Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Da strømmen gik, fandt Ida nødløsninger

Et strømsvigt på Herlev Hospital satte elevatorer, intern kommunikation og iltapparater ud af spil. Sygeplejerske Ida Simonsen oplevede, at der blev fundet løsninger på tværs af afdelinger og fagligheder, men det viste også sårbarheden ved et strømnedbrud.

Sygeplejersken 2024 nr. 5

Af:

Ulla Abildtrup

strømsvigt

Foto:

Kasper Loeftgaard

”Jeg står ved en patient på Opvågning 2, da skærmene slukker. Sekunder senere tænder de igen, men lamperne lyser kun svagt. Som ansvarshavende ringer jeg til omstillingen for at melde problemet. Jeg kan ikke komme igennem, så jeg tænker, at andre også forsøger at ringe, og at problemet er løst om lidt, som det plejer.”

Sådan fortæller sygeplejerske og tillidsrepræsentant Ida Simonsen om den dag i april, da Herlev Hospital blev ramt af et nedbrud i bystrømmen. Hun var på vagt på Afdeling for Bedøvelse, Operation og Intensiv Behandling: Opvågning 1 og 2 – og nødsystemet fungerede ikke, som det skulle.

”En kollega tjekker, at de kan komme ind i medicinrummet, og at køleskabet virker. I Opvågning 1 er køleskabet gået. Vi tænker i løsninger og får medicinen fra Opvågning 1 ind i vores køleskab, så den ikke bliver ødelagt,” fortæller hun videre.

Elevatorerne står stille, og alle planlagte operationer bliver sat på pause. Samtidig stopper Herlev med at tage imod nye patienter. Bagvagten er beredskabsleder for hele hospitalet, indtil kriseledelsen kommer og etablerer beredskabscentral på Opvågning 2. Ida Simonsen slår op under strømsvigt i den 7-8 cm tykke beredskabsplan, imens bagvagten kontakter driftslederen, og senvagten tager fat på udfordringen i tilfælde af hjertestop.

Løbehjul bliver ubrugelige

”Når alarmen går, kører narkosesygeplejerskerne normalt på løbehjul med hjertestarterudstyret fast monteret. Men løbehjulene kan vi ikke bruge, når elevatorerne er ude af drift, for de er alt for tunge at bære, så vi skal have afmonteret hjertestarteren. Det finder narkoselægerne heldigvis en løsning på,” siger Ida Simonsen.

Pludselig melder hendes arbejdstelefon ’intet signal’. I beredskabsplanen læser hun, at der er nødtelefoner i telefoncentralen, men kun nogle af dem virker.

”Vi er nødt til at bruge vores private telefoner, så senvagten og jeg går i gang med at finde ud af, hvordan vi finder numrene på bagvagterne på alle afdelinger. Da strømmen stadig virker delvist, får vi sendt en pushmeddelelse til alle computere om, at bagvagterne skal møde i Opvågning 2, så vi kan notere deres numre ned på papir. Det er en Storm P-løsning, men bare vi har nogle af numrene, kan vi kommunikere bredt rundt i huset,” fortæller hun.

Flere har ikke strøm på deres private mobiler, men opvågningen har et par opladere og stadig noget strøm, så bagvagterne kan lade deres telefoner op.

Iltsvigt på neonatal

Uden den interne kommunikation er det ikke muligt at foretage nødkald ved f.eks. hjertestop, så senvagten på Opvågning 1 går rundt på alle etager for at høre, om nogen har brug for hjælp, og for at sikre sig, at den nye kommunikationsform er nået ud til alle.

Der bliver indkaldt ekstra narkoselæger til fødegangen, børnemodtagelsen og traumemodtagelsen, hvor der kan opstå akutte situationer. Lægerne ankommer i deres civile tøj, da kortlåsen til omklædningen ikke virker.
”De går jo normalt med hat, så jeg kan dårligt genkende dem uden. Heldigvis har vi noget engangstøj. Nogle joker med konspirationsteorier og russerne, der kommer,” fortæller Ida Simonsen.

Hun har talt i 24 sekunder med sin mand og sagt, at han ikke skal hente hende som aftalt kl. 20.
”Mit fokus er hele tiden på, hvordan vi sikrer os, at ingen af patienterne kommer i livsfare.”
Pludselig siger senvagten: ”Der er iltsvigt på neo.”

”Endnu engang viser samarbejdet sig på tværs af afdelinger og fagligheder. Portørerne henter iltbomber og bagefter atmosfærisk luft til neonatalafdelingen,” fortæller hun.

Ida Simonsen får en kollega til at tjekke, at ilten på Opvågning 2 stadig virker.

”Nu har vi en plan B og kan flytte børnene over til os, hvis iltbomberne løber tør.”

Stolte over omstillingsparathed

Beredskabslederen aktiverer nødberedskabet på højeste niveau, og Ida Simonsen varsler de medarbejdere, der eventuelt skal komme ind. Da cheflægen ankommer, samles beredskabsledelsen i et mødelokale, og Ida Simonsen og kollegerne på Opvågning 2 overgår fra at have ansvar for hele hospitalet til alene at tage sig af deres egne patienter.

”Strømmen kommer delvist tilbage, men vi kender ikke årsagen til strømsvigtet endnu og ved ikke, om det pludselig sker igen, så ingen kan gå hjem,” fortæller hun.

Ida Simonsen skriver en liste over ting, der skal genetableres, når strømforsyningen er sikker igen. F.eks. køleskabsmedicinen, der skal tilbage på Opvågning 1. Kl. 22.40 kan hun gå hjem. Da var strømmen atter stabil.

”Jeg tror, vi alle sammen var lidt stolte, for den aften viste, hvor enormt omstillingsparate vi er, og hvor gode vi er til at tænke kreativt .”

SY 5 FORSIDE
Sygeplejersken, nr. 5, 2024
I Sygeplejersken skriver vi om alt det, der er væsentligt for sygeplejerskernes arbejdsliv, fag og fællesskab. Som medlem får du leveret bladet til din postkasse.