Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

"Det kan man bare ikke lade være med"

Sygeplejerske hjælper 200 ukrainske flygtninge i Vrå.

Sygeplejersken 2022 nr. 4, s. 13

Af:

Henrik Boesen, Journalist

Omkring 200 ukrainske flygtninge, fortrinsvis kvinder med børn, har fundet et midlertidigt opholdssted i en nedlagt kommuneskole i den lille nordjyske by Vrå midtvejs mellem Hjørring og Brønderslev.

Louise Malinovski
Louise Malinovski er hjemme­sygeplejerske i Brønderslev Kommune og ser sig lige pludselig som frivillig koordinator for hjælpearbejdet blandt de ukrainske flygtninge i den lille nordjyske by Vrå.
Foto: Privat

Ankomsten har sat gang i et omfattende hjælpearbejde i byen med knap 2.500 indbyggere. 85 lokale frivillige har indtil videre stillet sig til rådighed, og koordinator af det lokale hjælpe­arbejde er Louise Malinovski, hjemmesygeplejerske i Brønderslev Kommune.

”Det kan man jo bare ikke lade være med at gøre, når man bliver spurgt,” siger nordjyden om sin indsats som frivillig. Hun kan berette om en omfattende og hjertevarm lokal modtagelse af flygtningene:

”Etablering af legeområder til børnene, indretning af TV-område, hvor der også kan spilles PlayStation, besøg på Hjørring Bibliotek for at lære at låne bøger, indretning af et kælderlokale til en ungdomsklub og så de lokale spejdere, som både har bagt snobrød og inviteret til gudstjeneste,” remser Louise Malinovski op og fortæller, at de frivillige også er ved at skaffe kørelejlighed, så børnene kan få en særlig oplevelse:

”Der er nogen, som synes, at det kan være en god ide, at børnene får en tur i Leo’s Legeland, så det er vi ved at skaffe en bus til,” fortæller Louise Malinovski.

Læs også: 

"Hvis vi taber, bliver I de næste"

Krig og ulykke ramte også Ukraine for 100 år siden