Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

"Det bliver rigtig godt for patienter og pårørende"

I maj måned satte Regionshospitalet Horsens og fire klyngekommuner fokus på palliation, der skal sikre lindrende behandling og pleje til alle, der er ramt af livstruende sygdom. Det tværfaglige samarbejde mellem kommuner og region kommer både personale og patienter til gavn, og en dag i maj fik Sygeplejersken lov til at følge en hjemmesygeplejerske.

Sygeplejersken 2024 nr. 4

Af:

Josephine Stær

63514372

Foto:

Michael Drost-Hansen

”Det har været den værste nat længe,” lyder det en smule opgivende fra en ældre kvinde.

Hun sidder i sin koksgrå lænestol med et bordeauxrødt tæppe over benene. Lænestolen er placeret midt i stuen i en lejlighed på fjerde sal i Skanderborg. På sofabordet foran hende står en hvid plastikkasse, der er fyldt med forskellige former for medicin. Det er det eneste i stuen, der vidner om, at kvinden er syg.

Hun hedder Inga, og hun har sit månedlige besøg af hjemmesygeplejerske og palliationsnøgleperson Katrine Just Nielsen, som Sygeplejersken har fået lov til at følge en dag i maj, hvor hun er på hjemmebesøg hos borgere, der har brug for palliativ pleje.

I maj måned satte Regionshospitalet Horsens i samarbejde med fire klyngekommuner Horsens, Hedensted, Odder og Skanderborg fokus på den palliative pleje efter idé fra nogle ildsjæle på en medicinsk afdeling på Regionshospitalet i 2023. 

Fokus på samarbejdsaftale

Anne Snoghøj Erlang er én af de ildsjæle. Hun er udviklingssygeplejerske på medicinsk afdeling på Regionshospitalet Horsens og fortæller, at det bl.a. var på baggrund af samtaler med de palliative nøglepersoner på hendes afdeling og udfordringer i deres arbejde.

”Vi så f.eks., at det at skulle tage snakken med patienterne om palliation nogle gange kom sent i gang i patientforløbene. Vi så også, at det kunne være udfordrende for nogle af medarbejderne at tage de svære snakke, for hvordan gør man lige det?” Fortæller hun.

Anne Snoghøj Erlang forklarer desuden, at der er en samarbejdsaftale inden for palliation.

”Vi kunne se, at vi ikke levede op til de ting, der stod i den aftale. Derfor begyndte mine kollegaer og jeg at overveje, hvordan udfordringen kunne løses.” siger hun og tilføjer, at de sammen kom frem til at sætte fokus på palliation i en hel måned.

Palliation

Palliation er det sundhedsfaglige ord for lindring, og har hidtil været forbundet med den lindrende indsats i den allersidste tid med alvorlig sygdom – indtil døden. Det billede er vendt, og i dag er der i høj grad fokus på at begynde den palliative indsats tidligt for at øge livskvaliteten og understøtte hele behandlingsforløbet og rehabiliteringen fra start, hvor mange stadig forventes at kunne blive helbredt for sygdommen.

Formålet med den palliative indsats er at sikre lindrende og støttende behandling, pleje og omsorg til alle, der er ramt af livstruende sygdom – og med fokus på at øge patienternes livskvalitet og tidligt opspore behovet for behandling og hjælp til at opnå et bedre livskvalitet gennem hele sygdomsforløbet.


Kilde: Region Hovedstaden

Palliative indsatser

Tilbage hos Inga er hun som et led i hendes palliative behandling ved at udfylde et EORTC-skema, som er et symptomscreeningsredskab, der skal give Katrine Just Nielsen et praj om, hvordan hun har det, og hvilke symptomer hun har, så de i samråd kan blive enige om, hvilke palliative indsatser, der skal iværksættes.

Patienterne screenes ofte flere gange i patientforløbet, så fagpersonalet har et sammenligningsgrundlag. Det, der fylder særligt meget for Inga i dag, er, at hun har svært ved at sove om natten.

”Det lyder ikke særligt rart. Det må vi få styr på, så du kan finde frem til den gode søvn igen,” siger Katrine Just Nielsen i et anerkendende tonefald.

I løbet af besøget taler Katrine Just Nielsen, Inga og hendes mand Erik om forskellige strategier for at forbedre hendes søvnkvalitet. De kommer både omkring justering af medicin og mulige ændringer i hendes aftenrutiner. Katrine Just Nielsen noterer løbende de ting, de taler om, på sin Ipad.

De aftaler, hvordan de skal følge op på problematikken og får sat et kryds i kalenderen om tre uger, hvor Katrine Just Nielsen igen kommer på besøg.

