Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Hørt: Nej tak til valgflæsk

Det klinger hult, når statsminister Mette Frederiksen pludselig vil tale om løn og bedre vilkår i sundhedsvæsenet op til et kommende valg. Hvor var velvilligheden, da sygeplejerskerne stod i konflikt, spørger sygeplejerske Katrine Skriver.

Sygeplejersken 2022 nr. 12, s. 17

Af:

Maria Klit, journalist

sy12-2022_hoert_katrineskriversp167094f

Under statsministerdebatten i starten af september lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S), at ansatte i sundhedsvæsenet skal have bedre løn- og arbejdsvilkår. Det gjorde sygeplejerske Katrine Skriver forarget. 

”Jeg føler mig som en brik i et politisk spil,” sagde hun efterfølgende i et interview til Ekstra Bladet og gav udtryk for, at timingen gjorde det svært at opfatte Mette Frederiksens udtalelser som andet end valgflæsk og tomme løfter.

”Det faldt mig især for brystet, fordi vi under strejken sidste år blev forbigået i fuldkommen tavshed. Dengang fik vi lov at sejle vores egen sø, men nu skal det pludselig være,” uddyber hun.

Opfattet som ubeskedne

”Vi strejkede jo i den grad for bedre velfærd, som ellers er en socialdemokratisk mærkesag. Men dengang ville ingen forholde sig til det politisk. Nu et år senere, når der skal til at være valg, bliver det pludselig hevet frem som det væsentligste. Det bliver jeg ærligt talt træt af,” siger Katrine Skriver. 

Efter hendes mening er et sundt, godt og gratis sundhedsvæsen en af grundpillerne i dansk velfærd, og det undrer hende derfor, at især en socialdemokratisk regering fuldstændigt ignorerede konflikten sidste sommer. Hun havde en oplevelse af, at sygeplejerskerne blev opfattet som ubeskedne og utaknemmelige. 

”Det hele kom til at handle om, at vi burde være glade for den løn, vi får. Men vi er jo nødt til at kunne rekruttere og fastholde vores medarbejdere, hvis tingene skal hænge sammen,” siger hun og fortsætter:

”Sundhedsvæsenet er fyldt med utroligt dedikerede, flittige og samvittighedsfulde mennesker, som på trods af meget dårlige forhold prøver at få det hele til at fungere. Mennesker, der rigtig gerne vil deres arbejde – hvis de vel at mærke kan få lov at udøve det under ordentlige forhold.”

Fancy politisk sag

Katrine Skriver har 25-års jubilæum som sygeplejerske i år og har igennem sin karriere arbejdet både i somatikken og psykiatrien. Men netop forholdene i sundhedsvæsenet har fået hende til at træffe en stor beslutning. Hun har valgt at opsige sin nuværende stilling på et botilbud til den 1. oktober og forlade faget helt.

”Det er ærgerligt, for i al beskedenhed er jeg én af de sygeplejersker, der bliver færre og færre af. Jeg har bred erfaring, jeg har ingen skavanker, og jeg har aldrig været sygemeldt. Jeg kan gå ind på stort set hvilken som helst afdeling og gøre et hæderligt stykke arbejde. Men jeg orker simpelthen ikke mere,” siger hun. 

Ikke desto mindre håber Katrine Skriver, at bedre løn- og arbejdsvilkår nu endelig kommer på den politiske dagsorden, selvom hun finder timingen besynderlig:

”Nu bliver det måske til en fancy politisk sag, og så kan vi kalde det valgflæsk eller ej. Men hvis det er dét, der skal til, så er det fint. Så længe resultatet bliver et sundhedsvæsen, der fungerer. Det er vi jo alle interesserede i.”