Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Debat: Stil krav til plejehjem

Pensioneret sygeplejerskes visioner for et godt plejehjem

Sygeplejersken 2024 nr. 1

Af:

Anna Møller, Folkepensionist

62490054

Foto:

Illustration: iStock/Catherine Temitayo Jørgensen

Der skal være tid til, at personalet kan være sammen med beboerne i opholdsstuen, så de kan tale og drikke kaffe sammen eftermiddag og aften. Dette kan indføres ved en forskudt arbejdstid.

Plejehjemslederen skal have det overordnede tilsyn af forholdene på plejehjemmet. Kommunen skal ved uanmeldte tilsyn fortsat sikre, at lovgivningen inden for ældreplejen bliver overholdt.

Soveværelse og stue skal være adskilte. Stuen skal have en rummelig størrelse med plads til almindelige ting som spise- og sofabord og behagelige stole. Badeværelset skal være rummeligt med plads til nødvendige hjælpemidler inklusiv en ble- og tøjkurv samt vaskemaskine og tørretumbler, god udluftning og et vindue.

Lejlighederne skal ligge i en kreds omkring spisestuen, gerne med køkken foran, så beboerne kan se og dufte maden, mens den bliver tilberedt. Der skal aktivitetsrummene også ligge. Ingen lange gange med låste udgangsdøre. Der skal være fri udgang til en have uden synlige afskærmninger med blomster, duftplanter, bær og frugttræer samt hyggelige siddepladser.

Småboder skal give mulighed for at købe kaffe og brød til beboere og gæster.

Der kan være salg af forskellige fornødenheder og udstilling af tøj og sko med mulighed for køb, og hvad de forskellige plejehjem ellers vil prioritere.

Anna Møller er folkepensionist, sygeplejerske i 40 år, heraf de sidste 12 år inden for ældreplejen