Sygeplejersken
Sygeplejens symboler
Sygeplejeemblemerne er også historie. De fortæller både om faget og om udviklingen i det danske sundhedsvæsen.
Sygeplejersken 1999 nr. 42, s. 38-40
Af:
Grethe Kjærgaard, journalist
Symbol- og signalværdien er stor. Dansk Sygeplejeråds gyldne firkløver har i ét hundrede år fungeret som symbol for de danske sygeplejersker.
Med åbningen af Dansk Sygeplejehistorisk Museum i Kolding er emblemet og dets historie kommet på museum. Historiker i Dansk Sygeplejeråd Esther Petersen har leveret de historiske kendsgerninger til den videoproduktion, som museet nu kan vise for de besøgende. Herudover har Dansk Sygeplejeråds tidligere formand Kirsten Stallknecht færdiggjort to små skrifter om museets samling af emblemer.
Det ene skrift, 'Hvor kommer du fra?', er historien om de emblemer, der knytter sig til sygeplejerskeudannelsen, det andet, 'Fagemblemer Et kendetegn i sundhedsvæsenet', handler om sygeplejerskernes samarbejdspartnere.
Fælles for de mange emblemer er deres lange historie, som både fortæller noget om de enkelte fags udvikling og om udviklingen i det danske sundhedsvæsen:
Fra de mange mindre sygehuse til de store amts- og senere centralsygehuse. Fra de mange små uddannelsesinstitutioner til de store.
Sidste store skud på stammen er Hovedstadens Sygehusfællesskab HS, hvor sygeplejerskeuddannelsen naturligvis også har fået sit eget emblem et blåt og grønt HS på hvid bund.
Ifølge Kirsten Stallknecht minder symbolet dog mere om et af tidens 'badges' i plast end om de gedigne emaljebelagte forgængere.
I skriftet 'Hvor kommer du fra?' får læserne først historien om Dansk Sygeplejeråds samlingsmærke.
Læs netversionen: Hvor kommer du fra?
Symbolikken er enkel. Den gyldne firkløver betyder lykke. Det var man ikke i tvivl om, da man allerede ved det første bestyrelsesmøde efter
Side 39
Emblemer fra Dansk Sygeplejehistorisk Museum i Kolding.
Side 40
den stiftende generalforsamling i oktober 1899 drøftede udformningen af et emblem. Firkløveren skulle bringe den nye forening og dens medlemmer held og lykke.
Senere blev denne fortolkning udbygget til, at firkløveren skulle betyde lykke i sygeplejerskernes arbejde for patienten.
Den røde farve symboliserer kærlighed:
''Den er baggrunden for alt vort arbejde, om det skal lykkes,'' svarede Dansk Sygeplejeråds Hovedbestyrelse, da man engang i 1940'erne fik en forespørgsel.
Kombinationen rødt og hvidt skal vise, ''at vi er danske,'' tilføjede hovedbestyrelsen.
I 1900 blev der udformet et særligt regulativ for emblemet. Det blev bestemt, at emblemet var Dansk Sygeplejeråds ejendom, og det er det fortsat. Når et medlem ikke er mere, skal emblemet afleveres.
Guldfirkløveren er i den grad blevet synonym med sygeplejersken og hendes arbejde. Når omverdenen ser den lille kløver, er man straks klar over, at her er en faguddannet sygeplejerske, hvilket får Esther Petersen til at mene, at netop emblemet er en medvirkende årsag til, at Dansk Sygeplejeråd har en meget høj organisationsprocent sammenlignet med så mange andre fagforbund både her og i udlandet.
Tilhørsforholdet
Samlingen af skoleemblemer rummer i alt 158 stykker, og Kirsen Stallknecht lægger ikke skjul på, at det har været lidt af et detektivarbejde at finde dem. Rektorer er blevet kontaktet og efterlysninger slået op i Sygeplejersken. Begge dele gav resultat.
Emblemerne begyndte at strømme ind, mange i øvrigt i deres originale æske.
Med firkløveremblemet og sit skoleemblem var man rustet til at begynde sin karriere i praksis og møde kolleger, som måske havde samme skolebaggrund som én selv.
Meget apropos var der sygeplejersker, som prompte reagerede på Sygeplejerskens artikler i forbindelse med museumsåbningen (1). Her er Kirsten Stallknecht fotograferet i en opstilling, hvor den myndige instruktionssygplejerske er i gang med undervisningen. De kyndige læsere kunne straks se, at hendes to emblemer var placeret forkert.
''Fagforeningen først og derefter skolen,'' lød det. Så til åbningen af museeet var de to emblemer placeret på rette vis : Dansk Sygeplejeråds firkløver øverst, skoleemblemet nederst.
De mange skoleemblemer er smukke eksempler på det tilhørsforhold, de enkelte skoler havde til deres sygehus og egn. I mange tilfælde indgår amtets og byens lokale temaer. Skolen i Hillerød har eksemplevis brugt Frederiksborg Slot i sit emblem. I Hjørring var det også det gamle amtsvåben, som dominerede skoleemblemet. Her finder vi både den kristne Katarina, Jyllands Løve og et hjerte samt tre tårne, der symboliserer de gamle købsteder Hjørring, Skagen og Sæby. Løven og hjertet er hentet fra Rigsvåbenet.
Også de private sygeplejeskolers smukke emblemer er der blevet plads til, blandt andet Diakonissestiftelsens og Sankt Lukasstiftelsens.
Samlingen af emblemer fra andre fag er under stadig udbygning, det samme er samlingen af de udenlandske emblemer. Med udstilling og tilhørende materiale håber man naturligvis på, at det kan inspirere museumsgæsterne til at bidrage med de resterende.
De to skrifter er gennemillustrerede med fine farvefotos og kan købes på Dansk Sygeplejehistorisk Museum for 15 kroner per styk.
Litteratur
Nøgleord: Dansk Sygeplejehistorisk Museum, emblemer, fagemblemer, skoleemblemer.
Da Kirsten Stallknecht trådte tilbage som formand for Dansk Sygeplejeråd efter 28 år på formandsposten gik hun i gang med at samle sygehus- og skoleemblemer til Dansk Sygeplejehistorisk Museum, der åbnede i 1999.
Artikler om indsamlingen
Efterlysning af gamle sygehusemblemer
Emblemsamlingen kan ses på Dansk Sygeplejehistorisk Museum i Kolding. Du kan også se dem på museets hjemmeside