Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken Årgang 2023 nr. 12

Læs online Download
1223 Forside

Aktuelt

Rettelse

Sygeplejersker må ikke slå op i en patientjournal for at evaluere egen indsats

Tema: Farvel til sygehusene

De ville bare væk

TEMA: FARVEL TIL SYGEHUSENE. Et stigende antal sygeplejersker har de seneste år forladt sygehusene. Heriblandt Isabella Julie Boline Christensen. Vilkårene er simpelthen for dårlige, siger en af forfatterne bag en undersøgelse af flugten fra hospitalerne.

Skiftede sygehus ud med skole

TEMA: FARVEL TIL SYGEHUSENE. Familien frygtede for hendes sikkerhed, og selv var hun utilfreds med løn og arbejdsvilkår. Nu har Pernille Værum Petersen skiftet job fra hospitalssygeplejerske til sosu-underviser. 

Samme løn, men langt bedre vilkår

TEMA: FARVEL TIL SYGEHUSENE. Diana Egholm er en af de hospitalssygeplejersker, der fik nok. Nu er hun konsultationssygeplejerske med samme løn, men arbejdsglæden er større, og det samme er overskuddet i fritiden.

Anmeldelser

Arbejdsliv

Højtuddannede gør en forskel i klinikken

ARBEJDSLIV. I akutplanen opfordrer regeringen sygeplejersker, der arbejder med udvikling og forskning, til at sætte de opgaver i bero og tage sig af patienterne. Mange færdes dog allerede blandt patienter og borgere – til gavn for både sygepleje og samfundsøkonomi, påpeger de.

Mangler der viden, forsker vi selv

ARBEJDSLIV. Patienterne fortjener, at ny forskning bliver integreret i klinisk praksis. Mangler der viden, må vi selv i gang, siger to kliniske sygeplejespecialister fra Rigshospitalets Hjertecenter.

Dengang

Dilemma

Forskning får liv

Jagten på Den Lille Havfrue

FORSKNING FÅR LIV. Forskningsprojekt flytter Escape Rooms ind i en klinisk sammenhæng og træner erfarne sygeplejersker i sociale og kognitive kompetencer.

Løn

Politikerne begraver os

HØRT. Det offentlige sundhedsvæsen er ved at blive lagt i graven, mener intensivsygeplejerske Louise Riisager. Hun kalder regeringens lønløft på 2.500 kr. for “peanuts”.

Lederen

Mit job

"Tvang skal udføres med omsorg"

MIT JOB. Den mellemmenneskelige relation driver Claus Pedersen. Fra Døgnafsnit 5 for spiseforstyrrelser rådgiver han andre sygeplejersker i den almene psykiatri, når de omsorgsfuldt skal møde patienter med spiseforstyrrelser.

Observation

Fra SPL til SPL

Investér i tid - og vind tid

FRA SPL TIL SPL. Sengeafsnit er gået fra lav til høj pårørendeinddragelse. Opskriften var målsætningssamtaler, hvor patienter og pårørende bliver inddraget tidligt til gavn for bedre forløb.

Studerende i praksis

Tillidsrepræsentanten

"Den var gal med tonen"

TILLIDSREPRÆSENTANTEN. Tillidsrepræsentant Nikolaj Kaanbjerg Jensen træder til, da en sygeplejerske skal til tjenstlig samtale. Hun tror, hun står overfor en fyring.

Sygeplejestuderende

Virtuel relationstræning

SIMULATIONSTRÆNING. Mavetarmmedicinsk Afdeling på OUH bruger virtual reality til at gøre sygeplejestuderende og nyuddannede sygeplejersker trygge, før de skal kaste sig ud i nye procedurer. For første gang er medicinstuderende også inviteret ind i VR-universet for at skabe forståelse for hinandens roller

Sundhedsvæsentligt

Aktiv dødshjælp eller aktiv livshjælp?

SUNDHEDSVÆSENTLIGT. Debatten om aktiv dødshjælp er blusset op igen. Vi har ikke brug for aktiv dødshjælp, men for et kompetenceløft af den palliative sygepleje, mener både Sygeplejeetisk Råd og Fagligt Selskab for Palliationssygeplejersker.

Øvrige artikler

Modstand mod nedtrapning af antipsykotisk medicin

FORSKEREN FORTÆLLER. Nyt studie sætter spørgsmålstegn ved, hvor reel den fælles beslutningstagen er, når det gælder antipsykotisk medicin til mennesker med skizofreni. Selv om medicinen har kraftige bivirkninger, kan patienter have svært ved at få opbakning til nedtrapning fra sundhedsprofessionelle.

”Vi har brug for fornyelse”

Dorthe Boe Danbjørg er trådt frem som den nye politiske leder af Dansk Sygeplejeråd. Hun vil være skarp, tydelig og have kant – og hun går benhårdt efter at sikre sygeplejerskerne flere lønkroner og højere anerkendelse.