Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Politikerne begraver os

HØRT. Det offentlige sundhedsvæsen er ved at blive lagt i graven, mener intensivsygeplejerske Louise Riisager. Hun kalder regeringens lønløft på 2.500 kr. for “peanuts”.

Sygeplejersken 2023 nr. 12, s. 13

Af:

Laura Elisabeth Lind, Journalist

61431059

Foto: Justine Høegh

“Det er alt for lidt, og det kommer for sent. Det er en joke.”

Sådan lyder meldingen fra intensivsygeplejerske på Bornholms Hospital, Louise Riisager. Den 17. september udtalte hun sig i en artikel på dr.dk om regeringens planlagte lønløft. Hun er glad for, at sygeplejerskerne er en af de fire udvalgte grupper. Men hun mener ikke, at regeringen med et lønløft på 2.500 kr. brutto, og først i 2030, viser forståelse for, hvor slemt det står til. 

Efter regeringens efterfølgende udmelding om en række modkrav til lønløftet, skruer hun nu op for kritikken. Hun var med egne ord målløs, da hun den 25. september så regeringens pressemøde om modkravene: Flere skal arbejde på fuld tid, og flere skal have vagter på skæve tidspunkter.

“Det er himmelråbende vanvittigt. Det kan betyde, at vi mister endnu flere sygeplejersker. Vi får hverken flere til at uddanne sig til sygeplejerske eller blive på hospitalerne ved at presse os til at arbejde mere og tage flere skæve vagter.”

Hun peger på, at mange sygeplejersker arbejder på nedsat tid – f.eks. 32 eller 34 timer – for at få arbejdsliv og privatliv til at hænge sammen. Men i virkeligheden arbejder mange af dem på fuld tid eller mere pga. de mange ekstravagter.

“Selv er jeg ansat på 33 timer, men jeg arbejder mere end fuld tid. Ellers kører afdelingen ikke.”

Politikerne anerkender os ikke
Hun mener, man fortsat skal kunne arbejde i ambulatorier og andre områder, uden at man har aften- og nattevagter. 

“Det er ikke alle, der kan og skal arbejde på skæve tidspunkter. Som eksempel skal dygtige ambulatoriesygeplejersker ikke placeres som en anden ludobrik på en sengeafdeling i nattevagt hver tredje weekend. Det her er provokerende og et tegn på, at politikerne ikke anerkender os som dygtige fagspecialister.” 

Står det til hende, skal grundlønnen være markant bedre og f.eks. matche folkeskolelærernes løn, ligesom uddannelsesmulighederne skal honoreres ordentligt. Det er vejen frem til at fastholde og uddanne flere sygeplejersker:

“De 2.500 kr. er kun peanuts. Der skal en stor pengeindsprøjtning til – nu og her. Og der skal ikke være en masse urimelige modkrav.”

Vigtigt samfundsanliggende
Da DR ringede i sidste måned for at høre, om Louise Riisager ville være med i artiklen, var hun ikke i tvivl. 

“Det her er en meget vigtig sag.”

Hun har kun haft gode oplevelser med at være med i medierne og gør det gerne igen:

“Hvis ikke nogen tør sige noget, bliver det hele meget tavst. Det her stikker dybere end bare at give sygeplejersker mere i løn. Det er et samfundsanliggende, som vedkommer os allesammen,” siger hun og tilføjer:

“Regeringen er i gang med at begrave vores offentlige sundhedsvæsen.”