Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Uddannelse er fundamentet for professionen

Sygeplejersker skal have et højt uddannelsesniveau, de skal have indflydelse på vigtige beslutninger, og der skal generelt mere fokus på forebyggelse og grundlæggende sygepleje. Det slår Dorthe Boe Danbjørg og Dansk Sygeplejeråd fast med ny professionsstrategi.

Sygeplejersken 2024 nr. 5

Af:

Christina Sommer

58179513

Foto:

Michael Drost-Hansen

Tiden er i den grad til sygepleje, men det kræver, at der er tid til sygepleje.

Det budskab vil Dansk Sygeplejeråd med forkvinde Dorthe Boe Danbjørg arbejde hårdt for at få ud til beslutningstagere og politikere i hele landet, og med sig har hun Dansk Sygeplejeråds nye professionsstrategi ”Sygeplejerske – en profession for livet”.

Strategien blev lanceret lige før sommerferien. Den har været undervejs i flere år og er blevet drøftet med mange forskellige medlemmer af Dansk Sygeplejeråd.

”Det har været vigtigt for os at involvere alle vores politisk valgte, men også andre sygeplejersker og forskere for at få deres blik på professionen. Så strategien er blevet lidt omfattende, men det har været nødvendigt for at give plads til alle de forskellige roller, sygeplejersker har i sundhedsvæsenet. Den skal rumme, hvor vi kommer fra, og samtidig sætte en retning for professionen,” siger forkvinden.

Prioriter sygeplejen

Strategien er inddelt i fire hovedspor, som danner rammen for Dansk Sygeplejeråds arbejde og ambitioner for udviklingen af professionen og ikke mindst sundhedsvæsenet, der står over for store udfordringer og forandringer, som kræver nytænkning. De fire hovedspor er:

Tiden er til sygepleje

Sygeplejersker for et sundere samfund

En stærk sygeplejefaglig stemme

Uddannelse som fundament


Dorthe Boe Danbjørg kan ikke fremhæve ét spor fremfor et andet.

”De fire spor er lige vigtige og indbyrdes afhængige. Men uddannelse er jo fundamentet for professionen og årsagen til, at vi blev stiftet for 125 år siden. Og vi vil fortsat argumentere for, at et højt uddannelsesniveau giver bedre patientforløb, færre (gen)indlæggelser og komplikationer og mindsker dødeligheden,” siger Dorthe Boe Danbjørg og fortsætter:

”Men i en tid, hvor der skal prioriteres, og sundhedsvæsenet i den grad er præget af den medicinsk-teknologiske udvikling, skal vi også have overbevist beslutningstagere og politikere om, at vi kan løse mange af sundhedsvæsenets udfordringer ved hjælp af sygepleje – hvis der vel at mærke er tid til sygepleje, og sygeplejen bliver prioriteret.”

Sygepleje redder liv

Ifølge Dorthe Boe Danbjørg viser forskning som bekendt, at mangel på sygeplejersker og tid til sygepleje resulterer i ekstra omkostninger til både behandlinger og længere indlæggelsestider (læs også temaet side 8).

”Det er jo ikke kun operationen, der redder patienten. Det gør sygeplejen også. Grundlæggende sygepleje som f.eks. mundhygiejne og mobilisering er lige så vigtigt som den højt specialiserede sygepleje og medicinsk og kirurgisk behandling. Den er med til at redde liv og spare tid og penge,” siger Dorthe Boe Danbjørg og tilføjer:

”Vi ved jo fra forskningen, at antallet af sygeplejersker har betydning for dødelighed og hospitalsinfektioner. Og erstatter man sygeplejersker med sundhedspersonale med et lavere uddannelsesniveau, går det ud over patientsikkerheden – det skal vi i høj grad argumentere for i vores politiske arbejde.”

Sundere samfund tak

I forhold til sporet ”Sygeplejersker for et sundere samfund” ser Dorthe Boe Danbjørg også utallige områder, hvor Dansk Sygeplejeråd kan argumentere for, at sygeplejersker og sundhedsplejersker kan mindske uligheden i sundhed og dermed gøre en positiv forskel for et økonomisk presset sundhedsvæsen.

Som eksempel giver hun de sundhedsplejersker, hun for nyligt besøgte i Nakskov og Nykøbing Falster.

”De arbejder med at styrke forældreskabet og forældreevne. Kan man undgå en tvangsfjernelse eller, at et barn bliver tidligt skadet, ved at styrke relations-dannelsen mellem forældrene og barnet, kan vi måske spare mange penge i psykiatrien og højne den mentale trivsel,” siger hun og tilføjer:

”Så skal vi ikke behandle så meget i den anden ende – og det er jo det, vi har brug for, for at få enderne til at mødes i sundhedsvæsenet og skabe et sundere samfund.”

Inddrages i vigtige beslutninger

For at skabe tid til sygeplejen, dvæler Dorthe Boe Danbjørg også ved sporet ”En stærk sygeplejefaglig stemme”.

Kort fortalt er budskabet, at sygeplejersker skal lede sygeplejen, og at sygeplejerskerne også skal sidde med ved bordet, når der træffes beslutninger om sygepleje, udvikling og prioriteringer i sundhedsvæsenet – på alle niveauer:

”Vi vil gerne bidrage aktivt til udviklingen og komme med bud på svar på de komplekse udfordringer, der er i samfundet og sundhedsvæsenet – nu og i fremtiden. Men det kræver, at vi som profession bliver inddraget og hørt, når der skal træffes vigtige beslutninger om vores fag, uddannelse og prioriteringer i sundhedsvæsenet generelt.”

SY 5 FORSIDE
Sygeplejersken, nr. 5, 2024
I Sygeplejersken skriver vi om alt det, der er væsentligt for sygeplejerskernes arbejdsliv, fag og fællesskab. Som medlem får du leveret bladet til din postkasse.