 

63514406

EORTC-skemaet er et symptomscreeningsredskab, som patienter udfylder flere gang i deres forløb, for at kunne opspore og sammenligne patientens symptomer.

Foto:

Michael Drost-Hansen

Et samarbejde på tværs af sektorer

I år var palliationsmåneden i maj også bredt ud til de fire klyngekommuner, som er Horsens, Hedensted, Odder og Skanderborg.

Christina Olrik, der er leder for sygeplejen i distrikt Skanderborg i Skanderborg Kommune, er glad for, at klyngekommunerne i år er en del af palliationsmåneden. Hun fortæller, at hun var med i et nationalt ledelsesprogram, hvor der var fokus på palliation, og hvor både sygehuset og kommunerne var repræsenteret. Der var b.la. en læge fra medicinsk afdeling, som fortalte om palliationsmåneden. Det gjorde, at alle gerne ville være med i palliationsmåneden i 2024.

”Nu arbejder vi i samme retning, men på hver vores lokale niveau. Men vi har alle fokus på at få implementeret samarbejdsaftalen mere,” siger Christina Olrik.

Især tværfagligheden bliver påpeget, som noget af det særlige ved palliationsmåneden i år.

"For mig er det noget ganske særligt, at vi har tværfagligheden og det tværsektorielle med, så vi kan udveksle erfaringer og få tingene til at lykkes sammen. I sidste ende kommer det til at blive rigtig godt for patienter og pårørende,” fortæller Lotte Jensen, der er specialeansvarlig sygeplejerske på Enhed for lindrende behandling på Regionshospitalet Horsens.

Som en del af palliationsmåneden har palliationsnøglepersonerne i hhv. kommunerne og på Regionshospitalet Horsens været på besøg hos hinanden som et led i at kunne forstå hinandens processer og tankegange på tværs af sektorer.

63514388

Fra højre: Christina Olrik, Lotte Jensen, Anne-Kirstine Kjær Revsbeck og Anne Snoghøj Erlang

Foto:

Michael Drost-Hansen

Patienten i fokus

Katrine Just Nielsen stiger ud af en sølvfarvet Toyota Aygo, der har Skanderborg Kommunes logo på siden. Hun har parkeret bilen et lille stykke fra dagens næste patient. Hun har travlt, fordi det trak ud hos Inga. Med hastige skridt går hun mod opgangen. Da hun når frem, ringer hun på dørtelefonen.

En kvinde ved navn Tove åbner døren. ”Der var du, Katrine. Kom med indenfor,” siger hun med et smil stemmen, der antyder, at hun har ventet på hende.

Katrine Just Nielsen følger med hende ind i stuen, hvor de placerer sig i to mørke sofaer. På sofabordet foran dem ligger EORTC-skemaet, som kvinden har udfyldt på forhånd.

De taler om, hvad der fylder for hende lige nu. Hun fortæller, at hun har været på tur med hendes datter, og at hun er stolt af sig selv, fordi det gik godt, men at det har kunnet mærkes i hendes krop i dagene efter.

”Sygdommen fik lige lov til at træde i baggrunden i et kort øjeblik. Det ser vi mange gange hos folk, der bliver syge. De hungrer efter et ganske almindeligt hverdagsliv, og det fik du lige et brudstykke af. Det skal vi sørge for, at der kan komme mere af,” siger Katrine Just Nielsen med en forstående tone i stemmen.

”Nu skal jeg prøve at se, hvad du har skrevet her,” siger Katrine Just Nielsen, mens hun kniber øjenbrynene sammen og kigger ned på skemaet.

Katrine Just Nielsen bemærker, at nogle af patientens symptomer er forbedret siden sidste gang, hun udfyldte skemaet i starten af februar.

De fortsætter deres samtale om Toves symptomer og om hvordan det går, og Katrine Just Nielsen sikrer sig hele tiden, at patienten føler sig både hørt og forstået. Inden Katrine Just Nielsen kører videre til dagens næste patient i den sølvfarvede Toyota Aygo, får de to kvinder aftalt en dato for næste besøg.

Regionshospitalet Horsens og de fire klyngekommuner er ikke de eneste, der har et øget fokus på palliation. En ny kortlægning af den basale palliation fra REHPA Videncenter for rehabilitering og palliation viser nemlig, at sygehusene prioriterer basal palliation, men at der mangler systematik i indsatsen.

63514376

Katrine Just Nielsen sørger for at læse op på patienterne inden hun kommer på besøg.

Foto:

Michael Drost-Hansen

Forside nr 4
DSR's fagblad Sygeplejersken
I Sygeplejersken skriver vi om alt det, der er væsentligt for sygeplejerskernes arbejdsliv, fag og fællesskab. Som medlem får du leveret bladet til din postkasse.