplejestuderendes Praktikpris 2020.

Sygeplejersken 2021 nr. 9

Af:

Maria Klit, journalist

studstart21-22_kirstenadamsen_8

 Lige fra første dag følte jeg mig inviteret ind i varmen. Alle var så imødekommende og helt tydeligt interesserede i at lære os studerende at kende og at hjælpe os med at blive dygtige sygeplejersker,” forklarer 23-årige Kirsten Adamsen. 

Hun er netop blevet færdiguddannet sygeplejerske, men sit 6. semesters praktikforløb tilbragte hun på Svangre- og Barselsafsnittet på Regionshospitalet i Herning.

Forløbet gjorde så stort et indtryk på hende, at hun valgte at indstille praktikstedet til Sygeplejestuderendes Praktikpris 2020 i Region Midtjylland.

At praktikstedet også endte med at vinde, er kun fuldt fortjent, slår Kirsten Adamsen fast.

Øvede sig på virkeligheden

”Jeg har i løbet af min uddannelse været i både gode og mindre gode praktikforløb, og det kan tydeligt mærkes, om et praktiksted prioriterer deres uddannelsesopgave. Det gjorde de i høj grad på Svangre- og Barselsafsnittet,” siger hun. 

Afdelingen har et særskilt studieafsnit, hvor sygeplejerske-, jordemødre- og medicinstuderende sættes sammen i teams.

Her får de ansvaret for at varetage alle opgaver for et antal familier, der er indlagt på afdelingen. De studerende bliver guidet og får vejledning undervejs, men målet er at træne deres evner til at arbejde tværfagligt.

”Vi havde vores egen lille gruppe, hvor vi skulle lære at styre en afdeling, som om vi allerede var uddannet. På den måde øvede vi os i at agere selvstændigt, og vi fandt også ud af, hvad de forskellige faggrupper kan bidrage med og bruge hinanden til. Det var helt unikt,” siger Kirsten Adamsen. 

Klinisk vejleder havde stor betydning

Udover at rammerne for læring var mere end i orden, var kemien med den kliniske vejleder også helt i top, fortæller hun.

”Min vejleder var utroligt sød og ville os helt tydeligt det bedste. Men udover det var hun også enormt dygtig til at lære fra sig, og hun stod altid klar med et godt råd. Hun gik også meget op i at finde ud af, hvordan vi hver især lærte bedst, og så lod hun sin vejledning tage udgangspunkt i det. Det betød så meget,” siger Kirsten Adamsen.

Hun vil opfordre alle studerende, som skal i praktik, til at forberede sig ved at reflektere over, hvilken type studerende de er. Det kan nemlig være til stor gavn for både den studerende og praktikstedet, forklarer hun. 

”For mig var det eksempelvis vigtigt at få sagt til min vejleder: ”Jeg er måske lidt usikker i starten, men jeg skal nok få det lært”. Det kan være en rigtig god idé at få forventningsafstemt med din vejleder fra starten af, for så ved I, hvad I kan forvente jer af hinanden,” siger Kirsten Adamsen.

Det var okay at fejle

Svangre- og Barselsafsnittet lærte også Kirsten Adamsen, at det at fejle er en uundgåelig – og ikke mindst lærerig – del af uddannelsen.

Når hun begik en fejl, var der ingen løftede pegefingre. Det blev i stedet betragtet som en god anledning til at reflektere over, hvordan det kunne gøres anderledes næste gang.

”Hvis jeg skulle komme med ét godt råd til dig, der stadig har din første praktik til gode, så er det at turde fejle mere. Jeg har personligt holdt mig lidt for meget tilbage, fordi jeg så gerne ville gøre et godt indtryk. Men man lærer af sine fejl, og det er nu, du skal øve dig,” siger hun og opfordrer:

”Kast dig ud i dine praktikforløb og begå de fejl! Ingen af os er fejlfri, og det er helt okay.”