Spring menu over
Dansk Sygeplejeråd logo

Sygeplejersken

Boganmeldelser

Læs anmeldelser i dette nummer af Sygeplejersken

Sygeplejersken 1997 nr. 2, s. 29

Af:

Anne Vesterdal, sygeplejefaglig medarbejder

Identifikation af smitsomme sygdomme

Abraham S. Beneson

Control of Communicable Diseases Manual

An official report of American Public Health Association

Washington: American Public Health Association 1995

580 sider, kr. 330

Dette medicinske opslagsværk, der siden 1917 er udkommet hvert femte år i en opdateret udgave, har længe været fast element på litteraturlisten for sundhedsarbejdere i den tredje verden.

I bogen gennemgås identifikation og behandling af sygdomme, forårsaget af bakterier, vira, svampe og parasitter, og der er forslag til forebyggelse af sygdommene. Således åbner bogen mulighed for en indsats mod de smitsomme sygdomme, der rækker ud over selve behandlingen.

Den 16. udgave adskiller sig, bortset fra en generel opdatering af data, ikke væsentligt fra den 15., dog er titlen ændret fra 'Control of Communicable Diseases in Man' til det mere kønsneutrale 'Control of Communicable Diseases Manual'. Som noget nyt er bogen tilgængelig i en cd-rom-version.

'Control of Communicable Diseases Manual' er oversat til fransk, spansk, portugisisk, japansk, tyrkisk og farsi.

Den enkelte sygdom beskrives i punktform ud fra navn inkl. WHOs ICD-nummerkode, sygdomsforløb, forekomst, smittemåde, inkubationstid, immunitet, behandling og forebyggelse. Mere end 130 sygdomsgrupper er repræsenteret, listet i alfabetisk orden og suppleret med et omfattende indeks. Den konsekvente punkt for punkt-gennemgang af sygdommene, kombineret med den logiske opdeling i overordnede grupper, gør bogen let at bruge.

Man kan savne, at der under forslag til præparatvalg ved behandling af sygdommene kun sjældent er angivet doseringsforslag. Dette til trods er der tale om et gennemarbejdet opslagsværk der, om end ikke erstatter de kliniske lærebøger, som bl.a. med billedmateriale letter identifikationen af sygdommene, til gengæld rummer en anseelig mængde informationer set i forhold til det beskrevne format og den lave vægt.

Bogen vil også fremover være at finde øverst på listen over nødvendig litteratur for den sygeplejerske som læge, der måtte vælge at arbejde med sit fag i den tredje verden. Også andre faggrupper vil kunne hente nyttig viden, idet bogen også er et redskab til at sikre eget helbred under udsendelse under primitive forhold.

Af Birgitte Gantriis, sygeplejerske, ansat ved Skadestuen, Københavns Amts Sygehus i Gentofte. 

Et forpligtende princip   

Aud Kirsti Bø

Omsorgens ansikt

Om metoder og kunst i psykiatrisk sykepleie

Oslo: Universitetsforlaget 1996

176 sider, kr. 245

Aud Kirsti Bø kaster lys over nuancerne og flersidigheden i den psykiatriske sygepleje. Faget befinder sig i spændingsfeltet mellem det teknisk-metodiske og det æstetisk-kunstneriske.

Ydermere er det etiske aspekt uomgængeligt i alt, hvad vi gør eller undlader at gøre i forhold til patienterne.

Det første af de tre hovedafsnit handler om teorigrundlaget i psykiatrisk sygepleje. Kari Martinsens og Katie Erikssons sygeplejeteorier er specielt udvalgt som inspiration, idet de ud fra en filosofisk tilgang beskriver omsorgstanken i sygeplejen.

Udgangspunktet for deres teorier er det fænomenologisk-hermeneutiske videnskabssyn, hvor oplevelsen og forståelsen er centrale elementer. Forståelsen er ikke kun på det intellektuelle plan, men lægger også vægt på den følelsesmæssige indlevelse. Det er ud fra denne forståelse, som altid indebærer en selvforståelse, at man kan blive bedre i stand til at give kvalitativ omsorg ud fra den enkeltes behov. Sygeplejerskens egen delagtighed i kontaktforholdet understreges, idet kunsten i den psykiatriske sygepleje netop består i målbevidst at udnytte sin personlighed som en faktor i terapeutisk interaktion med patienterne. Det at bruge sig selv som redskab er et af de mest forpligtende principper i psykiatrisk sygepleje.

Anden del omhandler de specielle metoder, der er udviklet i plejen. Det drejer sig dels om instrumentelle og dels om ekspressive metoder. Centrale principper i jeg-støttende sygepleje gennemgås.

Tredje del belyser de sider ved sygeplejerskens funktion, som ikke er knyttet til bestemte metoder. Det omhandler sygeplejerskens intuitive evne, som udvikles gennem erfaring og refleksion. Dette synliggøres gennem eksempler, som også viser omsorgens æstetiske og etiske aspekt. Her knyttes kunsten i sygepleje til fantasi og følelse, til intuition og erfaring. Sygeplejerskens mod til at finde alternative og individuelle løsninger fordrer kreativitet og opfindsomhed.

Der gives desuden eksempler på etiske problemstillinger i sygeplejen, knyttet til polariteter som magt – ligeværd, tillid – mistillid, respekt – krænkelse.

Med reference til helhedsopfattelsen bliver også den åndelige omsorg viet opmærksomhed i denne bog. En dimension som for mange sygeplejersker er overset og tabubelagt.

Bogen henvender sig primært til sygeplejersker på de videregående studier, men også i psykiatriens praksisfelt vil den være et glimrende supplement. Den udmærker sig ved en velstruktureret og overskuelig form, et nuanceret og velunderbygget indhold og et væld af gode litteraturhenvisninger. En særdeles anbefalelsesværdig bog.

Af Sonja Kure Bech, distriktspsykiatrisk sygeplejerske i Distriktspsykiatrisk Center, Lyngby-Søllerød.